Βασίλ Νάιντενοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βασίλ Ναϊντένοφ)
Βασίλ Νάιντενοφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Васил Найденов (Βουλγαρικά)
Γέννηση3  Σεπτεμβρίου 1950
Σόφια
ΠαρατσούκλιВаско Кеца
Χώρα πολιτογράφησηςΒουλγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
τραγουδοποιός
Περίοδος ακμής1973
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςεπίτιμος πολίτης της Σόφιας (2018)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βασίλ Μιχάιλοφ Νάιντενοφ (βουλγαρικά: Васил Михайлов Найденов) είναι διάσημος Βούλγαρος τραγουδιστής της ποπ, συνθέτης και τραγουδοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής για το ροκ συγκρότημα «Ντιάνα Εξπρές», με το οποίο ηχογράφησε ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του, το «Синева» («Μπλε») (1976). Η σόλο καριέρα του χρονολογείται από το 1979 με το τραγούδι «Адаптация» («Διασκευή») από το soundtrack της δημοφιλούς ομώνυμης ταινίας. Τη δεκαετία του '80 έγινε ένα από τα αστέρια της βουλγαρικής ποπ σκηνής.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1950. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Κατασκευών «Χρίστο Μπότεφ» και στη συνέχεια από το Τμήμα Ποικιλίας του Βουλγαρικού Κρατικού Ωδείου, με κατεύθυνση στο πιάνο, το 1973. Μεγάλωσε με τη μητέρα του Μαργαρίτα και είδε το πατέρας χρόνια μετά.

Το αστέρι του ανέβηκε το 1979, όταν το τραγούδι από την ταινία «Διασκευή» ονομάστηκε «Μελωδία της Χρονιάς». Την ίδια χρονιά κέρδισε το Α' Βραβείο του φεστιβάλ «Χρυσός Ορφέας» με το «Предутрин» («Πριν το πρωί»). Η δημοτικότητά του αυξάνεται εδώ και μήνες. Σχεδόν κάθε τραγούδι που ερμηνεύει γίνεται επιτυχία: «Адаптация» («Διασκευή»), «Откровение» («Αποκάλυψη»), «И утре е ден» («Κι αύριο μέρα είναι»), «А дали е така» («Είναι έτσι όμως;»).

Αλλά ενώ περίμενε την αστρική στιγμή του, ο Βασίλ Νάιντενοφ εργάστηκε ως πιανίστας και τραγουδιστής για δέκα χρόνια. Από το 1969 είναι στο συγκρότημα «Χρυσές Χορδές», και στις αρχές της δεκαετίας του '70 για ένα μικρό χρονικό διάστημα εντάχθηκε στην ορχήστρα του Μπίσερ Κίροφ. Έγινε σολίστ τις «Ντιάνα Εξπρές» και του πρώτου τραγουδιού «Синева», το οποίο όχι μόνο τον έκανε διάσημο ως τραγουδιστή, αλλά του έδωσε και το πρώτο του ψευδώνυμο – «Васко Синевата» («Βάσκο το Μπλε». Το τελευταίο γκρουπ πριν την έναρξη της σόλο καριέρας του ήταν οι «Τάνγκρα».

Στη δεκαετία του 1980, τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλ Νάιντενοφ συνέχισαν να κερδίζουν βραβεία: το Δεύτερο Βραβείο του «Χρυσού Ορφέα» απονεμήθηκε στους «По първи петли» («Με το πρώτο φως», 1980) και «Любовта продължава» («Η αγάπη συνεχίζει», 1982) και το Τρίτο Βραβείο στο «Угризения» («Τύψεις», 1986). Το «Остани» («Μέινε») στη μουσική του Τόντσο Ρούσεφ κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του ραδιοφωνικού διαγωνισμού «Пролет» («Άνοιξη», 1983) και άλλα τρία από τα τραγούδια του ονομάστηκαν «Μελωδία της Χρονιάς» – «Адаптация» (1979), «Телефонна любов» («Τηλεφωνική αγάπη», 1982) και «Сбогом, казах» («Αντίο, είπα», 1985). «Чудо» («Θαύμα») – και πάλι σε μουσική του Τόντσο Ρούσεφ – «Μελοδία των τηλεθεατών» στον ίδιο διαγωνισμό το 1983.

Ο Νάιντενοφ κέρδισε επίσης αναγνώριση σε διεθνείς διαγωνισμούς ως ερμηνευτής: Πρώτο Βραβείο στο «Χρυσό Ορφέα» (1979), Δεύτερο Βραβείο στο Schlagerfestival (Δρέσδη, 1981), Δεύτερο Βραβείο στο Gala Festival στην Αβάνα (1982). Έχει επίσης εμφανιστεί σε φεστιβάλ στο Σόποτ της Πολωνίας και στο Κνόκε του Βελγίου. Έχει ανακηρυχθεί επανειλημμένα τραγουδιστής της χρονιάς στην ψηφοφορία της ραδιοφωνικής εκπομπής «Μουσική κλίμακα».

Τα πολυάριθμα ταξίδια του στο εξωτερικό είναι στην ΕΣΣΔ και τη ΛΔΓ. Το 1990 συνεργάστηκε με το μπαλέτο της Άλλας Πουγκατσιόβας «Τηλέφωνο» και οι κοινές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν ντουέτα με τη Σίλβια Κατσάροβα και συναυλίες με τη Μπόνι Τάιλερ (κατά την επίσκεψή της στη Βουλγαρία).

Το τραγούδι «Завръщане» («Επιστροφή») κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του ανανεωμένου διαγωνισμού «Песни за Варна» («Τραγούδια για τη Βάρνα») το 1995.

Έχει ένα τραγούδι ντουέτο με την Ελβίρα Γκεοργκίεβα – «Може би ще дойда» («Ίσως θα έρθω») (1995).

Από τα τέλη του 1998 είναι συγγραφέας και παρουσιαστής για σχεδόν δύο χρόνια μαζί με τη Μπογκντάνα Καραντότσεβα της μουσικής εκπομπής «Почти полунощ е» («Είναι σχεδόν μεσάνυχτα») στο κανάλι Nova TV. Πριν από αυτό είχε εμπειρία ως τηλεπαρουσιαστής του «Χρωματιστού Κόσμου» στον «Εφίρ 2», μαζί με την Κατερίνα Έβρο. Το 1998 κυκλοφόρησε το τραγούδι «След края на света» («Μετά το τέλος του κόσμου») από το soundtrack της ομώνυμης ταινίας. Το 2004 ηχογράφησε το τραγούδι «Старата любов» («Η παλιά αγάπη») για τη σειρά «Ξενοδοχείο Βουλγαρία» στο Nova TV.

Το 2018 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Σόφιας.

Στις αρχές του 2019 κυκλοφορηθεί το νέο του single – «На случайна гара» («Σε τυχαίο σταθμό»), το οποίο αποτελεί μέρος του soundtrack της ταινίας «Можеш ли да убиваш» («Μπορείς να σκοτώνεις;»).

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όλα αυτά τα χρόνια είναι: «Адаптация» («Διασκευή»), «Любовта продължава» («Η αγάπη συνεχίζει»), «А дали е така» («Είναι έτσι όμως;»), «Телефонна любов» («Τηλεφωνική αγάπη»), «Сбогом, моя любов» («Αντίο, αγάπη μου»), «Бързаш – няма време» («Βιάζεσαι – δεν υπάρχει χρόνος»), «Предутрин» («Πριν το πρωί»), «Рали» («Ράλι»), «Сигурно» («Σιγουρά»), «Тишина» («Σιωπή»), «Сбогом, казах» («Αντίο, είπα»), «Огън от любов» («Φωτιά αγάπης», ντουέτο με τη Σίλβια Κατσάρoβα), «Моля се» («Προσεύχομαι», ντουέτο με τη Σίλβια Κατσάροβα), «Нова година» («Πρωτοχρονιά», ντουέτο με τη Μπογκντάνα Καραντότσεβα), «Угризения» («Τύψεις»), «Остани» («Μείνε»), «Откровение» («Αποκάλυψη»), «Болката отляво» («Ο πόνος στα αριστερά»), «Клоунът» («Ο κλόουν»), «Междучасие» («Διάλειμμα»), «Казано честно» («Ειλικρινά»), «Почти забравена любов» («Σχεδόν ξεχασμένη αγάπη»), «След края на света» («Μετά το τέλος του κόσμου»), «По първи петли» («Με το πρώτο φως»), «Джули» («Τζούλι»), «И утре е ден» («Κι αύριο μέρα είναι»), «Не мога без теб» («Δε μπορώ χωρίς εσένα»), «Като слънце в огледало» («Σαν τον ήλιο στον καθρέφτη»), «Едно море» («Μια θάλασσα»), «Вали» («Βρέχει»), «Молба» («Αίτημα»), «В твоето легло» («Στο κρεβάτι σου»), «Седем пъти» («Επτά φορές»), «Маса за двама» («Τραπέζι για δύο»), «Самотна лодка» («Μοναχική βάρκα»), «Ще търсиш дълго ти» («Θα κοιτάς για πολύ καιρό»), «Бъди благословена ти» («Να είσαι ευλογημένη»), «Сбогом» («Αντίο»), «В крак с модата» («Συνεχίστε με τη μόδα»), «Брак на 33» («Γάμος στα 33»), «Едва ли всичко пак ще се повтори» («Δε νομίζω πως όλα θα ξαναγίνουν»), «Последна изповед» («Τελευταία εξομολόγηση»), «Моя е» («Είναι δική μου», ντουέτο με τον Ιβάιλο Κόλεφ), «Забравяте» («Ξεχνάτε»), καθώς και το «Синева» ως σολίστ τις «Ντιάνα Εξπρές», του οποίου το τραγούδι ανήκει στην ομάδα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Βασίλ Νάιντενοφ δεν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά. Ο παραγωγός και ιμπρεσάριος Ιβάιλο Μανόλοφ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον τραγουδιστή για περίπου 30 χρόνια, αποκαλείται από τον τύπο «μέλος της οικογένειάς του».
  • Το 1992, σε μια συνέντευξη με τον Αντόν Στέφανοφ, ο Νάιντενοφ περιέγραψε τον εαυτό του ως αμφιφυλόφιλο.
  • Τον Μάιο του 2020, ο Νάιντενοφ μοιράστηκε τη δυσαρέσκειά του για το πώς οι άνθρωποι του δείχνουν με το δάχτυλο για τη σεξουαλικότητά του σε μια συνέντευξη με τον Μαριάν Στάνκοφ – Μον Ντιό για το κανάλι Nova.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1980 – «Адаптация» («Διασκευή»)
  • 1982 – «Телефонна любов» («Τηλεφωνική αγάπη»)
  • 1983 – «Чудо» («Θαύμα»)
  • 1985 – «Молба» («Αίτημα»)
  • 2003 – «Не мога без теб!» («Δε μπορώ χωρίς εσένα!»)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vasil Naydenov στο Wikimedia Commons