Βασίλι Κοσόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασίλι Κοσόι
Frescos in Cathedral of the Archangel in Moscow - west wall 01 - Vasily Kosoy.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1421
Θάνατος 1448
Μόσχα
Τόπος ταφής Καθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου
Χώρα πολιτογράφησης Μοσχοβία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Γονείς Γιούρι του Ζβενίγκοροντ και Αναστασία του Σμολένσκ
Αδέλφια Ντμίτρι Σεμιάκα
Ντμίτρι Γιούριεβιτς Κράσνι
Οικογένεια Ρουρικίδες

Ο Βασίλι Γιούριεβιτς ο αλλοίθωρος, ρωσ. Василий Юрьевич Косой [προφ. κοσόι] (1421 - 1448) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν μέγας πρίγκιπας της Μόσχας (1434-35).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ντμίτρι πρίγκιπα τού Ζβενίγκοροντ & της Μόσχας και της Αναστασίας των Ρουρικιδών, κόρης τού Γιούρι πρίγκιπα τού Σμολένσκ. Ο πάππος του Ντμίτρι τού Ντον (Donskoy) άλλαξε τον παλαιό νόμο διαδοχής, που όριζε διάδοχο τον επόμενο αδελφό και έθεσε κληρονόμους τους γιους του, πρώτα τον Βασίλι Α΄ και μετά τον Γιούρι. Όμως ο Βασίλι Α΄ άλλαξε τον νόμο, κάνοντας διάδοχο τον γιο του Βασίλι Β΄. Ο Γιούρι αντέδρασε και το αποτέλεσμα ήταν δύο εμφύλιες διαμάχες.

Στην αρχή ο Γιούρι αποδέχθηκε την αντιβασιλεία, που τού έδωσε ο Βασίλι Β΄, ο οποίος όταν ενηλικιώθηκε το 1433, εξεγέρθηκε. Ο Γιούρι νίκησε τις δυνάμεις τού ανιψιού του και αυτοανακηρύχθηκε μέγας πρίγκιπας της Μόσχας. Σύντομα όμως μετά απεβίωσε το 1434 και ο γιος του Βασίλι Κοσόι έγινε μέγας πρίγκιπας. Όμως ο αδελφός τού τελευταίου, ο Ντμίτρι Σεμιάκα αρνήθηκε τη διαδοχή αυτή και ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές τού Βασίλι Β΄. Νίκησαν τον Βασίλι Κοσόι, ο οποίος δραπέτευσε από τη Μόσχα το 1435. Η αποφασιστική μάχη του εμφυλίου δόθηκε το 1435 κοντά στο χωριό Σκοργιάτιν της επαρχίας Ροστόβ, όπου ο Κοσόι ηττήθηκε, φυλακίστηκε και έπειτα τυφλώθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vasily Kosoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).