Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασίλειο της Αμπχαζίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το βασίλειο της Αμπχαζίας (Ἀβασγία) ήταν ένα μεσαιωνικό φεουδαρχικό κράτος στον Καύκασο κατά την περίοδο της μεγαλύτερης επέκτασής του και έλεγχε σημαντικά εδάφη στον Καύκασο[1].

900~

Κυβερνητικό σύστημα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κράτος διοικούνταν από εθνικούς πρωτο-Αμπχάζιους[2] (Ἀβασγία) από τη δυναστεία των Abazgian Leonid, που βλέπουμε στο έγγραφο «Sofa of the Abkhazian Kings[3]», που σώζεται στα γεωργιανά. Δεδομένου ότι ο βασιλιάς των Αμπχαζών, των Καρτλ και των Αρμενίων Γεώργιος είχε το παρατσούκλι ή το πατρώνυμο «Α-λάσα» (Αμπχαζ - φως), μπορεί να κριθεί ότι η Αμπχαζική γλώσσα ήταν η γλώσσα των ευγενών και η αυλή πολλά επώνυμα που αναφέρονται ως ευγενείς της Αμπχαζίας, πιθανότατα Marshian, Achba, Gechba, όπως πίστευαν. Ο Κωνσταντίνος ο φιλόσοφος[4] στα έργα του αναφέρει την ύπαρξη της γραφής και της θεϊκής γλώσσας της Αμπχαζικής γλώσσας από την εποχή αυτού του βασιλείου. Στην επικράτεια του κράτους κατοικούσαν όμως και οι Κιρκάσιοι, πολλοί Καρτβελικοί λαοί, Έλληνες, πιθανώς Αρμένιοι, Άραβες, Αλανοί και Αγβανοί και συνέβαλαν στην ανάπτυξη του κράτους. Το Καθολικό της Αμπχαζίας λειτουργούσε στην επικράτεια του κράτους, μια αυτοκέφαλη εκκλησία που πιθανότατα χρησιμοποιούσε ελληνικά, γεωργιανά και αμπχαζικά, και επίσης πιθανώς τα Αντίγκε ως γλώσσες λατρείας

Όπως γνωρίζουμε από έγγραφα που σώζονται στη γεωργιανή γλώσσα, η δυναστεία των Λεωνιδών των Αμπχαζο-Αμπαζγών καταγόταν από τους πρίγκιπες (ή κυβερνήτες) της Abazgia[5] (Ἀβασγία), από έναν άνδρα που ονομαζόταν Άνος. Από την Abazgia (την πρώην πρωτο-αμπχαζική φυλή[6][7][8]) αναπτύχθηκε στη συνέχεια το βασίλειο της Αμπχαζίας, το οποίο συνεχίζει να ονομάζεται Abazgia στις ελληνικές πηγές.

Τον 7ο-8ο αιώνα, η Abazgia ενίσχυσε και υπέταξε τους γειτονικούς σχεδόν πολιτικούς σχηματισμούς - Apsilia, Sanigia, και κατέλαβε επίσης τη Lazika, όπως αναφέρει ο Vakhushti Bagrationi τον 8ο αιώνα, το βασίλειο της Αμπχαζίας, σε συμμαχία με το Χαζάρ, κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βυζάντιο[9], μετά από πολλές φορές τον έλεγχο του Βυζαντίου μια σημαντική δύναμη, σύντομα υπό τους Λεωνίδες οι βασιλιάδες της Αμπχάζ κατέλαβαν στην πραγματικότητα το έδαφος μέχρι την Anapa (ή Tuapse) στα δυτικά και το Hereti στα ανατολικά, τα νότια σύνορα περνούσαν από την Αρμενία, το Tao-Klarjeti και το Βυζάντιο, καλύπτοντας ορισμένα εδάφη της σύγχρονης Τουρκίας. Το 806, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από την Ανακοπία στο Κουτάισι. Τον 11ο αιώνα, μετά από πολιτική αστάθεια, η δυναστεία πέρασε στους Βαγκρατίδες, που αργότερα θα ονομάζονταν και βασιλιάδες της Αμπχαζίας, κάτι που θα προκαλούσε πολλές διαμάχες. Η μισή ιστορία της δυναστείας των Λεανιδών της Αμπχαζίας πέρασε στον αγώνα με τους Βαγκρατίδες για την επικράτεια του Καχέτι και του Καρτλί.

Η Αμπχαζία ενήργησε πολλές φορές ως σύμμαχος της Αρμενίας και του Βυζαντίου σε διάφορες δύσκολες πολιτικές καταστάσεις, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στον αγώνα κατά των και της πολιτικής αστάθειας[10].Οι βασιλείς της Αμπχάζ βοήθησαν στην καθιέρωση του Χριστιανισμού στην Αλανία υπό την αιγίδα του Βυζαντίου ως επίσημη θρησκεία.

κάποια στιγμή οι βασιλείς της Αμπχαζίας έκοψαν τα δικά τους νομίσματα. Πολλοί αποκαλούν αυτή την περίοδο το «τέλος» του κράτους, αν και στα νομίσματα, τα χρονικά και τις πηγές εκείνης της εποχής συνεχίζει να αναφέρεται ως «Αμπχαζία».


  1. Multiple authors. The Georgian Chronicle. 
  2. https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.4324/9781315027005/abkhazians-george-hewitt.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. (PDF) http://dspace.gela.org.ge/bitstream/123456789/4937/1/divan%20abxazkis%20carei.pdf.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  4. «ДОКУМЕНТЫ->ЧЕХИЯ->СКАЗАНИЯ О НАЧАЛЕ СЛАВЯНСКОЙ ПИСЬМЕННОСТИ->ЖИТИЕ КОНСТАНТИНА ФИЛОСОФА». www.vostlit.info. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025. 
  5. The Oxford Dictionary of Late Antiquity. Oxford University Press. 22 Μαρτίου 2018. ISBN 978-0-19-866277-8. 
  6. November 14, Pat Buchanan •· Reply, 2017 • 900 Words • 35 Comments • (14 Νοεμβρίου 2017). «Reining in the Rogue Royal of Arabia». The Unz Review. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025. 
  7. Smith, Graham· Law, Vivien (1998). Nation-building in the Post-Soviet Borderlands: The Politics of National Identities. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-59045-7. 
  8. University of California Libraries, William (1854). Dictionary of Greek and Roman geography. London : Walton & Maberly. 
  9. «К вопросу формирования раннесредневекового Абхазского царства в vii-viii вв – тема научной статьи по истории и археологии читайте бесплатно текст научно-исследовательской работы в электронной библиотеке КиберЛенинка». web.archive.org. 6 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025. 
  10. «Yandex». yadi.sk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025.