Βασίλειος Σκληρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Σκληρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής11ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠουλχερία Αργυρή
Τέκναd:Q124729168

Ο Βασίλειος Σκληρός (αρχές του 11ου αι.) από την Οικογένεια Σκληρών ήταν Ρωμαίος ευγενής και στρατηγός (κυβερνήτης επαρχίας) στις αρχές του 11ου αιώνα.

Αργυρό μιλιαρήσιο του Ρωμανού Γ΄ Αργυρού με επιγρ. OC HΛΠΙΚΕ, ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΟΡΘΟΙ. Ο Βασίλειος νυμφεύτηκε την αδελφή του, αλλά εξεγέρθηκε εναντίον του και εξορίστηκε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλειος ήταν γιος τού μαγίστρου Ρωμανού Σκληρού, γιού του στρατηγού Βάρδα Σκληρού που είχε εξεγερθεί, και έγινε στενός σύμβουλος του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ (β. 976–1025 ). [1] [2]

Νυμφεύτηκε την Πουλχερία, αδελφή του μετέπειτα Αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ Αργύρου (β. 1028–1034 ). Το ζευγάρι είχε μία κόρη, η οποία ήδη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλείου Β΄ παντρεύτηκε έναν άλλο μελλοντικό Αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο Θ΄ Μονομάχο (β. 1042-1055). [3]

Ο ίδιος ο Βασίλειος αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βασιλείας τού Κωνσταντίνου Η΄ (β. 1025–1028), όταν κατείχε την τάξη των πατρικίων. [3] [4] Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήλθε σε σύγκρουση με τον Πρεσιάνο, τον κυβερνήτη του Θέματος των Βουκελλαρίων, που κλιμακώθηκε σε σημείο ώστε να ανταλλάξουν χτυπήματα. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Η΄ εξόρισε και τους δύο άνδρες στα Πριγκιπόννησα: ο ένας στο νησί της Πλάτης, ο άλλος στην Οξεία. Ο Σκληρός κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να φύγει και ως αποτέλεσμα τυφλώθηκε. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σκυλίτζη, ο Πρεσιάνος μόλις που διέφυγε την ίδια μοίρα και ελευθερώθηκε. [1]

Όταν όμως ο Ρωμανός Γ΄ ανέβηκε στον θρόνο, ο Βασίλειος αποκαταστάθηκε και προήχθη σε μάγιστρο. [3] [4] Σύμφωνα με μία άποψη, προήχθη περαιτέρω σε βεστιάριο και τού δόθηκε η θέση τού στρατηγού του Θέματος των Ανατολικών. Κάποια στιγμή, φαίνεται επίσης ότι συνωμότησαν εναντίον του Ρωμανού Γ΄ Αργυρού, καθώς και αυτός και η σύζυγός του εξορίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη από τον Ρωμανό Γ΄.

Η αλαζονεία του Βασίλειου Σκληρού και των συγγενών του, που κυβέρνησαν τα κτήματά τους σχεδόν ως ανεξάρτητοι άρχοντες, δέχεται έντονη κριτική στην Πείρα του σύγχρονου νομικού λογίου Ευστάθιου του Ρωμαίου. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Πουλχερία Αργυρού, αδελφή του Ρωμανού Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνο:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kazhdan, Alexander, ed. (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford and New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-504652-8.
  • Lilie, Ralph-Johannes; Ludwig, Claudia; Pratsch, Thomas; Zielke, Beate (2013). Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit Online. Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Nach Vorarbeiten F. Winkelmanns erstellt (in German). Berlin and Boston: De Gruyter.
  • Stouraitis, Ioannis (10 October 2003). Σκληροί. Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor (in Greek). Athens: Foundation of the Hellenic World. Retrieved 13 June 2019.