Βασίλειος Δρυϊνουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασίλειος Δρυϊνουπόλεως
Vasileios of Paramythia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1858
Θάνατος 26  Φεβρουαρίου 1936
Υπηκοότητα Ελλάδα
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας

Ο Επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος (κοσμικό όνομα Βασίλειος Παπαχρήστου, 1858-1936), υπήρξε από τις σημαντικότερες θρησκευτικές μορφές που συμμετείχαν στην προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου το 1914[1].

Γεννήθηκε στο χωριό Άνω Λάμποβο (ή Λάμποβο του Σταυρού), ανατολικά του Αργυροκάστρου, και αναδείχτηκε γρήγορα ως σημαντική πνευματική μορφή της περιοχής. Το 1913, όταν ο ελληνικός στρατός προήλασε και εισήλθε στο περιοχή της Βορείου Ηπείρου, ο ίδιος ήταν που υποδέχτηκε στο Αργυρόκαστρο ως Επίσκοπος της περιοχής τους επικεφαλής του στρατού.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1914 όταν αποφασίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ότι η περιοχή πρέπει να επιδικαστεί στην Αλβανία, ο Βασίλειος συμμετείχε ενεργά στην ανακήρυξη της προσωρινής Κυβέρνησης της Βορείου Ηπείρου και μετά τελετή υποστολής της ελληνικής και έπαρσης της αυτονομιστικής ηπειρώτικης σημαίας δήλωσε[2]:

Για λόγους επείγουσας εθνικής ανάγκης, υποστήλαμε την γαλανόλευκη ημών και των προγόνων μας. Όμως στη θέση της αναρτήσαμε όχι μια ξένη σημαία, αλλά την "κόρη" αυτής, την ηπειρώτικη, προορισμένη να θριαμβεύσει κατά της αλβανικής ημισελήνου.

Κατά τις επόμενες μέρες ο Βασίλειος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Θρησκευτικών και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρεία του Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου

Το 1916 όταν ο ιταλικός στρατός εισήλθε στην περιοχή και στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου απέλασε τον Βασίλειο, καθώς τον θεώρησε εμπόδιο στην ανθελληνική πολιτική που είχε χαράξει τότε η ιταλική πολιτική.

Παραπομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ήπειρος. 4000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Εκδοτική Αθηνών, 1997, σελ. 379
  2. Albania's Captives. Pyrrhus Ruches. Chicago 1965. σελ. 83. Μετάφραση από το αγγλικό κείμενο του βιβλίου.