Βασίλειος Βασίλιεβιτς Κοϊνάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Βασίλιεβιτς Κοϊνάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18 Ιανουαρίου 1911
Κριβόϊ Ρογκ
Θάνατος01 Μαρτίου 1940
Βίμποργκ (Ρωσία)
Τόπος ταφήςSestroretsk cemetery
ΕθνικότηταΟυκρανική
Χώρα πολιτογράφησηςΕΣΣΔ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΣπουδέςKozhedub University of the Air Force (έως 1934)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατιωτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςλοχαγός και senior politruk/Πολεμική αεροπορία
Πόλεμοι/μάχεςΡωσοφινλανδικός πόλεμος του 1939
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΉρωας της Σοβιετικής Ένωσης (21  Μαρτίου 1940)
τάγμα του Λένιν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βασίλειος Βασιλίεβιτς Κοϊνάς (Василий Васильевич Койнаш, 18 Ιανουαρίου 19111 Μαρτίου 1940) ήταν Σοβιετικός πιλότος, Ήρωας της ΕΣΣΔ. Έλαβε μέρος στον Σοβιετικό – φινλανδικό πόλεμο 1939-1940.

Ο Βασίλειος Κοϊνάς γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1911 στη πόλη Κριβοϊ Ριγκ της περιφέρειας Αικατερίνοσλαβ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (σημερινή Ουκρανία). Ουκρανός στην εθνικότητα. Από το 1931 ήταν μέλος του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Τελειώνοντας τις βασικές σπουδές του ο Β. Κοϊνάς εισήλθε στη Βιομηχανική Τεχνική Σχολή με ειδίκευση στην συντήρηση τρένων ενώ την ίδια περίοδο παρουσίασε έντονη πολιτική δραστηριότητα συμμετέχοντας στα πολιτικά δρώμενα της σχολής του στο πλαίσιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ).

Το 1932 κατατάχθηκε στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού και 2 χρόνια αργότερα εισήλθε στην Σχολή Πιλοτών της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χάρκοβο. Το 1939 φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Επιτροπών – της σχολής πού ετοίμαζε στελέχη για να επανδρώσουν την υπηρεσία που είχε επωμισθεί την πολιτική κατάρτιση των αξιωματικών και οπλιτών του σοβιετικού στρατεύματος.

Το 1936 ήταν ένας από τους πλέον καταξιωμένους πιλότους του Συντάγματός του και γ’αυτό επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην πρωτομαγιάτικη στρατιωτική παρέλαση με το αεροπλάνο του. Με το πλήρωμα του πέταξαν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ενώ μετά το πέρας της Παρέλασης συμμετείχε στην καθιερωμένη δεξίωση στο Κρεμλίνο [1].  

Το πολεμικό βάπτισμα του πυρός, ο σμηναγός της Σοβιετικής Αεροπορίας Βασίλειος Κοϊνάς, το έλαβε κατά τη διάρκεια του Σοβιετικό-φινλανδικού πολέμου 1939-1940 ως στρατιωτικός επίτροπος και πιλότος σε μοίρα της 50ης Ταξιαρχίας Άμεσου Βομβαρδισμού της 7ης Στρατιάς Αεροπορίας. Πραγματοποίησε πάνω 38 αποστολές αναγνώρισης και βομβαρδισμού πίσω από τις γραμμές των Φινλανδών. Στις 30 Ιανουαρίου και κάτω από ιδιαιτέρα κακές καιρικές συνθήκες μάλλον χιονοθύελλα, βομβάρδισε με επιτυχία θέσεις του εχθρού στην πόλη Σούμμα ενώ τρεις μέρες αργότερα πραγματοποιώντας παρόμοια αποστολή το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από τη φινλανδική αεράμυνα αλλά κατάφερε να γυρίσει στην βάση του. Την 1η Μαρτίου 1940 το αεροσκάφος του Κοϊνά χτυπήθηκε και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο χωριό Κιαχιάρι, κοντά στην πόλη Βίπουρη (σημερινό Βύμποργκ της Περιφέρειας Λένινγκραντ στην Βορειοδυτική Ρωσία). Κατά τη διάρκεια συμπλοκής με το φινλανδικό απόσπασμα που έσπευσε να συλλάβει τον σοβιετικό πιλότο, ο Β. Κοϊνάς αυτοπυροβολήθηκε προτιμώντας να πεθάνει, παρά να πέσει στα χέρια του εχθρού.

Για την πράξη του αυτή στις 23 Μαρτίου 1940 και με Διάταγμα του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ απονεμήθηκε στον Βασίλη Κοϊνά το Μετάλλιο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης μετά θάνατον – το σημαντικότερο μετάλλιο ανδρείας της ΕΣΣΔ καθώς και το Παράσημο Λένιν.

Η σορός του Βασιλείου Κοϊνά αναπαύεται στο Κοιμητήριο του Σεστρορέτσκ κοντά στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Το κοινοτάφιο στο οποίο είναι θαμμένος ο Β. Κοϊνάς στο Σεστρορέτσκ της Περιφέρειας του Λένινγκραντ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βιογραφικό του Κοϊνά Βασιλείου στο ρωσική σελίδα Peoples.ru
  2. Βιογραφικό του Κοϊνά Βασιλείου στη ρωσική σελίδα Ήρωες της ΕΣΣΔ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «КОЙНАШ ВАСИЛИЙ ВАСИЛЬЕВИЧ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2015.