Βασίλειος Α΄ της Μόσχας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασίλειος Α'
Vasili I of Russia.jpg
Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας
Περίοδος 1389 - 1425
Προκάτοχος Ντμίτρι
Διάδοχος Βασίλειος Β'
Γέννηση 30 Δεκεμβρίου 1371
Μόσχα
Θάνατος 27 Φεβρουαρίου 1425 (54 ετών)
Μόσχα
Σύζυγος Σοφία της Λιθουανίας
Επίγονοι Άννα
Βασίλειος Β'
Οίκος Ρουρικιδών
Πατέρας Ντμίτρι
Μητέρα Ευδοξία του Νίζνι-Νόβγκοροντ
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βασίλειος Α' Ντμιτρίγιεβιτς (Василий I Дмитриевич, 30 Δεκεμβρίου 1371 - 27 Φεβρουαρίου 1425) ήταν μεγάλος πρίγκιπας της Μόσχας (1389-1425) από τον Οίκο των Ρουρικιδών. Ήταν υποτελής των Μογγόλων, εκτός από το διάστημα 1395-1412.

Ήταν γιος του Ντμίτρι Ιβάνοβιτς, του νικητή του Ντον (Ντόνσκοϊ), πρίγκιπα της Μόσχας και της Ευδοξίας Ρουρικιδών, κόρης του Ντμίτρι Κωνσταντίνοβιτς πρίγκιπα του Νίζνι-Νόβγκοροντ. Η κόρη του Άννα παντρεύθηκε τον Ιωάννη Η' Παλαιολόγο.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού διαδέχθηκε τον πατέρα του, ο Βασίλειος Α' συνέχισε την ενοποίηση των ρωσικών χωρών: το 1392 περιέλαβε τα πριγκιπάτα του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Μούρομ[1], ενώ το 1395-96 περιέλαβε τις περιοχές Καλούγκα, Βόλογκντα, Βελίκι Ούστιουγκ και αυτή των Κόμι. Από την αρχή της βασιλείας του πλήρωνε φόρο στη Χρυσή Ορδή των Μογγόλων και για να προφυλαχτεί από ενδεχόμενη επίθεσή της, συμμάχησε με τον Βιτάουτα μεγάλο δούκα της Λιθουανίας και νυμφεύτηκε το μόνο τέκνο του, τη Σοφία το 1392. Τελικά η βοήθεια ήρθε διαφορετικά, όταν η επιδρομή του Ταμερλάνου το 1395 διέσπασε τη Χρυσή Ορδή κατακερματίζοντάς την. Ο Βασίλειος Α' έτσι μπόρεσε να συγκεντρώνει τα μεγάλα χρηματικά ποσά, που πριν δινόταν ως φόρος, στο θησαυροφυλάκιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το 1404 ζήτησε την κατασκευή ενός μηχανικού ωρολογίου από τον μοναχό Λάζαρο το Σέρβο. Κατασκευάστηκε στο ανάκτορό του, στον πύργο πίσω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού[2] Ήταν το πρώτο στη Ρωσία, ένα από τα δέκα τέτοια στην Ευρώπη και αποτελούσε ένα μηχανικό κατόρθωμα της εποχής του.[3] Στο εσωτερικό οι μεγάλοι γαιοκτήμονες συνέχισαν να αυξάνουν τη δύναμή τους, αλλά ο Βασίλειος Α' μείωνε τη δικαστική τους εξουσία, μεταφέροντάς την στους αντιπροσώπους του των επαρχιών (volosts). Η μεγάλη απήχηση που είχε η βασιλεία του στο εξωτερικό φαίνεται από το ότι υπάνδρευσε την κόρη του Άννα με τον Ιωάννη Η' Παλαιολόγο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Το 1408 ο Εντιγκού, ηγέτης ενός από τα τμήματα στα οποία είχε κατατμηθεί η Χρυσή Ορδή, έκαψε τις πόλεις Νίζνι-Νόβγκοροντ, Γκόροντετ, Ροστόβ και απείλησε τη Μόσχα. Τελικά ο Βασίλειος Α' άρχισε να εκπληρώνει πάλι την επίσκεψη υποτέλειας στους Μογγόλους από το 1412. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Βασίλειος Β'.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το γάμο του με την Ευδοξία Ρουρικιδών, κόρη του Ντμίτρι πρίγκιπα του Νίζνι-Νόβγκοροντ είχε τέκνα:

  • Άννα 1393 - 1417, σύζυγος του Ιωάννη Η' Παλαιολόγου
  • Ιβάν 1396 - 1417
  • Αναστασία, ; - 1470
  • Βασίλισα
  • Μαρία
  • Βασίλειος Β' 1415 - 1462 μέγας πρίγκιπας της Μόσχας, σύζυγος της Μαρίας του Μπορόβσκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Richard Pipes, Russia under the old regime, p. 80
  2. Radetić, M. (December 4, 2004). "Šest vekova Lazarevog sata". Novosti.
  3. Tošić, Gordana; Tadić, Milutin (2004). Hilandarski monah Lazar, prvi srpski časovničar. Kalenić. ISBN 9788684183066

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bain, Robert Nisbet (1911), "Basil (Muscovy)", Encyclopædia Britannica (11th ed.), Cambridge University Press.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vasily I of Moscow της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).