Βαρυτική ενέργεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα που απεικονίζει το βαρυτικό πεδίο της Γης. Η βαρυτική δυναμική ενέργεια αυξάνεται με την απόσταση από το κέντρο. Τα αντικείμενα επιταχύνουν προς τη Γη, χάνοντας την βαρυτική τους ενέργεια και μετατρέποντάς την σε κινητική.

Η βαρυτική ενέργεια είναι η βαρυτική δυναμική ενέργεια που έχει ένα σώμα με μάζα σε σχέση με ένα άλλο αντικείμενο μάζας. Είναι δυνητική ενέργεια που σχετίζεται με το πεδίο βαρύτητας. Η βαρυτική ενέργεια εξαρτάται από τις μάζες των δύο σωμάτων, την απόστασή τους και την σταθερά βαρύτητας (G).[1]

Σε περιπτώσεις όπου η επιτάχυνση είναι αρκετά σταθερή - όπως η πτώση μίας σφαίρας στη Γη - η βαρυτική ενέργεια ενός από τα σώματα σε σχέση με την άλλη είναι:

Όπου είναι η βαρυτική ενέργεια (σε Τζάουλ), είναι η μάζα του επιταχυνόμενου αντικειμένου (σε χιλιόγραμμα), είναι η επιτάχυνση του αντικειμένου (σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο ανά δευτερόλεπτο) και είναι η απόσταση από το μεγαλύτερο σώμα (σε μέτρα). Παρατηρήστε ότι αυτός ο τύπος δίνει τη δυνητική ενέργεια και την αντιμετωπίζει ως θετικό αριθμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gravitational Potential Energy». hyperphysics.phy-astr.gsu.edu. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017.