Βαρτσίσουαφ Α΄ της Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βαρτσίσουαφ Α΄ της Πομερανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1091
Θάνατος9  Αυγούστου 1135
Stolpe an der Peene
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςIda
ΤέκναΚαζιμίρ Α΄ της Πομερανίας-Ντεμμίν
Μπόγκισλαβ Α΄ της Πομερανίας
Βόιτσλαβα
ΓονείςΣφιεντόμπορ της Πομερανίας
ΑδέλφιαΡάτιμπορ Α΄ της Πομερανίας
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάρτισλαβ Α΄, γερμαν. Wartislaw i (π. 1091 - 9 Αυγούστου 1135) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν ο πρώτος δούκας της Πομερανίας (δεκαετία τού 1120-1135). Είναι ο γενάρχης τού Οίκου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν Σλαβικής καταγωγής και γεννήθηκε περί το τέλος τού 11ου αι. Ενόσω ήταν αιχμάλωτος των Σαξόνων βαπτίστηκε χριστιανός και το κράτησε κρυφό από τους παγανιστές υπηκόους του. Στη μάχη τού Νάκλο το 1109 ηττήθηκε από τον Μπολέσλαφ Γ΄ δούκα της Πολωνίας και έγινε υποτελής του το 1120-23. Συμφώνησε να τού πληρώνει φόρο υποτέλειας και να εκχριστιανίσει τους Πομερανούς. Οι δύο ηγεμόνες υποστήριξαν τον Όθωνα επίσκοπο τού Μπάμπερκ για τον εκχριστιανισμό της Πομερανίας. Από το 1124 ο Βάρτισλαβ Α΄ διέμενε στην πόλη Καμιέν Πομόρσκι.

Φονεύθηκε το 1134-48 κοντά στο Στόλπε και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ράτιμπορ Α΄. Στο μέρος όπου έγινε ο φόνος από τους παγανιστές, κοντά στο Βορπόμμερν-Γκράιφσβαλτ, στήθηκε πέτρα με χαραγμένο σταυρό, ο λίθος τού Βάρτισλαβ Α΄, σε ανάμνηση των ιεραποστολικών προσπαθειών του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε 24 συζύγους και παλλακίδες, όταν ο Όθων τον έπεισε να νυμφευτεί χριστιανικά. Η νέα σύζυγός του ήταν η Χάιλα από τη Σαξονία και όταν αυτή απεβίωσε το 1128 ο Βάρτισλαβ Α΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Ίντα των Έστριντσεν, κόρη τού Νιλς της Δανίας ή τού Κ[α]νούτου Λαβάρντ της Δανίας ή ίσως των Ρουρικιδών της Ρουθηνίας. Είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Die regierenden Herzöge The Griffins' family tree (in German)