Βαλτική Συνέλευση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η 32η σύνοδο της Βαλτικής Συνέλευσης στη Ρίγα
Η 30η σύνοδος της Βαλτικής Συνέλευσης στο Τάλιν το 2011

Η Βαλτική Συνέλευση είναι μια περιφερειακή οργάνωση που προωθεί τη διακρατική συνεργασία μεταξύ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Προσπαθεί να βρει μια κοινή θέση σε σχέση με πολλά διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων. Οι αποφάσεις της συνέλευσης έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ο προϋπολογισμός της Βαλτικής Συνέλευσης χρηματοδοτείται από τις τρεις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Οι επίσημες γλώσσες της Βαλτικής Συνέλευσης είναι τα εσθονικά, τα λετονικά και τα λιθουανικά. Η έδρα και η γραμματεία της οργάνωσης βρίσκονται στη Ρίγα της Λετονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρασκήνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ήταν ανεξάρτητα κράτη από το 1918, μετά την κατάρρευση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ, προσαρτήθηκαν παράνομα από τη Σοβιετική Ένωση το 1940 και αποτέλεσαν μέρος της για πενήντα χρόνια.

Υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, οι πολιτικές της γκλάσνοστ και της περεστρόικα οδήγησαν στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας μεταξύ του 1990 και του 1991, η οποία οδήγησε τις τρεις χώρες να αποσχιστούν από τη Σοβιετική Ένωση. Η Σοβιετική Ένωση αναγνώρισε την ανάκτηση της ανεξαρτησίας των Βαλτικών κρατών στις 6 Σεπτεμβρίου του 1991, πριν τη διάλυση της αργότερα εκείνο το έτος.[εκκρεμεί παραπομπή]

Σχηματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση δημιουργήθηκε μετά την απόφαση δημιουργίας στο Βίλνιους την 1η Δεκεμβρίου 1990. Λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν στις 8 Νοεμβρίου του 1991, στο Τάλιν.[1] Στις 13 Ιουνίου 1994, τα τρία έθνη συμφώνησαν τη δομή και τους κανόνες του οργανισμού.[2]

Επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλτική Συνέλευση υποστηρίζει τα ακόλουθα ως επιτεύγματά της μεταξύ του 1991 και του 2003:[3]

 • Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κράτη μέλη,
 • Σχηματισμό του Βαλτικού Συμβουλίου Υπουργών, ως όργανο της κυβερνητικής συνεργασίας,
 • Ανάπτυξη κοινών πολιτικών για την οικονομία, την εκπαίδευση και την τεχνολογία της πληροφορικής στα Βαλτικά κράτη,
 • Εναρμόνιση της νομοθεσίας σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 • Βελτίωση των διαδικασιών διέλευσης των συνόρων,
 • Η ίδρυση των Βραβείων Λογοτεχνίας, Τεχνών και Επιστημών της Βαλτικής Συνέλευσης.

Συνεργασία με άλλες γεωπολιτικές περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατα, η Βαλτική Συνέλευση, το Μπενελούξ και τρία μέλη από το Συμβούλιο των Σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, οι οποίες είναι επίσης μέλη της ΕΕ), ζήτησαν την εντατικοποίηση της συνεργασίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, και επίσης συζήτησαν για τα κοινωνικά ζητήματα, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση και την αμυντική συνεργασία. Οι σχέσεις με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης στην ατζέντα.[4]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλτική Συνέλευση αποτελείται από εξήντα μέλη. Κάθε ένα από τα κοινοβούλια των τριών κρατών μελών διορίζει είκοσι από τα μέλη της Συνέλευσης. Κάθε εθνικό κοινοβούλιο, ορίζει δύο μέλη τα οποία είναι επικεφαλής και αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος του Προεδρείου είναι ο επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας της χώρας που θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της Βαλτικής Συνέλευσης. Οι επικεφαλής των δύο άλλων εθνικών αντιπροσωπειών είναι οι Αντιπρόεδροι του Προεδρείου. Το προεδρείο ελέγχει τη Βαλτική Συνέλευση μεταξύ των συνόδων. Ο Πρόεδρος ενεργεί ως συντονιστής του έργου της Βαλτικής Συνέλευσης, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος με άλλα σώματα και φορείς και έρχεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των τριών μελών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Συνέλευσης είναι τα παρακάτω:

Όνομα χώρας Εθνόσημο Σημαία Ιδιότητα μέλους Κοινοβούλιο Καθεστώς κράτους μέλους Αντιπροσωπεύεται από Μέλη Σχέση με την ΕΕ Σχέση με το ΝΑΤΟ
Εσθονία πλήρης Ριιγκικόγκου κυρίαρχο κράτος 1991 μέλος μέλος
Λετονία πλήρης Σαεϊμά κυρίαρχο κράτος 1991 μέλος μέλος
Λιθουανία πλήρης Σέιμας κυρίαρχο κράτος 1991 μέλος μέλος

Συνεδρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τακτικές και έκτακτες Συνεδρίες. Η τακτική συνέλευση συνέρχεται μία φορά το χρόνο, ως ένα φόρουμ για τέλος της προεδρίας κάθε χώρας, η οποία εναλάσσεται κάθε έτος μεταξύ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Πριν από το 2003 υπήρχαν δύο Συνεδρίες το χρόνο – την άνοιξη και το φθινόπωρο. Οι χώρες μέλη πριν είχαν την προεδρία για ένα εξάμηνο.

Κάθε εθνική αντιπροσωπεία μπορεί να προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίας. Στις 8-9 Φεβρουαρίου 1998, μετά την 2η Κοινή Συνεδρίαση του Συμβουλίου των Σκανδιναβικών χωρών και της Βαλτικής Συνέλευσης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, έλαβε χώρα η πρώτη Έκτακτη Συνεδρία της Βαλτικής Συνέλευσης. Η Δεύτερη Έκτακτη Συνεδρία της Βαλτικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου 2005, στο Πάρνου της Εσθονίας, μετά την 5η Κοινή Συνεδρίαση της Βαλτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου των Σκανδιναβικών Χωρών[5].

Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλτική Συνέλευση έχει τις ακόλουθες μόνιμες επιτροπές:

 • Επιτροπή Προϋπολογισμού και Ελέγχου
 • Επιτροπή Επικοινωνιών και Πληροφορικής
 • Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων
 • Επιτροπή Εκπαίδευσης, Επιστημών και Πολιτισμού
 • Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Νομική Επιτροπή
 • Επιτροπή Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Κάθε μέλος της Βαλτικής Συνέλευσης συμμετέχει σε μία τουλάχιστον επιτροπή.

Πολιτικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 20 μέλη της Βαλτικής Συνέλευσης από κάθε χώρα έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αντανακλούνται οι αναλογίες στο κοινοβούλιο της χώρας τους. Τα μέλη μπορούν στη συνέχεια να σχηματίσουν διαεθνικές κομματικές ομάδες από τουλάχιστον πέντε μέλη τουλάχιστον δύο εθνών.[6]

Το 2006, οι τρεις πολιτικές ομάδες είναι η Κομματική Ομάδα Συντηρητικής Δεξιάς, η Κομματική Ομάδα Κέντρου, και η Σοσιαλδημοκρατική Κομματική Ομάδα.

Βραβείο Λογοτεχνίας, Τεχνών και Επιστημών της Βαλτικής Συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1993, η Βαλτική Συνέλευση δίνει ένα βραβείο κάθε χρόνο για τα επιτεύγματα στη λογοτεχνία, τις τέχνες και την επιστήμη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. User, Super. «Baltic Assembly - Pre-History». baltasam.org. 
 2. User, Super. «Baltic Assembly - International Inclusion». baltasam.org. 
 3. «Baltic Assembly - History». baltasam.org. 
 4. ERR (22 Ιουνίου 2017). «Ratas meets with Benelux, Nordic, Baltic leaders in the Hague». 
 5. User, Super. «Baltic Assembly - Session». baltasam.org. 
 6. User, Super. «Baltic Assembly - National Delegations». baltasam.org. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]