Βαλντεμάρ Πούλσεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βαλντεμάρ Πούλσεν
Ingeniør Valdemar Poulsen paa sin Station for traadløs Telegrafi 08.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Νοεμβρίου 1869[1][2][3][4]
Κοπεγχάγη
Θάνατος23  Ιουλίου 1942[2][3][4]
Gentofte
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
μηχανικός[5]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑίθουσα Φήμης των Εθνικών Εφευρετών
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Poulsen μαγνητικό μαγνητόφωνο.

Ο Βαλντεμάρ Πούλσεν --- 23 Νοεμβρίου 1869 με 23 Ιουλίου 1942 --- ήταν Δανός μηχανικός που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην πρώιμη τεχνολογία ραδιοφώνου. Ανέπτυξε ένα (α) μαγνητικό καλώδιο οργάνων καταγραφής που ονομάζεται Τηλεγράφωνο το 1898 καθώς και (β) το πρώτο συνεχές κύμα ραδιοπομπού, τη Πούλσεν Αρκ - συσκευή αποστολής σημάτων, το 1903. Το Πούλσεν Αρκ χρησιμοποιήθηκε σε μερικούς από τους πρώτους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1869 στην Κοπεγχάγη.

Η μαγνητική εγγραφή παρουσιάστηκε πρακτικά το 1898 από τον Βαλντεμάρ Πούλσεν. Ένα μαγνητικό καλώδιο καταγραφής, και ο διάδοχός του, η μαγνητική ταινία εγγραφής, περιλαμβάνει τη χρήση μαγνητισμένου μέσου που κινείται γύρω από μια κεφαλή εγγραφής. Ένα ηλεκτρικό σήμα, το οποίο είναι ανάλογο με τον ήχο που καταγράφει, προκαλεί ένα μοτίβο μαγνήτισης παρόμοιο με το σήμα από την κεφαλή εγγραφής. Η κεφαλή αναπαραγωγής η οποία μπορεί να είναι ίδια με την κεφαλή εγγραφής, μπορεί στη συνέχεια να "διαβάσει" τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο στην ταινία και να τις μετατρέψει σε ηλεκτρικό σήμα.

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μαγνητικό μαγνητόφωνο Πούλσεν στις ΗΠΑ

ο Πούλσεν στις ΗΠΑ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το μαγνητικό μαγνητόφωνο το 1898. Με τον βοηθό του, Πίντερ O. Πέντερσεν, αργότερα ανάπτυξε άλλα μαγνητικά όργανα καταγραφής που καταγράφουν σε χαλύβδινο σύρμα, ταινία, ή δισκέτες. Καμία από αυτές τις συσκευές δεν είχαν ηλεκτρονική ενίσχυση, αλλά το ηχογραφημένο σήμα ήταν αρκετά εύκολα δυνατό για να ακουστεί μέσα από ένα ακουστικό ή ακόμα και να διαβιβαστεί μέσα από τηλεφωνικά καλώδια. Το 1900, στη Παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι, ο Πούλσεν είχε την ευκαιρία να καταγράψει τη φωνή του Αυτοκράτορα Franz Josef από την Αυστρία το οποίο πιστεύεται πως είναι η αρχαιότερη σωζόμενη μαγνητική εγγραφή ήχου ως σήμερα.[6]

Ο Πούλσεν ανάπτυξε ένα  Μετατροπέα / Μεταλλάκτη τόξου το 1908, που αναφέρεται ως "Μεταλλάκτης τόξου - αποστολής Σημάτων Πούλσεν", που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο ραδιόφωνο πριν από την έλευση της τεχνολογίας σωλήνα κενού. Το σύστημα ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ Lyngby και Νιούκαστλ με ένα στύλο ύψους ~30 μέτρων για τη διάδοση του σήματος.[7]

Πέθανε στις 23 Ιουλίου 1942.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα γραμματόσημο εκδόθηκε προς τιμήν του Πούλσεν το 1969.

Το Βαλντεμάρ Πούλσεν Χρυσό Μετάλλιο απονέμεται κάθε χρόνο για την εξαιρετική έρευνα στον τομέα των ραδιοφωνικών τεχνικών και συναφών τομέων από τη Δάνικη Ακαδημία Τεχνικών Επιστημών. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου που είναι η επέτειος της γέννησής του. Ο Πούλσεν, ο ίδιος, έλαβε το πρώτο τέτοιο βραβείο το 1939. Το βραβείο καταργήθηκε το 1993.

Το Google Doodle τον τιμά στις 23 Νοεμβρίου 2018.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρονολόγιο ιστορικών εφευρέσεων
  • Εγγραφή ήχου
  • Λίστα των ανθρώπων σχετικά με τα γραμματόσημα της Δανίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]