Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαλδουίνος Ε' της Φλάνδρας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας
Balduin5Flandry.jpg
Γέννηση
Αράς
Θάνατος
Λιλ
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Αδέλα της Φλάνδρας
Τέκνα Ματθίλδη της Φλάνδρας, Βαλδουίνος ΣΤ΄ της Φλάνδρας και Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας
Γονείς Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας και Ογίβη του Λουξεμβούργου
Αδέλφια Judith of Flanders, Countess of Northumbria
Commons page Πολυμέσα

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας (Boudewijn V van Vlaanderen, 10131 Σεπτεμβρίου 1067) ήταν κόμης της Φλάνδρας από το 1035 έως το 1067, γιος και διάδοχος του Βαλδουίνου Δ΄ κόμη της Φλάνδρας. Παντρεύτηκε το 1028 την Γαλλίδα πριγκίπισσα Αδέλα, κόρη του βασιλιά Ροβέρτου Β΄ του ευσεβούς. Με την υποκίνησή της εξεγέρθηκε κατά του πατέρα της, αλλά σύντομα κλείστηκε ειρήνη, το 1030, και ο Βαλδουίνος συνέχισε ανενόχλητος να κυβερνά την Φλάνδρα ως τον θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκανε μακροχρόνιο πόλεμο, από το 1046 έως το 1056, με τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκο Γ΄, με σύμμαχο τον Γοδεφρείδο τον γενειοφόρο, δούκα της Λωρραίνης. Το 1051, όταν ο Ερμάν του Αινώ πέθανε, πάντρεψε την χήρα του Ερμάν, Ριτσίλδη, με τον γιο και διάδοχο του, Βαλδουίνο, υπό τον όρο τα παιδιά της Ριτσίλδης από τον πρώτο της γάμο να μην έχουν κληρονομικά δικαιώματα, έτσι κατάφερε να ενώσει τις κομητείες του Αινώ και της Φλάνδρας.

Από το 1060 ως τον θάνατό του ήταν συμβασιλεύς με την Άννα του Κιέβου για λογαριασμό του ανήλικου ανιψιού του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Α΄.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο του με την Αδέλα της Γαλλίας παιδιά τους ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]