Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαλδουίνος Ε' της Φλάνδρας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βαλδουίνος Ε'
Baldwin V of Flanders and Adela of France.jpg
Κόμης της Φλάνδρας
Κόμης του Αρτουά
Κόμης της Ζηλανδίας
Περίοδος 1035 – 1067
Προκάτοχος Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Διάδοχος Βαλδουίνος ΣΤ΄ της Φλάνδρας
Γέννηση 1013
Θάνατος 1 Σεπτεμβρίου 1067 (54 ετών)
Λιλ, Γαλλία
Σύζυγος Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας
Επίγονοι Βαλδουίνος ΣΤ΄ της Φλάνδρας
Ματθίλδη της Φλάνδρας
Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας
Πατέρας Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Μητέρα Ογίβη του Λουξεμβούργου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας (Boudewijn V van Vlaanderen, 10131 Σεπτεμβρίου 1067), Κόμης της Φλάνδρας (1035 - 1067) ήταν γιος και διάδοχος του Βαλδουίνου του Γενειοφόρου και της πρώτης συζύγου του Ογίβης του Λουξεμβούργου. [1] Παντρεύτηκε την Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας κόρη του Ροβέρτου Β΄ του Ευσεβούς (1028), με την υποκίνηση της συζύγου του εξεγέρθηκε κατά του πατέρα του (1030) αλλά σύντομα έκλεισε ειρήνη και ο Βαλδουίνος ο Γενειοφόρος κυβέρνησε ανενόχλητος την Φλάνδρα ως τον θάνατό του (1035).

Πόλεμοι με τον Ερρίκο Γ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε μακροχρόνιο πόλεμο (1046 - 1056) με σύμμαχο τον δούκα της Λωρραίνης Γοδεφρείδο τον γενειοφόρο εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ερρίκου Γ΄, έχασε την Βαλενσιέν από τον Χέρμαν του Αινώ, κόμη του Μον. Όταν πέθανε ο Χέρμαν (1051) ο Βαλδουίνος Ε΄ πάντρεψε τον γιο και διάδοχο του Βαλδουίνος τον Καλό με την χήρα του Χέρμαν Ριχίλδη, κόμισσα του Αινώ υπό τον όρο τα παιδιά της Ριχίλδης από τον πρώτο της γάμο να μην έχουν κληρονομικά δικαιώματα. Με τον γάμο ένωσε τις κομητείες του Αινώ και της Φλάνδρας, ο γάμος αναγνωρίστηκε από την Αγνή του Πουατού μητέρα και κηδεμόνα του νέου αυτοκράτορα Ερρίκου Δ΄. Ο Βαλδουίνος δέχτηκε την εξόριστη βασίλισσα της Αγγλίας Έμμα της Νορμανδίας με μεγαλοπρέπεια στην Μπρυζ η οποία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά Ευρωπαϊκά κέντρα της εποχής του, χρησιμοποίησε ακόμα και τροβαδούρους για την διασκέδαση της. Η Έμμα ανταπέδωσε με αγαθοεργίες στους κατοίκους της Μπρυζ και δέχτηκε τον γιο της Αρθακανούτο (1039). [2]

Αντιβασιλιάς της Αγγλίας και ισχυρός ηγεμόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαλδουίνος Ε΄ με την Άννα του Κιέβου ήταν κηδεμόνες του ανήλικου ανιψιού του Φιλίππου Α΄ (1067 - 1070), ο ρόλος της πολιτικής του έγινε πλέον διεθνής και υποστήριξε τον βασιλιά της Γαλλίας σε πολλές υποθέσεις. Η θέση του έγινε ισχυρότερη με τον γάμο της κόρης του Ματθίλδης με τον Γουλιέλμο της Νορμανδίας του μετέπειτα ιδρυτή της Νορμανδικής δυναστείας της Αγγλίας. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Εξομολογητής αναζητούσε απεγνωσμένα έναν διάδοχο, έστειλε στην Ουγγαρία τον Χάρολντ Γκόντουινσσον να φέρει στην Αγγλία τον Εδουάρδο τον Εξόριστο τον τελευταίο άρρενα εκπρόσωπο της δυναστείας του Ουέσσεξ, στον δρόμο της επιστροφής πέρασαν από την Φλάνδρα[3].

Πέθανε στη Λιλ την 1η Σεπτεμβρίου του 1067.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Αδέλα της Γαλλίας, κόμισσα της Φλάνδρας απέκτησε : [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Flanders, Counts Fmg
 2. Encomium Emmae Reginae
 3. Wood, p. 28
 4. Cawley, “Flanders, Counts”

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Stewart Baldwin, “Baldwin V”, The Henry Project, accessed 28 August 2014
 • Alistair Campbell, editor, Encomium Emma Reginae [Latin, “Paean to Queen Emma”’] (Cambridge, England: Cambridge University Press, 1998)
 • Charles Cawley, “Flanders, Counts”, Medieval Lands: A Propsography of Medieval European Noble and Royal Families, accessed 28 August 2014
 • [ Sir ] Charles Oman, Castles (London: The Great Western Railway, 1926), reprinted in 1978 and 1990
 • Frederick Clifton Pierce, Foster Genealogy, being the Record of the Posterity of Reginald Foster, an Early Inhabitant of Ipswich, in New England, Whose Genealogy is Traced Back to Anacher, Great Forrester of Flanders Who Died in 837 A.D. (Chicago: W. B. Conkey Co., 1899)
 • Sir Frank Stenton, Anglo-Saxon England : The Oxford History of England (Oxford, England: Clarendon Press, 1962)
 • Heather J. Tanner, Families, Friends and Allies: Boulogne and Politics in Northern France and England, c. 879-1160 (Leiden & Boston: Brill Academic Publishing Co., 2004)
 • Harriet H. Wood, The Battle of Hastings : The Fall of Anglo-Saxon England (London: Atlantic Books, 2008)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας
Γέννηση: 1013 Θάνατος: 1 Σεπτεμβρίου 1067
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βαλδουίνος ο Γενειοφόρος
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg

1035 - 1067
Διάδοχος
Βαλδουίνος ο Καλός
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).