Βίτουλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σημαία του Βρετανικού προτεκτοράτου

Η Βίτουλαντ (Wituland) ήταν μια περιοχή στην Ανατολική Αφρική και συγκεκριμένα στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και είχε έκταση 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.200 τετραγωνικά μίλια). Είχε πρωτεύουσα την Γουίτου και κεντρικό λιμάνι την πόλη Λάμου, στα βόρεια των εκβολών του ποταμού Τάνα. Η περιοχή εκείνη είναι κομμάτι της σημερινής Κένυας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποικία ιδρύθηκε το 1858 από τον πρώην κυβερνήτη του Σουλτανάτου Πατ, αλλά μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες η Βίτουλαντ έγινε ο κόσμος των κακοποιών στοιχείων, κυρίως των δούλων του Σουλτανάτου της Ζανζιβάρης που είχαν αποδράσει. Το 1885, οι Γερμανοί αδερφοί Κλέμενς και Γουσταύος Ντάνχαρτ διαπραγματεύτηκαν με τον Σουλτάνο της Βίτουλαντ και εκείνος, στις 8 Απριλίου 1885 έδωσε στους αδερφούς Ντάνχαρτ 25 μίλια, ενώ η υπόλοιπη Βίτουλαντ έγινε γερμανικό προτεκτοράτο.

Οι αδελφοί Ντάνχαρτ ήταν οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στη Βίτουλαντ. Ο Γουστάβος Ντάνχαρτ (1856-1917) ήταν κυβερνήτης του προτεκτοράτου από τις 8 Απριλίου 1885 έως την 1 Ιουλίου 1890 και ο Κλέμενς Ανδρέας Ντάνχαρτ, ήταν Αναπληρωτής Κυβερνήτη. Όμως η περιοχή εξακολουθούσε να είναι τόπος κατοικίας δούλων που δραπέτευαν.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ελιγολάνδης-Ζανζιβάρης, η Γερμανική Αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα κυριαρχίας στη Βίτουλαντ, και έτσι η περιοχή κηρύχθηκε βρετανικό προτεκτοράτο, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που υπερασπίζονταν τους Γερμανούς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]