Βέρο (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βέρο (ποταμός)
Barbastro rio vero (Huesca).JPG
Εκβολές Σίνκα
Μήκος 33 km

Ο ποταμός Βέρο (ισπανικά: Río Vero) είναι ένα ποτάμι της Aραγωνίας στην Ισπανία, που πηγάζει στους ανατολικούς πρόποδες του φυσικού πάρκου της οροσειράς της Γουαρα, στη συμβολή (σε περίπου 1.000 μ. υψόμετρο) του φαραγγιού της Cereosa με το φαράγγι της Viñaza. Το πρώτο ξεκινάει πολύ κοντά, σχεδόν στα περίχωρα της περιοχής του El Pueyo de Morcat, στον δήμο της Βολτάνιας (επαρχία της Ουέσκας), σε υψόμετρο 1.150 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το δεύτερο κατεβαίνει στην δυτική πλαγιά του βουνού Capramote, ξεκινώντας από τα 1.300 μέτρα υψόμετρο.

Το ποτάμι, με κατεύθυνση Βορρά-Νότου, εισέρχεται στο Φυσικό Πάρκο της οροσειράς και των φαραγγιών της Γουάρα, στο ύψος της περιοχής Sarsa de Surta και εξέρχεται από τον δήμο του Αλκέθαρ. Στα πρώτα χιλιόμετρα, ο Βέρο και οι παραπόταμοι του διαγράφουν μερικά καταπληκτικά ασβεστολιθικά φαράγγια, τα οποία αποτελούν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά κραστικά φαινόμενα του  Φυσικού Πάρκου της οροσειράς και των φαραγγιών της Γουάρα.

Το Πολιτιστικό Πάρκο του ποταμού Βέρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Πάρκο του ποταμού Βέρο, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Bárcabo, Adahuesca, Αλκέθαρ, Colungo, Santa Maria de Dulcis, Pozán de Vero, Azara, Castillazuelo και Μπαρμπάστρο.

Ξεχωρίζουν τα πολύτιμα καταφύγια του με σπηλαιογραφίες από την προϊστορική εποχή, τα μνημειακά σύνολα μεσαιωνικής τέχνης και τα μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα.

Η ζωγραφική σε βράχο της περιοχής έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε αυτό το πάρκο μπορεί να δει κανείς και τα τρία στυλ βραχογραφιών που υπάρχουν στη Χερσόνησο.

Εκβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Βέρο διέρχεται μέσα από την πόλη Μπαρμπάστρο, και καταλήγει λίγο μετά στον ποταμό Σίνκα, στο μέρος που ονομάζεται "La Boquera". Μεταξύ του Μπαρμπάστρο και των εκβολών του ποταμού (περίπου 3 χλμ απόσταση), το ποτάμι παρουσιάζει μερικές έντονες εναλλαγές στην πορεία του πριν από τη διέλευση του από ένα βραχώδες κατώφλι με προσανατολισμό από τα ανατολικά προς τα δυτικά, με μονόκλωνα φράγματα που "φράζουν" ελαφρώς το νερό σε περιόδους πλημμύρας. Από αυτό το σημείο, το ποτάμι ανοίγει σε μία μεγάλη κοίτη (περίπου 500 m), ελαφρώς κεκλιμένη προς τη δεξιά όχθη λόγω της φυσικής κλίσης του ανάγλυφου. Οι εκβολές στον ποταμό Σίνκα, ο οποίος έχει επίσης μία πολύ φαρδιά κοίτη, καθώς αυτή αντιστοιχεί σε όλους τους ποταμούς που κατεβαίνουν από τα Πυρηναία, έχουν μεταβλητό πλάτος, που κυμαίνεται από περίπου 5 έως 10 μέτρα, με χαρακτηριστική βλάστηση της περιοχής στις όχθες του, μέχρι περίπου 100 μέτρα, στο επίπεδο υπερχείλισης που εκτείνεται κατά μήκος της αριστερής όχθης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]