Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γ.Α.Σ. Βέροια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βέροια Π.Α.Ε.)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Βέροια (αποσαφήνιση).
Αυτό το λήμμα αφορά τον ανενεργό ποδοσφαιρικό σύλλογο του Γ.Α.Σ. Βέροια. Για τον ενεργό ποδοσφαιρικό σύλλογο, δείτε: Ν.Π.Σ. Βέροια.
Γ.Α.Σ. Βέροια
Επίσημη ονομασίαΓυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια
Σύντομο όνομαΒέροια
ΠροσωνύμιοΒασίλισσα του Βορρά
Ίδρυση5  Ιουλίου 1960
Διάλυση16  Αυγούστου 2018
ΈδραΒέροια, Ελλάδα
Χρώματαβυσσινί και μπλε
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια ήταν ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο το οποίο έδρευε στη Βέροια. Ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 1960 από τη συγχώνευση του Π.Α.Ο. Βέρμιον και του Α.Ο. Ερμής Βέροιας.[1][2] Την περίοδο 2003–2018 αγωνιζόταν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με την επωνυμία «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Βέροια Π.Α.Ε.».[3] Επίσημα χρώματα του αποτελούσαν το βυσσινί και το μπλε. Χρησιμοποιούσε ως αγωνιστική έδρα το Δημοτικό Στάδιο Βέροιας το οποίο έχει χωρητικότητα 6.350 θέσεων.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγχώνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της συγχώνευσης των 2 ομάδων της Βέροιας, του Π.Α.Ο. Βέρμιον (έτος ίδρυσης 1945) και του Α.Ο. Ερμής Βέροιας (έτος ίδρυσης 1949), προέκυψε μετά την καθιέρωση των εθνικών κατηγοριών στην Ελλάδα την περίοδο 1959–60 και υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1960. Λόγω πίεσης χρόνου, η ομάδα που προέκυψε από τη συγχώνευση δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Κεντρικής–Δυτικής Μακεδονίας, όπου συμμετείχαν ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, της περιόδου 1960-61 με το όνομα «Βέρμιο», και τελικά μετονομάστηκε σε «Γ.Α.Σ. Βέροια» τον Οκτώβριο του 1960.

Οι αντιδράσεις δεν έλειπαν και αυτές καθυστερούσαν την υλοποίηση της συγχώνευσης. Οι αντιρρησίες, που το μοναδικό τους επιχείρημα ήταν ότι δεν ήθελαν να χαθεί η ονομασία του συλλόγου του οποίου ήταν οπαδοί, αποτελούσαν οπωσδήποτε τη μειοψηφία, γι’ αυτό και υπερίσχυσε η άποψη όλων εκείνων που ήθελαν τη συγχώνευση.

Έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από τον Π.Α.Ο. Βέρμιον, που σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του στις 5 Ιουλίου 1960 με μοναδικό το επίμαχο αυτό θέμα, αποφασίζεται με συντριπτική πλειοψηφία η συγχώνευση των 2 ομάδων. Ακολούθησε το υπ’ αριθμό 167/6 Ιουλίου 1960 έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου του Π.Α.Ο. Βέρμιον προς το αντίστοιχο του Α.Ο. Ερμής Βέροιας, με το οποίο γνώριζε το αποτέλεσμα της συνέλευσής του.

Το ίδιο βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Α.Ο. Ερμής Βέροιας και αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής την οποίαν αποτελούσαν ο πρόεδρος Θωμάς Καλιμπάκας, ο γενικός γραμματέας Κώστας Μπιζιούρας και ο ταμίας Γιάννης Κούρτης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη του Π.Α.Ο. Βέρμιον να ανταλλάξει μαζί της απόψεις και να ενημερώσει στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση που θα γινόταν 2 ημέρες αργότερα και κατά την οποία αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 17 Ιουλίου 1960 προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη του ομίλου για τη συγχώνευση.

Όπως τα μέλη του Π.Α.Ο. Βέρμιον στη συνέλευσή τους, έτσι και αυτά του Α.Ο. Ερμής Βέροιας στη δική τους συνέλευση απάντησαν θετικά στη συγχώνευση των 2 συλλόγων. Για να οριστικοποιηθεί λοιπόν αυτή έπρεπε να ρυθμιστούν ορισμένα σοβαρά θέματα καθώς και οι λεπτομέρειες. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε μια εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Κούτερη, Γιώργο Λελεκάκη και Λάμπρο Παρούση που εκπροσωπούσαν τον Π.Α.Ο. Βέρμιον και τους Θωμά Καλλιμπάκα, Γιάννη Κούρτη και Χρήστο Γεωργουδάκη που εκπροσωπούσαν τον Α.Ο. Ερμής Βέροιας. Η εξαμελής αυτή επιτροπή, σε όλες τις συσκέψεις που έκανε για την ρύθμιση και της τελευταίας λεπτομέρειας, πλαισιωνόταν από τον καθηγητή της Γυμναστικής Βαγγέλη Ραγάζο, αδελφό του μεγάλου και ένδοξου μαραθωνοδρόμου Θανάση Ραγάζου, ο οποίος ως ουδέτερος ήταν αποδεκτός και από τις 2 πλευρές.

Πώς δόθηκε η επωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επωνυμία και τα χρώματα της νέας ομάδας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση ήταν ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή. Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την επωνυμία, ακούστηκαν αρκετές προτάσεις. Εκείνος όμως που έκανε “διάνα” ήταν ο Γ. Λελεκάκης, ο οποίος κατά τα ιταλικά πρότυπα πρότεινε να δοθεί στην ομάδα το όνομα της πόλης δηλαδή «Βέροια», κάτι που άρεσε και έγινε δεκτό αμέσως και από τους υπόλοιπους. Επειδή όμως προβλεπόταν από το καταστατικό και η καλλιέργεια του στίβου και των αθλοπαιδιών, ύστερα από πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Κούρτη, έγινε η προσθήκη των αρχικών γραμμάτων «Γ.Α.Σ.» που σημαίνουν «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος» για να πάρει η ομάδα την εξής πλέον ολοκληρωμένη επωνυμία «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροια».

Τα χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων του Γ.Α.Σ. Βέροια διαδραμάτισε ο τότε ποδοσφαιριστής και προπονητής του Π.Α.Ο. Βέρμιον και παλαιός διεθνής Κώστας Σωτηριάδης (Κωστάρας) που έριξε την ιδέα του βυσσινί και του μπλε. Η υπόδειξή του έγινε δεκτή από τα μέλη της επιτροπής, μια και στις προθέσεις της τελευταίας ήταν να επιλεγούν χρώματα που να μην έχουν σχέση με εκείνα του Π.Α.Ο. Βέρμιον (κίτρινο και μαύρο) και του Α.Ο. Ερμής Βέροιας (πράσινο και λευκό). Ήθελαν να παρουσιαστεί κάτι καινούργιο, που να το αγκαλιάσουν με θέρμη όλοι οι Βεροιώτες φίλαθλοι.

Η κλήρωση ευνοεί τον Π.Α.Ο. Βέρμιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου ήταν πολύ μικρά και φυσικά δεν επαρκούσαν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να συμμετάσχει ο Γ.Α.Σ. Βέροια στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Κεντρικής–Δυτικής Μακεδονίας. Για τον λόγο αυτό και για να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των ομάδων του Π.Α.Ο. Βέρμιον και του Α.Ο. Ερμής Βέροιας, και όποια από τις 2 έβγαινε από την κληρωτίδα αυτή θα ήταν η αντιπροσωπευτική ομάδα της Βέροιας.

Έτσι τοποθετήθηκαν στην κληρωτίδα 2 ομοιόμορφα χαρτάκια, που στο κάθε ένα από αυτά ήταν γραμμένη η ονομασία της μιας εκ των 2 ομάδων, για να ανασυρθεί από αυτήν το χαρτάκι με την ένδειξη «Π.Α.Ο. Βέρμιον». Κατόπιν αυτού μέσα στην εβδομάδα (ήταν περίοδος μεταγραφών) όλοι οι επίλεκτοι ποδοσφαιριστές του Α.Ο. Ερμής Βέροιας, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής τους Βύρων Καραλάζος, υπέγραψαν δελτίο στον Π.Α.Ο. Βέρμιον το οποίο στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Κεντρικής–Δυτικής Μακεδονίας που συμμετείχαν οι καλύτερες ομάδες των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας και που άρχισε ύστερα από 40 ημέρες εκπροσώπησε τη Βέροια, ενώ ο Α.Ο. Ερμής Βέροιας στον οποίο παρέμειναν οι νεαροί ποδοσφαιριστές του με την προσθήκη των μεταγραφέντων σ’ αυτόν, επίσης νεαρών του Π.Α.Ο. Βέρμιον, συμμετείχε στην ίδια κατηγορία, ως δεύτερη ομάδα της Βέροιας.

Η εξαμελής επιτροπή, αφού αποπεράτωσε όλη αυτή τη διαδικασία και ρύθμισε και την τελευταία λεπτομέρεια επισκέφθηκε τον τότε Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Σερεπίσιο, ο οποίος είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη συγχώνευση και παρουσία του συντάχτηκε πρακτικό που υπογράφηκε από όλα τα μέλη και επικυρώθηκε από τον ίδιο.

Η μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ λοιπόν τον Ιούλιο του 1960 τελείωσε το ουσιαστικό μέρος της συγχώνευσης του Π.Α.Ο. Βέρμιον και του Α.Ο. Ερμής Βέροιας, 3 μήνες αργότερα και ενώ το πρωτάθλημα βρισκόταν στην 5η αγωνιστική ημέρα άρχισαν οι διαδικασίες ώστε και τυπικά πλέον να προκύψει ο Γ.Α.Σ. Bέροια. Έτσι στις 2 Οκτωβρίου 1960 πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Π.Α.Ο. Βέρμιον, προκειμένου να γίνει η μετονομασία της ομάδας σε «Γ.Α.Σ. Bέροια», στη συνέλευση παραβρεθήκαν μόνο τα μέλη του Π.Α.Ο. Βέρμιον.

Η πορεία στον χρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της Π.Α.Ε. Βέροια κατά τη δεκαετία 1980.

Την πρώτη του εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας έκανε την περίοδο 1962-63 όπου κατετάγη 6ος. Το 1966 κατέκτησε τον τίτλο και προβιβάστηκε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, όπου και αγωνίστηκε έως το 1972 με εξαίρεση την περίοδο 1969-70 που αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική. Από το 1972 έως το 1991 ο Γ.Α.Σ. Βέροια ήταν από τις σταθερότερες παρουσίες στη Β΄ Εθνική, ενώ ενδιάμεσα πανηγύρισε 2 φορές την άνοδο στην Α΄ Εθνική, την περίοδο 1976-77 και την περίοδο 1985-86. Την πρώτη φορά έμεινε στην Α΄ Εθνική μόνο για μία περίοδο (1977-78), καθώς αντιμετώπισε αφαίρεση 10 βαθμών λόγω υπόθεσης δωροδοκίας. Τη δεύτερη, η ομάδα με προπονητή τον Αριστοτέλη Μπατάκη αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική για 2 περιόδους (1986-88), ενώ την περίοδο 1986-87 κατέκτησε την καλύτερη θέση στην ιστορία της ισοβαθμώντας στην 7η θέση με την Α.Ε.Κ. και την Α.Ε. Λάρισας.

Το 1991 ο Γ.Α.Σ. Βέροια υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄ Eθνική. Επέστρεψε στη Β΄ Εθνική το 1993 και στην Α΄ Εθνική το 1996. Εκεί παρέμεινε για 3 περιόδους με κορυφαία αυτήν του 1997-98, όταν σημείωσε δύο αξέχαστες νίκες, επί της Α.Ε.Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια με 2-1 και επί του Ολυμπιακού Πειραιώς στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με 2-0. Ο αγώνας αυτός έγινε την τελευταία αγωνιστική, στον οποίο ο Γ.Α.Σ. Βέροια αν και γηπεδούχος δέχτηκε να αγωνιστεί στον Πειραιά για να διεξαχθεί η “φιέστα” του Ολυμπιακού Πειραιώς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας.

Από το 1999 ξεκίνησε μια πτωτική πορεία κατά την οποία ο Γ.Α.Σ. Βέροια κατέληξε το 2001 στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας, καθώς υφίσταται 3 συνεχείς υποβιβασμούς. Την περίοδο 2002-03 ο Γ.Α.Σ. Βέροια κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της και διεκδίκησε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική απέναντι στον Π.Ο. Ατσαλένιου, σε μπαράζ που διεξήχθη στη Φυλή Αττικής. Η νίκη με 2-1 τερμάτισε τη χειρότερη μέχρι τότε περίοδο στην ιστορία της ομάδας και την επανάφερε στις επαγγελματικές εθνικές κατηγορίες.

Μετά από 2 περιόδους, η ομάδα ανέβηκε στη Β΄ Εθνική το 2005, ενώ το 2007 επέστρεψε στην Α΄ Εθνική, χωρίς όμως η μονοετής παρουσία της να έχει κάτι αξιοσημείωτο. Στη συνέχεια ακολούθησαν και πάλι 2 διαδοχικοί υποβιβασμοί, για να ξαναβρεθεί στην Γ΄ Εθνική την περίοδο 2009-10 και την επόμενη στη Β΄ Εθνική. Την περίοδο 2011-12 πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να κερδίσει την άνοδό της στην Α΄ Εθνική.

Μετά από μια καλή σχετικά χρονιά (2012-13) τερμάτισε στη 12η θέση του πρωταθλήματος ανανεώνοντας το εισιτήριο της στην Α΄ Εθνική, ενώ τις 3 επόμενες (2013-14, 2014-15, 2015-16) παρέμεινε οριακά, τερματίζοντας 15η, 13η και 14η αντίστοιχα. Την περίοδο 2016-17 η Π.Α.Ε. Βέροια υποβιβάστηκε από την Α΄ Εθνική και την επόμενη αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής αντιμετωπίζοντας μάλιστα τον υποβιβασμό 2 κατηγοριών στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ημαθίας.[5][6]

Ν.Π.Σ. Βέροια 2019 (2018–Σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ν.Π.Σ. Βέροια

Στις 16 Αυγούστου 2018 αποφασίστηκε η μεταφορά έδρας και η αλλαγή ονόματος του συλλόγου «Ελπίς Σκουτάρεως»,[7] μέλους της Ε.Π.Σ. Σερρών, που αγωνιζόταν στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Το νέο όνομα του συλλόγου που αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία 2018–2019 ήταν «Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Βέροια 2019».[8] Η ομάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και κέρδισε την άνοδο της στη Football League. Στις 17 Ιουλίου 2019 ανακοινώθηκε επίσημα η σύσταση της Π.Α.Ε. Ν.Π.Σ. Βέροια 2019.[9]

Ανάδειξη ποδοσφαιριστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, η αγωνιστική έδρα του Γ.Α.Σ. Βέροια.

Ο Γ.Α.Σ. Βέροια έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές, αρκετοί από τους οποίους έκαναν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας αλλά και στην Εθνική Ελλάδας.

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλύτερη επίδοση στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, όπου έχει αγωνιστεί 17 φορές, είναι η 7η θέση που κατέκτησε μαζί με την Α.Ε.Κ. και την Α.Ε. Λάρισας την αγωνιστική περίοδο 1986–1987.

Αγωνιστική πορεία στα πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστική
Περίοδος
Πρωτάθλημα Βαθμίδα Όμιλος Κατάταξη Σημείωση
1960–1961 Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Κεντρικής–Δυτικής Μακεδονίας Παραμονή
1961–1962 Πρόκριση
Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ε.Π.Σ. Γ΄ (Βορράς) Προβιβασμός
1962–1963 Β΄ Εθνική Κατηγορία Δ΄ Παραμονή
1963–1964 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1964–1965 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1965–1966 Β΄ Εθνική Κατηγορία Γ΄ Πρωτάθλημα
1966–1967 Α΄ Εθνική Κατηγορία 13η Παραμονή
1967–1968 Α΄ Εθνική Κατηγορία 10η
1968–1969 Α΄ Εθνική Κατηγορία 15η Υποβιβασμός
1969–1970 Β΄ Εθνική Κατηγορία Γ΄ Πρωτάθλημα
1970–1971 Α΄ Εθνική Κατηγορία 13η Παραμονή
1971–1972 Α΄ Εθνική Κατηγορία 15η Υποβιβασμός
1972–1973 Β΄ Εθνική Κατηγορία Γ΄ Παραμονή
1973–1974 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1974–1975 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1975–1976 Β΄ Εθνική Κατηγορία Βόρειος
1976–1977 Β΄ Εθνική Κατηγορία Πρωτάθλημα
1977–1978 Α΄ Εθνική Κατηγορία 18η Υποβιβασμός
1978–1979 Β΄ Εθνική Κατηγορία Βόρειος 16η Παραμονή
1979–1980 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1980–1981 Β΄ Εθνική Κατηγορία 12η
1981–1982 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1982–1983 Β΄ Εθνική Κατηγορία
1983–1984 Β΄ Εθνική Κατηγορία 13η
1984–1985 Β΄ Εθνική Κατηγορία 10η
1985–1986 Β΄ Εθνική Κατηγορία Προβιβασμός
1986–1987 Α΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
1987–1988 Α΄ Εθνική Κατηγορία 14η Υποβιβασμός
1988–1989 Β΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
1989–1990 Β΄ Εθνική Κατηγορία 11η
1990–1991 Β΄ Εθνική Κατηγορία 18η Υποβιβασμός
1991–1992 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
1992–1993 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Προβιβασμός
1993–1994 Β΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
1994–1995 Β΄ Εθνική Κατηγορία 11η
1995–1996 Β΄ Εθνική Κατηγορία Προβιβασμός
1996–1997 Α΄ Εθνική Κατηγορία 10η Παραμονή
1997–1998 Α΄ Εθνική Κατηγορία
1998–1999 Α΄ Εθνική Κατηγορία 17η Υποβιβασμός
1999–2000 Β΄ Εθνική Κατηγορία 13η
2000–2001 Β΄ Κατηγορία 14η
2001–2002 Δ΄ Εθνική Κατηγορία Δ΄ Παραμονή
2002–2003 Δ΄ Εθνική Κατηγορία Γ΄ Πρωτάθλημα
2003–2004 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
2004–2005 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Βόρειος Πρωτάθλημα
2005–2006 Β΄ Εθνική Κατηγορία Παραμονή
2006–2007 Β΄ Εθνική Κατηγορία Προβιβασμός
2007–2008 Super League 15η Υποβιβασμός
2008–2009 Β΄ Εθνική Κατηγορία 16η
2009–2010 Γ΄ Εθνική Κατηγορία Βόρειος Πρωτάθλημα
2010–2011 Football League Παραμονή
2011–2012 Football League Προβιβασμός
2012–2013 Super League 12η Παραμονή
2013–2014 Super League 15η
2014–2015 Super League 13η
2015–2016 Super League 14η
2016–2017 Super League 16η Υποβιβασμός
2017–2018 Football League 17η

Σύνολο συμμετοχών στα πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιομνημόνευτοι ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιομνημόνευτοι προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι φιλάθλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του Γ.Α.Σ. Βέροια γνωστή και ως «Βασίλισσα του Βορρά» αποτελεί μία από τις επαρχιακές ομάδες της Ελλάδας με μικρομεσαία οπαδική δύναμη. Υπάρχουν 2 ενεργοί σύνδεσμοι φιλάθλων. Ο Σύνδεσμος Φίλων Βέροιας «Θύρα 4» και ο Queen’s Boyz.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΒΕΡΜΙΟ: Το ένα από τα δύο "κομμάτια" της Βασίλισσας του βορρά (μέρος 3ο)». www.kerkidasport.gr. 4 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024. 
  2. «ΕΡΜΗΣ: Το... έτερον ήμισυ της "Βασίλισσας"». www.kerkidasport.gr. 7 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024. 
  3. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2024. 
  4. «Δημοτικό Στάδιο Βέροιας». www.stadia.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024. 
  5. «ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ». web.archive.org. 11 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Αγωνιστική καταστροφή για τη Βέροια - Υποβιβάστηκε στο τοπικό». voria.gr. 6 Ιουλίου 2018. 
  7. «Και το όνομα αυτής... «Π.Σ. ΒΕΡΟΙΑ - VERIA FC»». Εφημερίδα Ημερήσια Ημαθίας. 16 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024. 
  9. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024.