Βάψιμο μαλλιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδικασία

Το βάψιμο των μαλλιών είναι η πρακτική αλλαγής του χρώματος των μαλλιών. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι να καλυφθούν τα γκρίζα ή τα λευκά μαλλιά, να αλλαχθεί το παρόν χρώμα και να αντικατασταθεί από ένα πιο μοντέρνο ή επιθυμητό.

Η βαφή μαλλιών μπορεί να γίνει επαγγελματικά από ένα κομμωτήριο ή ανεξάρτητα στο σπίτι. Σήμερα, ο χρωματισμός των μαλλιών είναι πολύ δημοφιλής, καθώς το 75% των γυναικών και το 18% των ανδρών που ζουν στην Κοπεγχάγη έχουν αναφέρει τη χρήση βαφής μαλλιών σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ο τζίρος της βαφής μαλλιών κυμάνθηκε γύρω στα 1,9 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2011.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξανθή γυναίκα με αντάβιες

Ο Διόδωρος, Έλληνας ιστορικός, περιέγραψε λεπτομερώς πώς οι Κέλτες είχαν πολύ ψηλά ξανθιά μαλλιά."[1][2]

Η βαφή μαλλιών είναι μια αρχαία τέχνη που περιλαμβάνει τη θεραπεία των μαλλιών με διάφορες χημικές ενώσεις. Στην αρχαιότητα, οι χρωστικές λαμβάνονταν από τα φυτά. Στο βιβλίο δεκαοκτώ βιβλία των μυστικών της τέχνης & της φύσης που εκδόθηκε το 1661, εξηγούνται διάφοροι μέθοδοι χρωματισμού μαλλιών όπως μαύρο, χρυσό, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και λευκό. Η ανάπτυξη συνθετικών χρωστικών για τα μαλλιά εντοπίζεται στην ανακάλυψη της αντίδρασης της παρα-φαινυλενοδιαμίνης την δεκαετία του 1860. Ο Eugène Schueller, ο ιδρυτής της L'Oréal, αναγνωρίζεται για τη δημιουργία της πρώτης συνθετικής βαφής μαλλιών το 1907.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Celts». www.ibiblio.org. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018. 
  2. «Diodorus Siculus, Library of History - Exploring Celtic Civilizations». exploringcelticciv.web.unc.edu. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.