Βάρτισλαβ Ι΄ της Πομερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βάρτισλαβ Ι΄ της Πομερανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1435 (περίπου)
Δυτική Πομερανία
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 1478
Μπαρτ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ του Βρανδεμβούργου
Magdalena von Mecklenburg-Stargard (1475–1478)
ΤέκναΣβάντιμπορ Ε΄ της Πομερανίας
Έρτμαρ
ΓονείςΒάρτισλαβ Θ΄ της Πομερανίας-Βόλγκαστ
ΑδέλφιαΈρικ Β΄ της Πομερανίας
ΟικογένειαΟίκος της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάρτισλαβ Ι΄, γερμαν. Wartislaw X (1435 - 17 Δεκεμβρίου 1478) από τον Οίκο των Γκρίφφινς ήταν δούκας της Πομερανίας (1458-78).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Βάρτισλαβ Θ΄ δούκα της Πομερανίας-Βόλγκαστ και της Σοφίας των Άνχαλτ, κόρης τού Έρικ Δ΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ.

Το 1458 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Έρικ Β΄. Ο Έρικ Β΄ είχε νυμφευτεί τη Σοφία, μόνο τέκνο τού Μπόγκισαβ Θ΄ δούκα της Πομερανίας-Στολπ. Το 1446 απεβίωσε ο Μπόγκισλαβ Θ΄ και το 1459 ο εξάδελφός του Έρικ Α΄ δούκας της Πομερανίας-Στολπ, τελευταίος απόγονος τού κλάδου Στολπ. Τότε το Στολπ το διεκδίκησαν ο Έρικ Β΄, ο Βάρτισλαβ Ι΄ και ο 5ος εξάδελφος τού πατέρα τους Όθων Γ΄ δούκας της Πομερανίας-Στεττίν.

Το 1464 απεβίωσε ο Όθων Γ΄, γιος της Ελισάβετ των Χοεντσόλερν, από επιδημία πανώλης· ήταν ο τελευταίος τού κλάδου Στεττίν. Η περιοχή έπρεπε να περιέλθει στους αδελφούς Έρικ Β΄ και Βάρτισλαβ Ι΄, αλλά ο Φρειδερίκος Β΄ εκλέκτορας τού Βρανδεμβούργου, θείος της Ελισάβετ, διεκδίκησε το Στεττίν και το Στολπ. Αυτό οδήγησε στον Πόλεμο για τη διαδοχή τού Στεττίν, όπου ο Βάρτισλαβ Ι΄ αποδείχθηκε αμείλικτος εχθρός των Χοεντσόλερν. Η Ελισάβετ των Χοεντσόλερν, μητέρα τού Όθωνα Γ΄, όταν είχε χηρέψει, παντρεύτηκε τον Βάρτισλαβ Ι΄· επειδή ήταν ανιψιά τού Φρειδερίκου Β΄, εγκατέλειψε τον 2ο σύζυγό της. Ο Βάρτισλαβ Ι΄ ήταν αδιάλλακτος με τους Χοεντσόλερν. Το 1474 απεβίωσε ο Έρικ Β΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μπόγκισαβ Ι΄· το 1478 απεβίωσε και ο Βάρτισλαβ Β΄ και το επόμενο έτος συμφωνήθηκε η ειρήνη τού Πρέντσλαου: ο δούκας τού Βόλγκαστ-Στολπ ελάμβανε το Στεττίν με τον όρο να είναι υποτελής τού Βρανδεμβούργου. Έτσι ο Μπόγκισλαβ Ι΄ έγινε δούκας όλης της Πομερανίας· αμφισβήτησε την επικυριαρχία τού Βρανδεμβούργου με επιτυχία και οι γιοί του την αναίρεσαν το 1529 με τη συνθήκη τού Γκρίμνιτς.

Ο Βάρτισλαβ Ι΄ απεβίωσε το 1478 και τάφηκε στη μονή τού Νόιενκαμπ, που αργότερα εξελίχθηκε στην πόλη τού Φράντσμπουρκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Ελισάβετ των Χοεντσόλερν, κόρη τού Ιωάννη μαργράβου τού Βρανδεμβούργου-Κούλμμπαχ και είχε τέκνα:

  • Σβάντιμπορ Ε΄ 1454-1464, απεβ. 10 ετών.
  • Έρτμαρ, απεβ. και αυτός το 1464 από την επιδημία πανώλης.

Το 1465 απεβίωσε η Ελισάβετ και ο Βάρτισλαβ Ι΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαγκνταλένα, κόρη τού Ερρίκου δούκα τού Μεκλεμβούργου-Στάργκαρτ. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Max Bär (1896), "Wartislav X.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 41, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 213–214

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]