Βάρβαροι (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάρβαροι
ΕίδοςΙστορία
Περιπέτεια
Δράση
Πρωταγωνιστές
Χώρα Γερμανία
ΓλώσσαΓερμανικά
Λατινικά
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων12
Παραγωγή
Διάρκεια40-45 λεπτά ανά επεισόδιο
Εταιρεία παραγωγήςNetflix
Gaumont
Προβολή
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή23 Οκτωβρίου 2020

Οι Βάρβαροι (αγγλικά: Βarbarians, γερμανικά: Barbaren, λατινικά: Barbari), είναι τηλεοπτική σειρά γερμανικής παραγωγής που προβάλεται στο Netflix. Θέμα της σειράς είναι τα ιστορικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στη σημερινή Βορειοδυτική Γερμανία, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επιχείρησε να υποτάξει τις ιθαγενείς γερμανικές φυλές (τους οποίους ονόμαζαν τότε Βαρβάρους), με αποτέλεσμα τη νικηφόρα για τους δεύτερους, μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού. Η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος 9 π.Χ, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει εισβάλει στην περιοχή των γερμανικών φυλών των Βαρβάρων και απαιτεί υπέρογκους φόρους στους κατοίκους. Μία ενδεχόμενη συμμαχία των Βαρβάρων ώστε να αντιμετωπίσουν τους Ρωμαίους φαίνεται αδύνατη, αφού οι εγωϊστές φύλαρχοι διαφωνούν συνεχώς και πολλοί από αυτούς θέλουν ειρήνη με τη Ρώμη. Όμως όταν ένας Ρωμαίος διοικητής, ο ΑρμίνιοςΆρι στη μητρική του γλώσσα), φτάσει στην περιοχή για να διοικήσει τον στρατό, τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο Άρι, είχε δωθεί στους Ρωμαίους ως όμηρος, από τον πατέρα του και φύλαρχο των Χερούσκων, Σεγίμερο, όταν ήταν μικρός. Αρχικά θα βοηθήσει τον νέο του Ρωμαίο πατέρα, έπαρχο Βάρο (νομίζοντας ότι έτσι διατηρεί την ειρήνη), όμως στη συνέχεια κατανοεί ότι οι Ρωμαίοι δεν βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους Βαρβάρους. Μετά την αθέτηση της υπόσχεσης του Βάρου να τον μεταθέσει στη Ρώμη, θα αναλάβει νέος φύλαρχος των Χερούσκων και με τη βοήθεια των παιδικών του φίλων, της Θουσνέλδας και του Φόλκβιν Γούλφσπιρ, θα προσπαθήσει να ενώσει τους συμπατριώτες του εναντίον των Ρωμαίων. Τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν τελικά στην εξέγερση, με την κορύφωση να έρχεται στη Μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού, όπου οι Βάρβαροι κατατροπώνουν τρεις Ρωμαϊκές Λεγεώνες.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. επεισοδίου Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή
1 "O Λύκος και ο Αετός" Μπάρμπαρα ΈντερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Έτος 9 π.Χ. Οι Ρωμαίοι επεκτείνονται στη Γερμανία και έχουν εισβάλει στην περιοχή των Βαρβάρων, αντιμετωπίζοντας τους ντόπιους ως υποτελείς. Ο φύλαρχος των Χερούσκων Σεγίμερος αντιμετωπίζει πίεση από τους Ρωμαίους που ζητούν υπέρογκους φόρους, με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να ενώσει τις άλλες Βαρβαρικές φυλές. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό αφού οι μεταξύ τους φιλονικίες και ο φόβος έκανε τους περισσότερους να αρνηθούν. Εντωμεταξύ, η κόρη του φιλορωμαίου Χερούσκου ευγενή Σεγκέστις, Θουσνέλδα και ο πολεμιστής Φόλκβιν (που τα έχουν κρυφά γιατί ο πατέρας της θέλει να την παντρέψει-πουλήσει με τον φύλαρχο των Χάττων, Χάντγακρ) κλέβουν τον αετό (ιερό σύμβολο της Ρώμης) από το στρατόπεδο για να δείξουν ότι οι Βάρβαροι μπορούν να αντισταθούν. 
2 "Eκδίκηση" Μπάρμπαρα ΈντερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Η κλοπή του αετού προκαλεί αναστάτωση. Οι Βάρβαροι πανηγυρίζουν για το κατόρθωμά τους, όμως ο Σεγίμερος αναγκάζεται να δώσει πίσω τον αετό, στον Ρωμαίο διοικητή Αρμίνιο. Στην πραγματικότητα ο Αρμίνιους ήταν Βάρβαρος, γιος του Σεγιμέρου και παιδικός φίλος της Θουσνέλδας και του Φόλκβιν και το πραγματικό του όνομα ήταν Άρι. Ο πατέρας του είχε αναγκαστεί να τον δώσει στους Ρωμαίους όταν ήταν μικρός, ως λάφυρο. Εντωμεταξύ ο Σεγκέστις πληροφορεί τους Ρωμαίους ότι τον αετό τον έλεψε ο Φόλκβιν Γούλφσπιρ. 
3 "Στο χείλος του γκρεμού" Μπάρμπαρα ΈντερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Ο Αρμίνιος, έπειτα από τις έντολες του θετού Ρωμαίου πατέρα του και Έπαρχου της Γερμανίας, Βάρου, διατάζει τη σύλληψη και έκτελεση του Φόλκβιν. Επιτίθεται στο χωριό και σταυρώνει την οικογένεια του. Ο ίδιος τρέπεται σε φυγή. Μαζί με τους συντρόφους του, ζητάει βοήθεια από τους θρήσκους αλλά και φιλοχρήματους Βρουκτέρους, οι οποίοι τον προδίδουν με αποτέλεσμα να διαφύγει στο Δάσος των νεκρών. Ο Αρμίνιος το μαθαίνει και επιτίθεται μαζί με μια ομάδα Ρωμαίων. Στο τέλος οι σύντροφοι του Φόλκβιν σκοτώνονται και ο ίδιος αφοπλίζεται. Όμως ο Αρμίνιος στρέφει το σπαθί του στους Ρωμαίους και τους σκοτώνει όλους για να σώσει το παιδικό του φίλο, Αντί για το κεφάλι του Φόλκβιν, πηγαίνει στο στρατόπεδο το κεφάλι ενός άλλου νεκρού συντρόφου του. 
4 "Ένας νέος αρχηγός" Μπάρμπαρα ΈντερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Ο Βάρος αθετεί την υπόσχεσή του στον Αρμίνιο να τον στείλει στη Ρώμη. Αντ'αυτού τον κάνει φύλαρχο των Χερούσκων στη θέση του πατέρα του ο οποίος αυτοκτονεί. Ο Αρμίνιος τότε καταλαβαίνει ότι οι Ρωμαίοι τον κορόιδεψαν και ότι έχουν σκοπό να διαλύσουν τον λαό του. Έτσι οργανώνει κρυφά ένα σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει του Ρωμαίους. Ο Φόλκβιν και η Θουσνέλδα πηγαίνουν ξανά στους Βρουκτέρους, όπου σκοτώνουν τον αρχηγό τους και επικαλούμενοι τον σεβασμό τους προς τους Θεούς, τους πείθουν ότι η Θουσνέλδα είναι μάγισσα και ότι πρέπει να συμμαχήσουν μαζί τους. Γυρνώντας στο χωριό συνειδητοποιούν ότι ο νέος φύλαρχος και παιδικός τους φίλος σκοπεύει να πολεμήσει τους Ρωμαίους. Ο Φόλκβιν κρύβεται ώστε να μην μάθει κανείς ότι ζει και η Θουσνέλνδα κάνει πολιτικό γάμο με τον Αρμίνιο γιατί οι Βάρβαροι την εμπιστεύονταν περισσότερο από αυτόν, που τον έβλεπαν ακόμη ως Ρωμαίο. 
5 "Προδοσία" Στίβεν ΛέγκερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Ο πολιτικός γάμος μεταξύ Αρμινίου και Θουσνέλδας πραγματοποιείται. Μετά από ένα κόλπο τους ωστέ να πείσουν τους αρχηγούς για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι Ρωμαίοι, καταφέρνουν να ενώσουν τις φυλές των Χερούσκων, των Βρουκτέρων, των Μάρσων, των Χάττων και των Kαύχων. Μία είδηση, ότι ο Φόκβιν σκοτώθηκε από Ρωμαίους σοκάρει τη Θουσνέλδα και τον Αρμίνιο. Στην πραγματικότητα ο νεκρός δεν ήταν αυτός, αλλά ένας άλλος Βάρβαρος σκλάβος που κάηκε όποτε δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει κανείς. Ο Φόλκβιν πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στο στο στρατόπεδο των Ρωμαίων. Εντωμεταξύ ο Αρμίνιος και η Θουσνέλδα ερωτεύονται και κάνουν σεξ. Ο Αρμίνιος αναχωρεί για το στρατόπεδο των Ρωμαίων αφήνοντας πίσω τη Θουσνέλδα να οδηγήσει τους Βαρβάρους στη μάχη. Στο στρατόπεδο ο Αρμίνιος στήνει παγίδα στον Βάρο, ο οποίος ετοιμάζεται να οδηγήσει τα στρατεύματα στη Βέτερα για να ξεχειμωνιάσουν. Του εξηγεί ότι τάχα η φυλή των Μάρσων εξεγέρθηκε και ότι οφείλουν να κάνουν παράκαμψη και να περάσουν από την άγνωστη για τους Ρωμαίους γη των Μάρσων, ώστε να δώσουν ένα μάθημα στους κατοίκους. 
6 "Η Μάχη" Στίβεν ΛέγκερΖαν Μάρτιν Σχραφ, Αρν Νόλτινγκ, Άντρεας Χέκμαν23 Οκτωβρίου 2020 (2020-10-23)
Ο Σεγκέστις φτάνει στο στρατόπεδο και προειδοποιεί τον Βάρους, ότι ο Αρμίνιος θέλει να τον προδώσει, σε μια προσπάθεια να τον εκδικηθεί που παντρεύτηκε την κόρη του την οποία είχε τάξει στον Χάντγκαν. Όμως χάρη στη τυφλή εμπιστοσύνη που του έχει, ο Βάρος ακούει τον Αρμίνιο και διώχνει τον Σεγκέστις. Έτσι ο Αρμίνιους οδηγεί τον Βάρο με τρεις Ρωμαϊκές λεγεώνες στα άγρια δάση της περιοχής. Εκεί η Θουσνέλδα κάνει θυσίες και ηγείται του στρατού των Βαρβάρων. Όμως Χάντγκαν κάνει απόπειρα βιασμού σε βάρος της και αυτή αντεπιτίθεται και τον ακινητοποιεί. Τότε ο Χάντγκαν με τους Χάττους αποχωρούν, με τη στήριξη και του Σεγκέστις. Με τους Βάρβαρους πλέον να είναι πολύ λίγοι, η Θουσνέλδα κόβει το μάτι της σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι έχει μαντικές ικανότητες και ότι θα νικήσουν στη μάχη. Έτσι, Χερούσκοι, Βρουκτέροι, Μάρσοι και Kαύχοι προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Ο Αρμίνιος με την ομάδα του οδηγεί τους Ρωμαίους στον Τευτοβούργιο Δρυμό, όπου θα έρθουν αντιμέτωποι με την ιστορία. Μαζί με την ομάδα του αποχωρούν τάχα για να ελέγξουν και συναντούν τους Βαρβάρους. Βάρβαροι και Ρωμαίοι ετοιμάζονται να έρθουν αντιμέτωποι σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές, τη Μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού. Χάρη στο πολύ καλοστημένο στρατηγικό σχέδιο του Αρμινίου, ενώ Ρωμαίοι διασχίζουν το δάσος, οι Βάρβαροι τους επιτίθενται από τα πλάγια. Μέχρι να υποχωρήσουν στο πιο κοντινό ξέφωτο έχουν χάσει ήδη αμέτρητους άνδρες. Εκεί γίνεται η τελική μάχη. Οι Βάρβαροι περικυκλώνουν και αποδεκατίζουν τους Ρωμαίοιυς με τον Βάρο να αυτοκτονεί, μπροστά στον θετό γιο του. Εντωμεταξύ, βλέποντας την έκβαση της μάχης, επιστρέφουν και ο Χάντγκαρ με τον Σεγκέστις και τους Χάττους. Στο τέλος γίνεται γλέντι, στο οποίο ο Αρμίνιος ανακοινώνει ότι επιθυμεί να ενώσει τους Βάρβαρους και να γίνει βασιλιάς τους. Η μέχρι τώρα συμπαθής, ατίθαση και γενναία Θουσνέλδα φαίνεται να αποκτά φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα να ξεχάσει τον Φόλκβιν με τον οποίο ήταν κανονικά ζευγάρι και να πέφτει στην αγκαλιά του Αρμινίου, θέλοντας να γίνει βασίλισσα των Βαρβάρων. Παρ'όλα αυτά πληροφορείται από τη μάντισσα Ρούνα ότι κυοφορεί το παιδί του Φόλκβιν. 

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λώρενς Ρούπ: ως ο διοικητής των Ρωμαίων και έπειτα φύλαρχος των Χερούσκων, Αρμίνιος (Άρι)
  • Ζοάν Γκουρσάντ: ως η Θουσνέλδα
  • Ντέιβιντ Σκχούτερ: ως ο Φόλκβιν Γούλφσπιρ
  • Γκαετάνο Αρόνικα: ως ο Ρωμαίος έπαρχος της Γερμανίας, Βάρος
  • Μπέρναρντ Σχούτζ, ως ο Χερούσκος ευγενής και πατέρας της Θουσνέλντα, Σεγκέστις
  • Nίκι βον Τέμπελχοφ: ως ο πρώην φύλαρχος των Χερούσκων, Σεγίμερος
  • Σεργκέι Ονόπκο: ως ο φύλαρχος των Χάττων, Χάντγκαρ
  • Ματίας Γουέιντενχόφερ: ως ο φύλαρχος των Βρουκτέρων, Γκόλμαντ
  • Άρβεντ Μπερνμπάουμ: ως ο φύλαρχος των Μάρσων, Άλνταριχ
  • Ντένις Σχμιντ: ως ο φύλαρχος των Kαύχων, Ρούρικ[1]
  • Ρόναλντ Ζεχρφέλντ: ως ο Χερουσκο-Βρουκτέρος πολεμιστής, Μπερούλφ
  • Έβα Μερένα Μίλερ: ως η γυναίκα του Σεγκέστις, Ιρμίνα
  • Νικολάι Κίνσκι: ως ο διερμηνέας του Βάρου, Πελάγιος
  • Σόφι Ρόις: ως η μάντισα Ρούρα
  • Τζέρεμι Μίλικερ: ως ο μικρός αδερφός της Θουσνέλδας που σακατεύθηκε από τους Ρωμαίους, Άνσγκαρ
  • Ούρς Ρέχν: ως ο πρώην φύλαρχος των Βρουκτέρων, Κούνολφ
  • Φλόριαν Σχμίντκε: ως ο Βάρβαρος μισθοφόρος συμπολεμιστής του Αρμινίου, Τάλιο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στη σειρά δεν γίνεται ποτέ ξεκάθαρο ποιανής φυλής αρχηγός είναι ο Ρούρικ. Το υποθέτουμε, αφού η πέμπτη φυλή που είναι πιθανό να πολέμησε στην ιστορική μάχη, είναι οι Καύχοι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]