Βάλανος (ανατομία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάλανος (Ανατομία))
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βάλανος
Glans Penis of A Human.jpg
Εμπρόσθια όψη
Anat09IMG 0034.jpg
Οπίσθια όψη
Identifiers
TAA09.4.01.007
FMA18247

Η κεφαλή του πέους, γνωστή με τον επιστημονικό όρο βάλανος, είναι το στρογγυλεμένο βολβοειδές άκρο που βρίσκεται στην κορυφή του ανθρώπινου πέους και είναι ελαφρώς μεγεθυμένο από το υπόλοιπο τμήμα. Αποτελεί μέρος των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Η βάλανος έχει λεία και γυαλιστερή υφή, χάρη στο βλεννογόνο ιστό, απ' τον οποίο συνίσταται. Η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό νεύρων και αιμοφόρων αγγείων που την καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εξωτερικά ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, αποτελεί βασική ερωτογενή ζώνη του ανδρικού σώματος. Το όνομά της προέρχεται απ' το αρχαίο βάλανος (βελανίδι).

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1.Περιτονία
2.Σηραγγώδες σώμα
3.Βάση στεφάνης
4.Στεφάνη
5.Ακροποσθία
6.Βάλανος
7.Στόμιο Ουρήθρας
10.Σπογγώδες σώμα
11.Ουρήθρα.

Η βάλανος, όπως και ο κορμός του πέους, αποτελείται από σηραγγώδη σώματα, τα οποία, κατά την στύση, γεμίζουν με αίμα μέσω των αρτηριών. Στην φάση αυτή, η κεφαλή διογκώνεται, γίνεται στητή και αποκτά μεγαλύτερη ευαισθησία. Κατά την στύση μπορεί να παρατηρηθεί έκκριση προσπερματικών υγρών που λειτουργούν ως φυσικό λιπαντικό για το όργανο και διευκολύνουν την εισχώρησή του στον κόλπο.

Στην κορυφή της κεφαλής βρίσκεται το στόμιο της ουρήθρας, από όπου εξέρχονται τα ούρα, τα σπερματικά και προσπερματικά υγρά. Το κομμάτι του δέρματος που καλύπτει και προστατεύει την βάλανο από περιττές τριβές ονομάζεται ακροποσθία. Το πίσω μέρος της κεφαλής το διατρέχει ένα λεπτό και ελαστικό κομμάτι δέρματος που ενώνει την βάλανο με το σώμα του πέους και αποκαλείται χαλινός. Το όριο που διαχωρίζει το πέος ανάμεσα στην κεφαλή και στο κυρίως σώμα λέγεται αυχένας του πέους, ενώ τα στρογγυλεμένα άκρα, που εξέχουν πάνω από τον αυχένα, ονομάζονται στεφάνη ή στέμμα της βαλάνου.

Ακροποσθία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, η βάλανος βρίσκεται συνεχώς καλυμμένη από το κομμάτι δέρματος που λέγεται ακροποσθία. Η αποκάλυψη της βαλάνου μπορεί να επιτευχθεί εύκολα τραβώντας απαλά την ακροποσθία προς τα πίσω, είτε και ορισμένες φορές αυτόματα κατά την διάρκεια της στύσης. Αντίθετα, στους άνδρες που έχουν περιτμηθεί, έχουν αφαιρέσει δηλαδή αυτό το κομμάτι δέρματος με χειρουργική επέμβαση, η βάλανος βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένη. Στην περίπτωση αυτή, η υφή της μπορεί να είναι πιο στεγνή, σε σχέση με τους μη περιτμημένους άνδρες, λόγω της συνεχούς επαφής της με τον αέρα.

Κατά την παιδική ηλικία, η ακροποσθία μπορεί να είναι ελαφρώς στενή κάνοντας, έτσι, την εμφάνιση της κεφαλής του πέους δύσκολη, ή ακόμα και επίπονη, για ορισμένα αγόρια. Αυτό αλλάζει σταδιακά στην περίοδο της εφηβείας, όταν τα γεννητικά όργανα ωριμάζουν και αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητα. Έως την ηλικία των 18 ετών τα περισσότερα αγόρια έχουν πλήρως ανασυρόμενη ακροποσθία. Εάν η βάλανος δεν εμφανίζεται καθόλου, ακόμα και στην ενήλικη ζωή, τότε μάλλον υπάρχει φίμωση. Εάν η φίμωση είναι αρκετά σοβαρή μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση.

Σχηματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βάλανος ξεκινά να σχηματίζεται από ένα γενετικό φύμα που εμφανίζεται στο έμβρυο ανεξαρτήτως φύλου κατά τις αρχικές εβδομάδες της κύησης. Παρότι το φύλο του βρέφους έχει καθοριστεί ήδη από τη στιγμή της σύλληψης, η πλήρης εξωτερική διαφοροποίηση των οργάνων θα ολοκληρωθεί από την 10η έως την 12η εβδομάδα. Εάν το έμβρυο είναι θηλυκό, το φύμα αυτό θα συρρικνωθεί και θα ονομάζεται κλειτορίδα. Στο αρσενικό έμβρυο, το όργανο αυτό θα εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται απ' τους όρχεις και προκαλούν την διόγκωση των γεννητικών οργάνων. Η έκκριση τεστοστερόνης σε αυτή τη φάση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιμήκυνση του πέους και στον τελικό σχηματισμό του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]