Βάκιλλος (γένος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Βάκιλος.

Ο Βάκιλλος (επιστ. ονομ.: Bacillus) είναι γένος βακτηρίων, μέλος της συνομοταξίας Firmicutes με 266 γνωστά είδη. Τα είδη των βάκιλλων μπορεί να είναι υποχρεωτικά αερόβια (αυτά που εξαρτώνται από οξυγόνο) ή αναερόβια, δηλαδή αυτά που έχουν την ικανότητα να είναι αναερόβια στην απουσία οξυγόνου. Η καλλιέργεια του βακίλλου είναι θετική στην καταλάση ενζύμου, αν το οξυγόνο έχει χρησιμοποιηθεί ή είναι παρόν.[1]

Οι βάκιλοι μπορεί να μειώσουν τον εαυτό τους σε οβάλ ενδοσπόρια και μπορούν να παραμείνουν σε αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση για χρόνια. Ο σχηματισμός ενδοσπόριων συνήθως προκαλείται από έλλειψη θρεπτικών συστατικών: το βακτήριο χωρίζεται εντός του κυτταρικού τοιχώματος, και η μία πλευρά, στη συνέχεια, καταπίνει την άλλη. Δεν είναι αληθινά σπόρια.[2][3]

Πανταχού παρόντες στη φύση, οι βάκιλοι περιλαμβάνουν τόσο τα ελεύθερα (μη παρασιτικά) είδη, και δύο παρασιτικά/παθογόνα είδη. Αυτά τα δύο είδη είναι ιατρικώς σημαντικά: το B. anthracis (Βάκιλλος του άνθρακα) προκαλεί τη νόσο του άνθρακα και το B. cereus (Βάκιλλος ο κηρόχρους) προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Πολλά είδη βακίλων παράγουν άφθονες ποσότητες ενζύμων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή της άλφα αμυλάσης που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Turnbull PCB (1996). Baron S, επιμ. Bacillus. In: Barron's Medical Microbiology (4th έκδοση). Univ of Texas Medical Branch. ISBN 978-0-9631172-1-2. 
  2. «Bacterial endospores (Βακτηριακά ενδοσπόρια)». Cornell University: CALS (Κολλέγιο Γεωργίας και Επιστημών της Ζωής), Τμήμα Μικροβιολογίας. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2018. 
  3. Madigan M, επιμ. (2005). Brock Biology of Microorganisms (11th έκδοση). Prentice Hall. ISBN 978-0-13-144329-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bacillus γονιδιώματα και τις σχετικές πληροφορίες στο ΠΆΤΡΙΚ, Βιοπληροφορική Κέντρο Πόρων χρηματοδοτούνται από NIAID