Βάισενζε (Καρίνθια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βάισενζε (γερμανική ορθογραφία: Weißensee) είναι μια λίμνη στο ομόσπονδο αυστριακό κρατίδιο της Καρινθίας, και συγκεκριμένα στην οροσειρά Γκαϊλτάλ των Άλπεων. Η υψηλότερα ευρισκόμενη λίμνη της Κορινθίας που προσφέρεται για κολύμπι μοιράζεται το όνομά της με τον δήμο Βάισενσι στη βόρεια και νότια όχθη.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυτική όχθη της παγετωνικής λίμνης βρίσκεται κοντά στο ορεινό πέρασμα Κρόιτσμπεργκσάτελ του δρόμου Μπουντεστράσσε από το Γκράιφενμπουργκ προς το Χέρμαγκορ. Ένας μικρότερος ορεινός δρόμος εκτείνεται από την κοιλάδα Ντράβα μέσω του Στόκενμποϊ στο ανατολικό άκρο. Παρά το υψόμετρό της 930 μέτρα (3051 πόδια) πάνω από την Αδριατική, η επιφάνεια της λίμνης μπορεί να φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα το νερό παγώνει τελείως και επιτρέπει στους παγοδρόμους να κινούνται ελεύθερα πάνω στον πάγο.

Λόγω του απότομου εδάφους στην όχθη του, το ανατολικό τμήμα της λίμνης είναι σχεδόν ακατοίκητο. Έτσι, διαθέτει μόνο ένα στενό μονοπάτι που οδηγεί στο ανατολικό άκρο της λίμνης, όπου η έκταση του δήμου Στόκενμποϊ συνορεύει με τη λίμνη. στο σημείο αυτό, ο κολπίσκος Βάισενμπαχ κατεβαίνει στην κοιλάδα του Δράβου, παραπόταμου του Δούναβη. Στις όχθες κατά μήκος της ακτής, βρίσκονται αποθέματα κιμωλίας που προέρχονται από τα γύρω βουνά των νοτίων ασβεστολιθικών Άλπεων. Αυτά τα αποθέματα δίνουν στα νερά της λίμνης το χαρακτηριστικό τους χρώμα, από το οποίο πήρε το όνομά της η Βάισενζε (Λευκή Λίμνη).

Τα δύο τρίτα περίπου της επιφάνειας της λίμνης Βάισενζε αποτελούν μέρος μιας προστατευόμενης περιοχής. Η συγκοινωνία στη λίμνη διεξάγεται μέσω τεσσάρων πλοίων και ενός ταχύπλοου σκάφους. Εκτός από τις δημόσιες συγκοινωνίες, απαγορεύεται η χρήση όλων των μηχανοκίνητων σκαφών. Τα νερά της λίμνης φτάνουν την ποιότητα του πόσιμου νερού. Η περιοχή είναι πλούσια σε είδη άγριας ζωής. Στο εσωτερικό της ζουν πολλά διαφορετικά είδη ψαριών, ιδίως πέστροφες, κοινοί κυπρίνοι, πέρκες και λούτσοι . Επίσης, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πτημών, που ποικίλλουν από πάπιες έως χήνες και ερωδιούς.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια έρευνα που έλαβε χώρα το 2001, η περιοχή του Βάισενζε είχε 788 κατοίκους, από τους οποίους το 97,2% είχε αυστριακή ιθαγένεια. Το 73,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι μέλη της ευαγγελικής εκκλησίας, το 22% δήλωσαν ότι είναι μέλη της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ενώ το 1% ανέφεραν ότι έχουν ισλαμική πίστη. Ένα ποσοστό 3,4% δήλωσε ότι δεν ανήκει σε κανένα θρησκευτικό δόγμα.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χειμώνα, από το 1989 μέχρι σήμερα, στη λίμνη Βάισενζε διεξάγονται οι ολλανδικοί αγώνες πατινάζ ταχύτητας Alternatieve Elfstedentocht. Εκτός από το πατινάζ, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι επίσης το κέρλινγκ και το σκι αντοχής γύρω από τη λίμνη Βάισενζε. Ένα μικρότερο αλπικό χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη νότια όχθη της λίμνης. Τον Φεβρουάριο του 2007, πραγματοποιήθηκε στη λίμνη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα υποβρύχιου χόκεϊ επί πάγου. Τον Ιανουάριο του 2011, μια αυστριακή ένωση ορεινών πτήσεων προσγείωσε 30 περίπου μικρά αεροσκάφη πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης.

Ένα αξιοσημείωτο ύψωμα στη βόρεια όχθη της λίμνης Βάισενζε, το Ρόναχερφελς, πήρε το όνομά του από έναν αγρότη της περιοχής ο οποίος πέθανε τον χειμώνα του 1916, ενώ οδηγούσε ένα έλκηθρο πάνω στην παγωμένη λίμνη. Θέλοντας να κόψει δρόμο για να φτάσει νωρίτερα στο σπίτι του, πέρασε πάνω από ένα λεπτό κομμάτι πάγου, έπεσε μέσα στη λίμνη και πέθανε. Το πτώμα του αγρότη δεν βρέθηκε ποτέ. Για να τιμηθεί η μνήμη του, τόσο το ύψωμα όσο και ένα κοντινό πανδοχείο πήραν το όνομά τους από αυτόν.

Κάποια κομμάτια της ταινίας του 1987 Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τη σειρά ταινιών Τζέιμς Μποντ γυρίστηκαν στην παγωμένη λίμνη Βάισενζε.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]