Βάις βουρστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάις βουρστ
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΛευκά λουκάνικα
Τόπος προέλευσης Γερμανία, Βαυαρία
Πληροφορίες
ΠιάτοΣνάκ πριν το μεσημεριανό, ή μεσημεριανό
ΕίδοςΛουκάνικο
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστά
Κύρια συστατικάμοσχαρίσιος κιμάς, μπέικον από χοιρινό καρέ, χοιρινά έντερα, μαϊντανός, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδια, πιπερόριζα,και κάρδαμο
Προσέγγιση θερμίδων ανά μερίδα285 kcal ανά λουκάνικο (67 γρ.)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το Βάις βουρστ (γερμανικά Weißwurst ) είναι ένα παραδοσιακό Βαυαρικό λουκάνικο φτιαγμένο από μοσχαρίσιο κιμά και μπέικον από χοιρινό καρέ. Συνήθως προστίθενται αρτύματα όπως μαϊντανός, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδια, πιπερόριζα και κάρδαμο. Στη συνέχεια, το μείγμα εισάγεται σε περιβλήματα από έντερα χοίρου και χωρίζεται σε επιμέρους λουκάνικα μήκους 10-12 εκ. και πάχους 3-4 εκ.[2][3]

Επειδή είναι ευπαθή τρόφιμα, τα βάις βουρστ παραδοσιακά παρασκευάζονταν νωρίς το πρωί και καταναλώνονταν ως σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μάλιστα όπως λέει μία παροιμία: «τα λουκάνικα δεν πρέπει να ακούσουν τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν για μεσημέρι».[4] Παραδοσιακά, τα βάις βουρστ πρέπει να τρώγονται πριν το μεσημέρι επειδή δεν έχουν συντηρητικά ούτε είναι καπνιστά, και ως εκ τούτου, χαλάνε εύκολα και πρέπει να φτιάχνονται φρέσκα κάθε μέρα. Αποκαλούνται έως και πρωινά λουκάνικα. Ακόμα και σήμερα που υπάρχουν ψυγεία για την συντήρηση των τροφίμων, οι περισσότεροι Βαυαροί δεν τρώνε βάις βουρστ μετά την ώρα του μεσημεριανού.

Τα βάις βουρστ σερβίρονται στο τραπέζι δίπλα σε ένα μεγάλο μπολ με το νερό του μαγειρέματος.

Διαδικασία παρασκευής: Τα λουκάνικα ζεσταίνονται σε νερό — σχεδόν βράζονται — για περίπου δέκα λεπτά, οπότε αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκριζωπά-άσπρα, επειδή στην παρασκευή τους δεν χρησιμοποιήθηκαν νιτρώδη συντηρητικά χρωμάτων.

Τα βάις βουρστ φέρονται στο τραπέζι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ζεστό νερό που χρησιμοποιήθηκε στο μαγείρεμα (έτσι ώστε να διατηρούνται ζεστά), τότε καταναλώνονται χωρίς τα περιβλήματά τους.[5] Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τρόποι να φαγωθούν, όπως ο ζουζελν (σημαίνει ρούφηγμα στα Βαυαρικά), στον οποίο κάθε άκρο του λουκάνικου κόβεται ή δαγκώνεται για να ανοίξει, και τότε το κρέας μπορεί να ρουφηχτεί έξω από την θήκη του.[4][6] Εναλλακτικά, δημοφιλής και διακριτικός τρόπος κατανάλωσης είναι κόψιμο των λουκάνικων κατά μήκος και μετά εξαγωγή του κρέατος από την θήκη με ένα πιρούνι. [6] Ή αλλιώς μπορεί να ξεφλουδιστεί στο ένα άκρο και να φαγωθεί όπως μια μπανάνα, σταδιακά αποκαλύπτοντας περισσότερο λουκάνικο και βυθίζοντας το μέσα στη μουστάρδα.

Τα βάις βουρστ κανονικά σερβίρονται με μια Βαυαρική γλυκιά μουστάρδα (Βάισβουρστσενφ) και συνοδεύονται με Βαυαρικά μπρέτσελ και μπύρα σίτου.[6]

Τα βάις βουρστ, των οποίων η κατανάλωση παραδοσιακά συνδέεται με τη Βαυαρία, βοήθησε στην επινόηση ενός χιουμοριστικού όρου, το Βάισβουρστεκβατορ, που κυριολεκτικά σημαίνει ισημερινός του λευκού λουκάνικου, και οριοθετεί ένα πολιτιστικό σύνορο που χωρίζει τις άλλες γλωσσικές και πολιτισμικές περιοχές από τη Νότια Γερμανία.[7]

Λέγεται ότι τα βάις βουρστ ανακαλύφθηκαν το 1857 στην πλατεία Μαρίενπλατς στο Μόναχο.[8]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.nutritionix.com/i/nutritionix/weisswurst-1-sausage/5764465e3a82b96c1385c27a
  2. Dominik., Seifert, (2013). Das Weißwurst-ABC ois, wos ma wiss'n muas! ; inklusive 8 illustrierter Verzehrtechniken, Weißbier-Schankkurs, Sprachkurs u.v.m. ; Deutsch-Bairisch. [München]: Allitera. ISBN 9783869065540. 870904582. 
  3. Werner., Siegert, (2003). Der kleine aber absolut unentbehrliche Weisswurst-Knigge. München: Utz. ISBN 3831610827. 643278254. 
  4. 4,0 4,1 «How to eat Weisswurst». World Hum. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2008. 
  5. «Weisswurst». Perob.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «How to eat Weisswurst». BBC.co.uk-H2G2. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2008. 
  7. «- Landgang». Deutschlandfunk Kultur (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. 
  8. «muenchen.de -». archive.fo. 11 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]