Β΄ Συριακός πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Β΄ Συριακός πόλεμος
Συριακοί πόλεμοι
AntiochusIIMET.jpg
Νόμισμα του Αντίοχου Β'
Χρονολογία260-253 π.Χ.
ΤόποςΔυτική Μικρά Ασία
ΈκβασηΝίκη των Σελευκιδών
Αντιμαχόμενοι

Seleucos I Bucephalos coin.jpg Βασίλειο

των Σελευκιδών

PtolemyIGoldStaterElephantQuadrigiaCyrenaica.jpg Βασίλειο

των Πτολεμαίων
Ηγετικά πρόσωπα

Ο Β΄ Συριακός πόλεμος (260-253 π.Χ.) ήταν μια πολεμική σύγκρουση που έφερε αντιμέτωπους τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο με τον Αντίοχο Θεό [1].

Ευμένης του Περγάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νέος πόλεμος ξέσπασε όταν ο ηγεμόνας του Περγάμου Ευμένης προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί από το βασίλειο των Σελευκιδών. Κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Περγαμηνού ηγεμόνα και του Αντίοχου Θεού ο Πτολεμαίος επωφελήθηκε ενισχύοντας την θέση του στα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας. Η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν η προσχώρηση σ΄ αυτόν της Εφέσου στην οποία εγκατέστησε φρουρά[1][2]..

Συνασπισμός του Αντίοχου Θεού εναντίον του Πτολεμαίου Φιλάδελφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντίοχος Θεός σχημάτισε έναν συνασπισμό εναντίον του Λαγίδη μονάρχη στον οποίο συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο, ο πρώην διεκδικητής του μακεδονικού θρόνου Πτολεμαίος γιος του Λυσίμαχου και της Αρσινόης, αδελφής του Πτολεμαίου Φιλάδελφου, ο οποίος είχε εκδιωχτεί από την Μακεδονία από τον Αντίγονο Γονατά, ο Αιτωλός στρατιωτικός Τίμαρχος και οι Ρόδιοι[3].

Ο Πτολεμαίος του Λυσίμαχου ήταν διοικητής της φρουράς της Εφέσου. Αποστάτησε προς την πλευρά του Αντίοχου Θεού όταν έμαθε ότι ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος ήθελε να ορίσει διάδοχο έναν από τους γιούς του[4].

Ο Τίμαρχος ήταν διοικητής της φρουράς της Μιλήτου και υποστηρικτής του Πτολεμαίου του Λυσίμαχου. Όταν αποστάτησε κατέλαβε την Σάμο[3].

Πολεμικές επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος βρέθηκε σε μειονεκτική θέση. Η επιρροή του στην Κυρίως Ελλάδα είχε μειωθεί ύστερα από τον Χρεμωνίδειο πόλεμο ενώ βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τον Αντίγονο Γονατά. Επιπλέον ο αντίπαλος του Αντίοχος Θεός συμμάχησε με τον Αντιγονίδη βασιλιά δίνοντας ως σύζυγο στον γιο του τελευταίου, Δημήτριο, την αδελφή του Στρατονίκη[3].

Οι πολεμικές επιχειρήσεις περιορίστηκαν στην Μικρά Ασία. Ο Πτολεμαίος του Λυσίμαχου δολοφονήθηκε το 259 π.Χ. από τους Γαλάτες μισθοφόρους του. Ο Τίμαρχος που επιθυμούσε να γίνει τύραννος της Μιλήτου κατέλαβε την πόλη, αλλά εκδιώχθηκε λίγο αργότερα (258 π.Χ.[5]) από αυτήν από τον Αντίοχο Θεό. Τον πόλεμο έκρινε η νίκη του Ρόδιου ναύαρχου Αγαθόστρατου εναντίον του πτολεμαϊκού στόλου που διοικούσε ο Χρεμωνίδης σε ναυμαχία που έγινε στην Έφεσο (περίπου το 259 π.Χ.) και ενδεχομένως η νίκη του Αντίγονου Γονατά στην ναυμαχία της Κω (αν δεχτούμε ότι αυτή έγινε το 257 π.Χ.).Έτσι ο Αντίοχος Θεός κατέλαβε τις ιωνικές πόλεις και ορισμένες θέσεις στην Παμφυλία και την Κιλικία[3].

Συνθήκη ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τις επιτυχίες του ο Αντίοχος Θεός προχώρησε στην σύναψη ειρήνης με τον αντίπαλο του. Με την συνθήκη που έγινε μεταξύ των δυο ηγεμόνων ο Σελευκίδης ηγεμόνας κρατούσε τις πρόσφατες κατακτήσεις του παραιτούνταν όμως από τα δικαιώματα του στην Συρία[1].

Ο Πτολεμαίος Φιλάδελφος επίσης, έδωσε ως σύζυγο στον Αντίοχο Θεό την κόρη του Βερενίκη, αφού ο τελευταίος εγκατέλειψε την ως τότε σύζυγο του Λαοδίκη[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Στρατιωτική Ιστορία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ . Η κατάκτηση της Κοίλης Συρίας από τον Αντίοχο Γ' (202-198 π.Χ.).ΟΙ ΣΥΡΙΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ.σελ 58
  2. Ιστορία του Ελληνικού έθνους Τόμος Δ' Μέγας Αλέξανδρος –Ελληνιστικοί Χρόνοι ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β' Συριακός πόλεμος 260-253 π.Χ.σελ.414
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Ιστορία του Ελληνικού έθνους Τόμος Δ' Μέγας Αλέξανδρος –Ελληνιστικοί Χρόνοι ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β' Συριακός πόλεμος 260-253 π.Χ.σελ.415
  4. Ιστορία του Ελληνικού έθνους Τόμος Δ' Μέγας Αλέξανδρος –Ελληνιστικοί Χρόνοι ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Β' Συριακός πόλεμος 260-253 π.Χ.σελ.414-415
  5. Second Syrian War, 260-255 BC, Rickard, J (6 June 2007)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού έθνους Τόμος Δ' Μέγας Αλέξανδρος –Ελληνιστικοί Χρόνοι Εκδοτική Αθηνών 1979
  • Στρατιωτική Ιστορία ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ . Η κατάκτηση της Κοίλης Συρίας από τον Αντίοχο Γ (202-198 π.Χ.) Εκδότης Σ. ΠΑΝΕΛΗΣ. Τεύχος 77 . 2003
  • Second Syrian War, 260-255 BC, Rickard, J (6 June 2007)