Α.Ο. Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Α.Σ. Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου
Πλήρες όνομα Αθλητικός Σύλλογος Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου
Σύντομο όνομα Ρήγας Φεραίος
Ίδρυση 1926
Γήπεδο Στάδιο Βελεστίνου
Πρόεδρος Στέργιος Καλόγηρος
Προπονητής Λάκης Μπακάλης
Πρωτάθλημα Γ' Εθνική (2ος όμιλος)
2013-14 (3ος όμιλος)

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ρήγας Φεραίος είναι αθλητικός όμιλος του Βελεστίνου του νομού Μαγνησίας.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Α.Σ. «Ρήγας Φεραίος» ιδρύθηκε το 1926 ως ένας ερασιτεχνικός σύλλογος και ανήκει στην κοινωνία του Βελεστίνου. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του συλλόγου έγινε δεκτή με καλές προοπτικές από τη νεολαία και το σύνολο των κατοίκων του Βελεστίνου και απόδειξη, από φωτογραφίες που υπάρχουν, η καθολική συμμετοχή των κατοίκων στη διαμόρφωση χώρου για τη δημιουργία γηπέδου, στα «αλώνια», όπου και σήμερα το κατασκευασθέν αργότερα στάδιο, με τη σημερινή του μορφή. Με την ίδρυση ήρθε και η πλούσια, για την εποχή αθλητική δραστηριότητα του συλλόγου, με σειρά ποδοσφαιρικών αγώνων, που συγκέντρωναν πλήθος κόσμου. Το όνομα που φέρει ο σύλλογος είναι του εθνεγέρτη και μάρτυρα Ρήγα Φεραίου.

Από τον αθλητικό σύλλογο έχουν περάσει εκατοντάδες νέοι του Βελεστίνου προσφέροντας τις ικανότητές τους και γράφοντας έτσι την ιστορία του συλλόγου. Ο σύλλογος ιδρύεται το 1926 ενώ το 1928 συγκροτείται η ποδοσφαιρική ομάδα του «Ρήγα Φεραίου». Το έτος 1954 ο «Ρήγας Φεραίος» παίρνει την «επίσημη» μορφή του, με την αναγνώριση του συλλόγου. Κατά τα έτη 1955-1958 ο «Ρήγας Φεραίος» αγωνίζεται σε επίσημο πρωτάθλημα στη Γ΄ τοπική κατηγορία, όπου και πρωταγωνιστεί, ενώ το 1959 ο «Ρήγας» ανακηρύσσεται πρωταθλητής στη Γ΄ τοπική κατηγορία. Το 1961 ο «Ρήγας» όντας πρωταθλητής στη Β΄ τοπική κατηγορία, ανέρχεται στην Α΄ τοπική κατηγορία.

Το 1975 υπήρξε η πλέον εποικοδομητική χρονιά για το σύλλογο, καθώς μέσω του Ειδικού Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος (και αγώνα μπαράζ με τον ΠΑΟ Κουφαλίων που κρίθηκε στα πέναλτι) πέτυχε τη συμμετοχή στη Β΄ εθνική Κατηγορία 1975-76, γεγονός το οποίο αποτελεί το ορόσημο στην ιστορία του. Τα έτη 1994-1995 όντας πρωταθλητής στην Α΄ τοπική κατηγορία ανέρχεται για πρώτη φορά στην Δ΄ Εθνική κατηγορία. Την περίοδο 2000-2001 ανέρχεται στην 5η θέση της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας όπου παραμένει μέχρι το έτος 2006-2007 στη 2η θέση.

Ο Ρήγας έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Δ' Εθνικής και ένα πρωτάθλημα Γ' Εθνικής. Επιπλέον έχει κατακτήσει τρεις φορές το κύπελλο της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας το 2005, το 2006 και το 2009. Την περίοδο 2010-2011 αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική καθώς κέρδισε την άνοδο από το τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στις ερασιτεxνικές κατηγορίες.