Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αύλος Ποστούμιος Αλβίνος (ύπατος το 151 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αύλος Ποστούμιος Αλβίνος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aulus Postumius Albinus (Λατινικά)
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ. ή 195 π.Χ. (περίπου και πιθανώς)[1]
Αρχαία Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΛατινικά
Αρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Αρχαίος Ρωμαίος ιστορικός[2]
χρονογράφος[2]
ποιητής
Ρωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Περίοδος ακμής2ος αιώνας π.Χ.[2]
Οικογένεια
ΤέκναΑύλος Ποστούμιος Αλβίνος (ύπατος το 99 π.Χ.)[3][4]
Σπούριος Ποστούμιος Αλβίνος (ύπατος το 110 π.Χ.)[3][5]
ΓονείςΑύλος Ποστούμιος Αλβίνος Λούσκος[3][6]
ΟικογένειαPostumii Albini
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΛεγάτος
Πόλεμοι/μάχεςΤρίτος Μακεδονικός πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠραίτορας
Ρωμαίος συγκλητικός (άγνωστη τιμή)[7]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (151 π.Χ.)[7]

Ο Αύλος Ποστούμιος Αλβίνος, λατιν,: Aulus Postumius Albinus ήταν πολιτικός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, αξιοσημείωτος ως ύπατος το 151 π.Χ. Ήταν επίσης ιστορικός και έγραψε τα Χρονικά στα ελληνικά.

Όπως φαίνεται ήταν γιος του Αύλου Ποστούμιου Αλβίνου Λούσκου, ήταν πραίτωρ το 155 π.Χ. και ύπατος το 151 π.Χ. με τον Λεύκιο Λικίνιο Λούκουλλο. Αυτός και ο συνάδελφός του ρίχθηκαν στη φυλακή από τους τριβούνους, επειδή διεξήγαγαν τις εισφορές με υπερβολική αυστηρότητα. Ήταν ένας από τους πρεσβευτές που στάλθηκαν το 153 π.Χ. για να συνάψουν ειρήνη μεταξύ του Άτταλου Β΄ της Περγάμου και του Προυσία Β΄ της Βιθυνίας, και συνόδευσε τον Λεύκιο Μόμμιο Αχαϊκό στην Ελλάδα το 146 π.Χ. ως ένας από τους λεγάτους του. Στον ισθμό είχε στηθεί ένα άγαλμα προς τιμήν του.

Ο Αλβίνος γνώριζε καλά την ελληνική λογοτεχνία, και έγραψε σε αυτή τη γλώσσα ένα ποίημα και μία ρωμαϊκή ιστορία, η τελευταία από τις οποίες αναφέρεται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς. Ο Πολύβιος μιλάει γι' αυτόν ως έναν ματαιόδοξο, ξηρό ελαφρόμυαλο, που απαξίωσε τους δικούς του ανθρώπους, και αφοσιώθηκε αδιάφορα στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας. Αφηγείται μία ιστορία του ίδιου και του Μ. Π. Κάτωνα του Πρεσβύτερου, ο οποίος επέπληξε δριμύτατα τον Αλβίνο επειδή στον πρόλογο της ιστορίας του ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες του, εάν έπρεπε να κάνει κάποιο λάθος στη γραφή σε μία ξένη γλώσσα. Ο Κάτων του υπενθύμισε ότι δεν ήταν καθόλου αναγκασμένος να γράψει, αλλά ότι αν επέλεγε να γράψει, δεν είχε δουλειά να ζητήσει την τέρψη των αναγνωστών του. Αυτή η ιστορία σχετίζεται επίσης με τον Aύλο Γέλλιο, τον Mακρόβιο Α. Θ., τον Πλούταρχο, και τη Σούδα. [8] Ο Πολύβιος αναφέρει επίσης ότι υποχώρησε στη Θήβα, όταν έγινε η μάχη στη Φωκίδα, λόγω αδιαθεσίας, αλλά στη συνέχεια έγραψε μία αναφορά στη Σύγκλητο σαν να ήταν παρών. [9]

Ο Κικέρων μιλά με μάλλον περισσότερο σεβασμό για τις λογοτεχνικές του αρετές: τον αποκαλεί «λόγιο άνθρωπο» (doctus homo). Ο Μακρόβιος παραθέτει ένα απόσπασμα από το πρώτο βιβλίο των Χρονικών του Αλβίνου, που σέβεται τον Βρούτο, και καθώς χρησιμοποιεί τα λόγια του Aλβίνου, υποτίθεται ότι η ελληνική ιστορία μπορεί να έχει μεταφραστεί στα λατινικά. Ένα έργο του Αλβίνου, κατά την άφιξη του Αινεία στην Ιταλία, αναφέρεται από τον Μ. Σέρβιο Ο. και τον συγγραφέα του έργου «Περί της Καταγωγής των Ρωμαϊκών Γενών» (De Origine Gentis Romanae).

  1. 1,0 1,1 «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1420. Ανακτήθηκε στις 29  Ιουνίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 Perseus Project. catalog.perseus.org/catalog/urn:cite:perseus:author.1174. Ανακτήθηκε στις 4  Σεπτεμβρίου 2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1420. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  4. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1728. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  5. «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1703. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  6. 6,0 6,1 «Digital Prosopography of the Roman Republic» (Αγγλικά) 1172. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  7. 7,0 7,1 Thomas Robert Shannon Broughton: «The Magistrates of the Roman Republic» (Αγγλικά) Αμερικανική Φιλολογική Εταιρεία. 1951. ISBN-10 0-89130-812-1.
  8. Suda, s. v. Αὖλος Ποστόμιος
  9. Smith, William (1867), «Aulus Postumius Albinus (18)», στο: Smith, William, επιμ., Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, σελ. 92, http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0101.html, ανακτήθηκε στις 2008-06-15