Αϊσέ Σουλτάν (κόρη του Βαγιαζήτ Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αϊσέ Σουλτάνα
عائشة سلطان
Γέννηση 1465
Αμάσεια, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 1515 (50 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Νταμάτ Γκιουβεγί Σινάν Πασάς
Επίγονοι Αϊσέ Χανίμ Σουλτάν
Γκεβχερσάχ Χανίμ Σουλτάν
Καμέρσαχ Χανίμ Σουλτάν
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Βαγιαζήτ Β΄
Μητέρα Νιγκιάρ Χατούν
Θρησκεία Ισλαμισμός
Εθνικότητα Τούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:عائشة سلطان) (Τούρκικα: Ayşe Sultan, 1465 - 1515) ήταν η κόρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1][2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ Σουλτάνα γεννήθηκε το 1465. Το 1480 στην Αμάσεια παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών τον Νταμάτ Γκιουβεγί Σινάν Πασά, τον οποίο ακολούθησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Ανατολία και τη Ρούμελη. Ο γαμπρός έλαβε από τον Σουλτάνο, χωριά στο Nαχιγιέ. Τρεις κόρες γεννήθηκαν από αυτό το γάμο, η Αϊσέ Χανίμ Σουλτάν, η Γκεβχερσάχ Χανίμ Σουλτάν και η Καμέρσαχ Χανίμ Σουλτάν. Στις 12 Ιανουαρίου 1504 έμεινε χήρα και επέστρεψε στην πρωτεύουσα, και ο Σουλτάνος Σελίμ Α΄, ο αδελφός της, της χορήγησε επίδομα. Στη διάρκεια της ζωής της, έχτισε ένα τζαμί στην Αδριανούπολη, ένα μεστζίτ και ένα σχολείο στην Καλλίπολη, στο οποίο κληροδότησε την περιουσία της.

Η Αϊσέ Σουλτάν πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1515 σε ηλικία 50 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Sultan (daughter of Bayezid II) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).