Αχμέτ Νταβούτογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αχμέτ Νταβούτογλου
Ahmet Davutoğlu (cropped).jpg
Πρωθυπουργός της Τουρκίας
Περίοδος
28 Αυγούστου 2014 – 24 Μαΐου 2016
Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Προκάτοχος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Διάδοχος Μπιναλί Γιλντιρίμ
Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
Περίοδος
21 Αυγούστου 2014 – 22 Μαΐου 2016
Προκάτοχος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Διάδοχος Μπιναλί Γιλντιρίμ
Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Περίοδος
1 Μαΐου 2009 – 29 Αυγούστου 2014
Προκάτοχος Αλί Μπαμπατζάν
Διάδοχος Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 26 Φεβρουαρίου 1959 (1959-02-26) (59 ετών)
Ικόνιο (τούρκικα: Konya)
Υπηκοότητα Τουρκία
Πολιτικό κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης
Υπογραφή Ahmet Davutoğlu signature.png

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου (τούρκικα: Ahmet Davutoğlu, γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1959 στο Ικόνιο) είναι Τούρκος πολιτικός, ακαδημαϊκός και πρώην διπλωμάτης. Από τις 28 Αυγούστου 2014 ο Νταβούτογλου ανέλαβε το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας (26ος), στη θέση του νέου Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο διαδέχθηκε επίσης και στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Τον Νοέμβριο του 2015 έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σπούδασε Δημόσια Διοίκηση ενώ απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το πανεπιστήμιο Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και το 1999 απέκτησε τον τίτλο του καθηγητή.

Από την 1η Μαΐου του 2009 έως τον Αύγουστο του 2014 ο Νταβούτογλου υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το ότι δεν ήταν εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας.[1] Πριν γίνει Υπουργός Εξωτερικών ήταν ανώτατος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στους ομόθρησκους πληθυσμούς των περιοχών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το περιστατικό της Ισραηλινής επίθεσης στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza.

Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.[2]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει εκδώσει έναν αριθμό βιβλίων, κυρίως γύρω από την πολιτική, τον οθωμανικό πολιτισμό και τον Μουσουλμανικό κόσμο. Από αυτά, το βιβλίο Stratejik derinlik: Türkiye'nin uluslararası konumu του 2001 έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά (Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας). Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στις γύρω χώρες, για τις θέσεις που εκφράζονται για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Το έργο του Νταβούτογλου περιλαμβάνει τα εξής βιβλία:

  • Alternative Paradigms: The Impact of Islamic ve Western Weltanschauungs on Political Theory. University Press of America, 1993
  • Civilizational Transformation and the Muslim World. K.L., Quill, 1994
  • Tarih idraki oluşumunda metodolojinin rolü: Medeniyetlerarası etkileşim açısından dünya tarihi ve Osmanlı. Divan Dergisi, 1999/2
  • Rewriting of Muslim Politics in the 20th Century: A Retrospective. Border Crossings (ed. Fred Dallmayr, Lexington, 2000, 91-112)
  • Stratejik derinlik: Türkiye'nin uluslararası konumu. Küre Yayınları, 2001
  • Küresel Bunalım. Küre, 2002.
  • Osmanlı Medeniyeti: Siyaset İktisat Sanat. Klasik, 2005

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs Ahmet Davutoglu (Αγγλικά)
  2. Ali Babacan and Ahmet Davutoglu, The 100 Most Influential People in the World, Time Magazine, Απρίλιος 2012.