Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αχιλλεύς Τάτιος (μυθιστοριογράφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αχιλλεύς Τάτιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας[1][2]
Αλεξάνδρεια[3]
Θάνατος3ος αιώνας[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[5][1][6]
Αξιοσημείωτο έργοΤα κατά Λευκίππην και Κλειτοφώντα[1]
Περίοδος ακμής2ος αιώνας[7] - 3ος αιώνας[7]

Ο Αχιλλεύς Τάτιος ήταν Έλληνας μυθιστοριογράφος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. ή, σύμφωνα με άλλους, τον 6ο ή και τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Το μοναδικό σωζόμενο έργο του είναι το «Τα κατά Λευκίππην και Κλειτοφώντα» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Οι περιπέτειες της Λευκίππης και του Κλειτοφώντος»), ένα αισθηματικό περιπετειώδες μυθιστόρημα σε οκτώ «βιβλία».

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανθολογία αστρονομίας Ουρανολόγιο αποτελεί μια από τις πηγές πληροφοριών για το έργο του Τατίου, Παρίσι 1630

Οι μοναδικές πηγές για τον Αχιλλέα Τάτιο και το έργο του είναι ο Μέγας Φώτιος και το Λεξικό του Σουίδα (το οποίο αναφέρεται σε αυτόν ως «Αχιλλέα Στάτιο»), αρκετά παραπλανητικές. Σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν, βασιζόμενοι σε ευρήματα παπύρων, ότι πρέπει να έζησε κατά (ή και πριν) τα τέλη του 2ου αιώνα, δηλαδή ότι έζησε και έγραψε πριν τον επίσης ελληνικής καταγωγής μυθιστοριογράφο Λόγγο. Ακόμα και η παράδοση που τον θέλει Αλεξανδρινό βασίζεται ίσως μόνο στη λεπτομερή περιγραφή της πόλεως που διαβάζουμε στο μυθιστόρημά του. Το ίδιο αμφισβητείται και η πληροφορία του Σούδα ότι έγινε Χριστιανός και μάλιστα χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Το Λεξικό Σούδα επίσης αποδίδει στον Αχιλλέα Τάτιο ένα έργο με τιτλο Περί σφαίρας, απόσπασμα του οποίου μπορεί να υπάρχει ακόμα ως εισαγωγή στα Φαινόμενα του Αράτου (Εισαγωγή εις τα Αράτoυ φαινόμενα). Αυτό το έργο αναφέρεται από τον Φιρμικό Ματέρνο, ο οποίος περί το 336 μιλά για κάποιον «prudentissimus Achilles» στο έργο του Matheseos libri (Math. iv. 10). Το απόσπασμα πρωτοεκδόθηκε στο Ουρανολόγιον, έργο του 1630 του Γάλλου Ιησουίτη Ντενί Πέτο (Denis Pétau)[8], μια ανθολογία αστρονομίας με υλικό από αρχαίους έλληνες και βυζαντινούς αστρονόμους. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης έργο του Αχιλλέως Τατίου πάνω στην ετυμολογία και ένα άλλο με τίτλο Ποικίλες Ιστορίες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James N. O'Sullivan: A Lexicon to Achilles Tatius, De Gruyter, Berlin-New York 1980

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]