Αχιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αχιά
Ahijahs and Jeroboam.jpg
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροφήτης
Οικογένεια
ΤέκναΒαασά[1]
ΓονείςJerahmeel
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αχιά ο Σιλωνίτης (εβραϊκά: אחיה השילוני, Αχιγιά Χασιλονί, Αχιά="Ο Ιάχ (Ιεχωβά) είναι αδελφός μου") ήταν Λευίτης προφήτης από την Σιλώμ (ή Σιλών) την εποχή του Σολομώντα, όπως αναφέρεται στο Βασιλέων Α΄ της Εβραϊκής Βίβλου (Βασιλείων Γ΄ της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα). Ο Αχιά ενθάρρυνε μια εξέγερση εναντίον του Σολομώντα, και προείπε ότι ο Ιεροβοάμ θα γινόταν βασιλιάς (Βασιλείων Γ΄ 11:29)[2].

Η Εβραϊκή Βίβλος αναφέρει δύο προφητείες του: στο Βασιλείων Γ΄ 11:31-39, όπου ανακοινώνει το διαμοιρασμό των δέκα φυλών από τον Σολομώντα, και στο 14:6-16, η οποία προφητεία παραδίδεται στη γυναίκα του Ιεροβοάμ, προλέγοντας το θάνατο του γιου του βασιλιά, την καταστροφή του Οίκου του Ιεροβοάμ, και την κατάκτηση του Βασιλείου του Ισραήλ "πέραν του ποταμού".

Σύμφωνα με το Χρονικών Β΄ της Εβραϊκής Βίβλου ο Αχιά έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο που περιγράφεται ως Προφητεία του Αχιά του Σιλωνίτη, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τη βασιλεία του Σολομώντα[3]. Αυτό το κείμενο δεν έχει διασωθεί, και είναι ένα από τα χαμένα μη κανονικά βιβλία που αναφέρονται στην Εβραϊκή Βίβλο. Η Ραβινική παράδοση καταγράφει για τον Αχιά ότι έζησε πάρα πολλά χρόνια[4], συνδέοντας την μακροβιότητά του με αυτές των προ του κατακλυσμού πατριαρχών Μαθουσάλα και Νώε.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Προφήτη Αχιά ως άγιο, και εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Νοεμβρίου. Ο Προφήτης σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση πέθανε ειρηνικά και θάφθηκε κοντά στη βελανιδιά του Σιλώμ[5][6].

Ὅτι Προφήτης Ἀχιά, πρὶν τεθνάναι, Ἱεροβοὰμ μάρτυς, υἱὸς Ναβάτου[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ Δ» (Εβραϊκά)
 2. "Ahijah", Jewish Encyclopedia
 3. 29 Καὶ οἱ κατάλοιποι λόγοι Σαλωμὼν οἱ πρῶτοι καὶ οἱ ἔσχατοι ἰδοὺ οὗτοι γεγραμμένοι ἐπὶ τῶν λόγων Νάθαν τοῦ προφήτου καὶ ἐπὶ τῶν λόγων ᾿Αχιὰ τοῦ Σηλωνίτου καὶ ἐν ταῖς ὁράσεσιν ᾿Ιωὴλ τοῦ ὁρῶντος περὶ ῾Ιεροβοὰμ υἱοῦ Ναβάτ. Παραλειπομένων Β΄ 9:29 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-25 στο Wayback Machine.
 4. TB Baba Batra 12lB
 5. Ορθόδοξος Συναξαριστής
 6. Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού
 7. Αλλού υἱὸς Σαρίρα, λανθασμένα, καθώς Σαριρά είναι πόλη στο Όρος Εφραίμ, από την οποία καταγόταν. Το λάθος προκύπτει καθώς το κείμενο αναφέρει, ".. Ιεροβοὰμ υἱὸς Ναβὰτ ὁ ᾿Εφραθὶ ἐκ τῆς Σαριρὰ υἱὸς γυναικὸς χήρας"

Άλλα πρόσωπα με το όνομα Αχιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Μετάφραση των Εβδομήκοντα εμφανίζονται άλλα πέντε πρόσωπα με το όνομα Αχιά:

 • Αχιά υιός Αχιτώβ (Βασιλείων Α΄ 14:3), ίσως το ίδιο πρόσωπο με τον Αχιμέλεχ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Αχιμέλεχ ήταν ο αδελφός του Αχιά του Αχιτώβ, και ότι και οι δύο χρημάτισαν ως αρχιερείς, ο Αχιά στη Γαβαά, και ο Αχιμέλεχ στην Νομπ.
 • Αχιά υιός Σαβά (Βασιλείων Γ΄ 4:3)
 • Αχια πατέρας Βαασά (Βασιλείων Γ΄ 15:27)
 • Αχιά υιός Βαλέ υιός Βενιαμίν (Παραλειπομένων Α΄ 8:4)
 • Αχιά ο Φελλωνί, ήρωας του Δαβίδ (Παραλειπομένων Α΄ 11:35)


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ahijah the Shilonite της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).