Αφροδιτιανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πλανήτης Αφροδίτη

Στην επιστημονική φαντασία και ουφολογία, οι Αφροδιτιανοί ή Κυθηριανοί είναι εγγενής κάτοικος του πλανήτη της Αφροδίτης . Πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχουν φανταστεί πώς θα ήταν η εξωγήινη ζωή στην Αφροδίτη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Αφροδιτιανός είναι ένας απλός συνδυασμός του ονόματος του πλανήτη της Αφροδίτης και του επιθήματος -ιανός, όπως και στους γνωστούς Αρειανούς.

Οι επιστήμονες μερικές φορές χρησιμοποιούν το επίθετο Κυθηριανός για θέματα που σχετίζονται με την Αφροδίτη, από την αρχαία ποιητική προσωνυμία της θεάς Αφροδίτης, «Κυθέρεια».

Στη επιστημονική φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αφροδιτιανοί που εμφανίζονται σε έργα μυθοπλασίας είναι συνήθως φανταστικοί, παραφυσικοί κάτοικοι του πλανήτη. Πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα, λίγα ήταν γενικά γνωστά για τον πλανήτη, εκτός από το ότι ήταν συγκρίσιμο σε μέγεθος με τη Γη. Αυτό επέτρεψε στους συγγραφείς να υποθέσουν ότι οι Αφροδιτιανοί μπορεί να είναι παρόμοιοι με τους ανθρώπους ή άλλα είδη της Γης, όπως και για τους γνωστούς Αρειανούς. Καθώς μάθαμε περισσότερα για την Αφροδίτη και για της έλλειψη πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε αυτήν, οι Αφροδιτιανοί έγιναν όλο και πιο ασυνήθιστοι στην επιστημονική φαντασία.

Εξώφυλλο του 1950 από κόμικ.

Στην ουφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία του 1950, μια ομάδα ανθρώπων διηγήθηκε ιστορίες στις οποίες ισχυρίστηκαν ότι ήταν σε επαφή με φιλικούς, ελαφριούς, ανοιχτόχρωμους ανθρώπους από τον πλανήτη Αφροδίτη, καθώς και με άλλους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα της Γης. [1] Ο πιο διάσημος , ήταν ο Τζορτζ Άνταμσκι όπου ισχυρίστηκε ότι στις 20 Νοεμβρίου 1952 συνάντησε έναν Αφροδιτιανό ονόματι Όρθων σε μια έρημο της Καλιφόρνια. Ο Άνταμσκι είπε ότι ο Όρθων είχε επικοινωνήσει μαζί του μέσω τηλεπάθειας σχετικά με τους κινδύνους του πυρηνικού πολέμου και ότι άφησε πίσω του ίχνη με μυστηριώδη σύμβολα. [2] Ο Άνταμσκι παρουσίασε επίσης πολλές φωτογραφίες που ισχυρίστηκε ότι έδειχναν τα ούφο των Αφροδιτιανών και είπε ότι μερικές από τις φωτογραφίες του είχαν δοθεί από τον Όρθων. Αντίγραφα αυτών των φωτογραφιών πουλήθηκαν, αλλά μετέπειτα μελέτες από ερευνητές ούφο έδειξαν ότι οι φωτογραφίες ήταν πλαστές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Peebles, pp. 113-119)
  2. (Peebles, pp. 113-115)