Αφρικανική ορτυκομάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανική ορτυκομάνα
Αφρικανική ορτυκομάνα στη Νότια Αφρική
Αφρικανική ορτυκομάνα στη Νότια Αφρική
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Γερανόμορφα (Gruiformes)
Οικογένεια: Ραλλίδες (Rallidae)
Γένος: Κρεξ (Crex)
Μπέχσταϊν, 1803
Είδος: C. egrecia
Διώνυμο
Crex egregia (Κρεξ η εξαίρετος)
(Πήτερς, 1854)

Συνώνυμα

Ortygometra egregia
Crecopsis egregia
Porzana egregia

Η αφρικανική ορτυκομάνα (Crex egregia - Κρεξ η εξαίρετος) είναι πτηνό της οικογένειας των ραλλιδών. Εποχιακά απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης εξάπλωσής της εκτός των βροχερών δασών και των εκτάσεων που έχουν χαμηλό δείκτη ετήσιας βροχοπτώσεως. Είναι μερικώς αποδημητικό πουλί, που κινείται μακριά από τον ισημερινό μόλις οι βροχές παράσχουν επαρκή κάλυψη χλόης ωστε να μπορεί να αναπαραχθεί αλλού. Έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις περιπλανώμενων πτηνών που έφτασαν σε νησιά του Ατλαντικού. Το είδος φωλιάζει σε μεγάλη ποικιλία τύπων ποωδών διαπλάσεων καθώς και σε γεωργικές εκτάσεις με ψηλές καλλιέργειες.

Η αφρικανική ορτυκομάνα έχει μαυριδερό το άνω μέρος του σώματος με καστανές ραβδώσεις, γαλαζωπό-γκρίζο το κάτω τμήμα του σώματος και ασπρόμαυρες ραβδώσεις στα πλευρά και την κοιλιά. Έχει ένα κοντόχοντρο κόκκινο ράμφος, κόκκινα μάτια και μία λευκή ταινία από το ράμφος ως πάνω από τα μάτια. Είναι μικρότερη από την στενότερη συγγενή της, την ορτυκομάνα· αυτό το είδος έχει επίσης πιο ανοιχτόχρωμο φτέρωμα και μία ταινία στο μάτι. Η Κρεξ η εξαίρετος έχει μια σειρά καλεσμάτων, με πιο χαρακτηριστική μία σειρά από γρήγορους τριβόμενους φθόγγους «κρρρ». Δραστηριοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BirdLife International Species factsheet: Crecopsis egregia ». BirdLife International. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]