Φονικό στη Ρόδο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αυτοκτονία ή Φόνος)
Φόνος στον στάβλο
ΣυγγραφέαςΑγκάθα Κρίστι
ΤίτλοςMurder in the Mews
Dead Man's Mirror[1]
Assassinato no Beco
Assassinato no Beco
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1937
Μορφήσυλλογή διηγημάτων
ΧαρακτήρεςΗρακλής Πουαρό
Πρώτη έκδοσηCollins Crime Club
ΠροηγούμενοΟ Μπαλαντέρ του Θανάτου
ΕπόμενοΣιωπηλός μάρτυρας

Το Φονικό στη Ρόδο (όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά το Murder in the Mews and other stories) είναι συλλογή τεσσάρων διηγημάτων της Βρετανίδας συγγραφέα Άγκαθα Κρίστι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον εκδοτικό οίκο Collins Crime Club στις 15 Μαρτίου 1937.[2] Στις ΗΠΑ, το βιβλίο εκδόθηκε από τον οίκο "Dodd, Mead and Company" με τον τίτλο Dead Man's Mirror [3] τον Ιούνιο του 1937 [4] περιλαμβάνοντας τρία και όχι τέσσερα διηγήματα. Ήρωας των διηγημάτων είναι ο Ηρακλής Πουαρό.

Στα ελληνικά, στη συλλογή «Φονικό στη Ρόδο», εκδ. «Λυχνάρι», 2010, περιέχονται και τα τέσσερα διηγήματα[5]. Ωστόσο αυτοτελώς έχει κυκλοφορήσει το διήγημα Στάχτη στα μάτια, τόσο από τις εκδόσεις «Λυχνάρι», 1980, όσο και από τις εκδόσεις «Ερμείας» με τίτλο Ο καφθέφτης του πεθαμένου.[6]

Περιλήψεις υποθέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Murder in the Mews (Δολοφονία στο Μιούζ Χάους)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζαπ ζητά από τον Πουαρό να τον συνοδεύσει σε ένα σπίτι στο Μπάρτνσλυ Γκάρντεν Μιους, όπου κάποια κυρία Μπάρμπαρα Άλεν αυτοπυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ -τη νύχτα του Γκάι Φωκς- όπου η στιγμή του θανάτου καλύφθηκε από τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων. Μόλις φτάνουν εκεί, διαπιστώνουν ότι ο γιατρός πιστεύει ότι υπάρχει κάτι περίεργο με τον θάνατο της ωραίας κυρίας, μιας νεαρής χήρας. Η κυρία Άλεν βρέθηκε από μια συγκάτοικο, τη δεσποινίδα Τζέιν Πλέντερλιθ, η οποία έλειπε στην εξοχή το προηγούμενο βράδυ. Το θύμα κλειδώθηκε στο δωμάτιό της και πυροβολήθηκε στο κεφάλι με αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο χέρι της. Ωστόσο, ο γιατρός επισημαίνει ότι το όπλο βρίσκεται στο δεξί της χέρι, ενώ το τραύμα βρίσκεται επάνω από το αριστερό αυτί –ένα σημείο που είναι αδύνατο να πυροβολήσει με το δεξί χέρι. Μοιάζει σαν να πρόκειται για μια δολοφονία, που τροποποιήθηκε για να μοιάζει με αυτοκτονία– και από έναν ασυνήθιστα ανίκανο δολοφόνο, με πολύ χαμηλή εκτίμηση της νοημοσύνης των αστυνομικών ερευνητών. Παίρνουν συνέντευξη από τη δεσποινίδα Πλέντερλιθ και ανακαλύπτουν ότι η κυρία Άλεν ήταν αρραβωνιασμένη με τον Τσαρλς Λάβερτον-Γουέστ, έναν ανερχόμενο νεαρό βουλευτή, αλλά, αν και το πιστόλι ήταν της νεκρής κυρίας, η Πλέρντερλιθ δεν μπορεί να σκεφτεί έναν λόγο, για τον οποίο θα έπρεπε η Άλεν να το χρησιμοποιήσει ώστε να αυτοκτονήσει.

Ο Τζαπ και ο Πουαρό βρίσκουν περαιτέρω στοιχεία: το όπλο έχει σκουπιστεί από δακτυλικά αποτυπώματα και μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν αφαιρεθεί από τον τραπεζικό λογαριασμό της κυρίας Άλεν σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει ίχνος χρημάτων στο σπίτι. Μαθαίνουν επίσης από μια γειτόνισσα, ότι η κυρία Άλεν είχε μία επίσκεψη από έναν κύριο το προηγούμενο βράδυ, όμως η περιγραφή του δεν ταιριάζει με τον αρραβωνιαστικό της. Νιώθοντας ότι η δεσποινίς Πλέντερλιθ κρατάει κάτι κρυμμένο, τη ρωτούν γι' αυτόν τον άνδρα επισκέπτη, και εκείνη προτείνει ότι ήταν ο ταγματάρχης Γιούστας: ένας άνδρας που η κυρία Άλεν είχε γνωρίσει στην Ινδία και τον οποίο έχει δει πολλές φορές τον περασμένο χρόνο. Ένιωθε ότι η κυρία Άλεν φοβόταν τον άνδρα και ο Τζαπ και ο Πουαρό υποθέτει ότι ο ταγματάρχης Γιούστας την εκβίαζε: μια ιδέα που συναντά την έγκριση της δεσποινίδας Πλέντερλιθ. Ο Πουαρό επισημαίνει ότι είναι ασυνήθιστο για εκβιαστές να σκοτώνουν τα θύματά τους: κανονικά, συμβαίνει το αντίθετο. Ως μέρος της έρευνάς του γύρω από το σπίτι, ο Τζαπ ψάχνει ένα ντουλάπι κάτω από τις σκάλες, που περιέχει αντικείμενα όπως ομπρέλες, μπαστούνια, ρακέτες τένις, ένα σετ μπαστούνια του γκολφ και έναν μικρό χαρτοφύλακα, που η δεσποινίς Πλέντερλιθ ισχυρίζεται βιαστικά ότι είναι δική της. Οι δύο άνδρες αντιλαμβάνονται την αυξημένη ένταση της δεσποινίδας Πλέντερλιθ.

Η δεσποινίς Πλέντερλιθ αποδεικνύεται ότι έχει ένα άψογο άλλοθι για την ώρα του θανάτου και ο Πουαρό και ο Τζαπ παίρνουν συνέντευξη από τον Τσαρλς Λάβερτον-Γουέστ. Μένει έκπληκτος όταν ανακαλύπτει ότι διεξάγεται έρευνα για φόνο και παραδέχεται ότι ο ίδιος δεν έχει καλό άλλοθι. Προσπαθούν επίσης να δουν τον ταγματάρχη Γιούστας, αλλά μαθαίνουν ότι έχει πάει να παίξει γκολφ. Η αναφορά αυτού ξαφνικά κάνει τον Πουαρό να τα δει όλα καθαρά. Καταφέρνοντας να πιάσουν τον Γιούστας αργότερα, παρατηρούν ότι καπνίζει μια μάρκα τουρκικού τσιγάρου, του οποίου τα αποτσίγαρα βρέθηκαν στο σπίτι του Μιους Χάουζ, ενώ η κυρία Άλεν κάπνιζε άλλο είδος. Αποδεικνύουν επίσης ότι φορούσε ένα σετ μανικετόκουμπα, ένα κομμάτι των οποίων βρέθηκε στο δωμάτιο όπου πέθανε η κυρία Άλεν, έτσι ο Τζαπ τον συλλαμβάνει για φόνο.

Με πρόσχημα, ο Πουαρό βάζει τον Τζαπ να τηλεφωνήσει στο Μιουζ Χάουζ. Ενώ είναι εκεί, ο Πουαρό ρίχνει κρυφά μια άλλη ματιά στο ντουλάπι κάτω από τις σκάλες και βλέπει ότι ο χαρτοφύλακας έχει φύγει. Καθώς η δεσποινίς Πλέντερλιθ μόλις επέστρεψε από το γκολφ στο Γουέντγουορθ, πηγαίνουν εκεί και μαθαίνουν ότι την είδαν στον σύνδεσμο με τον χαρτοφύλακα. Μεταγενέστερες έρευνες δείχνουν, ότι την είδαν να τον πετάει στη λίμνη εκεί. Η αστυνομία ανασύρει τον χαρτοφύλακα, αλλά δεν βρίσκει τίποτα σε αυτόν. Ο Πουαρό ζητά από τον Τζαπ και τη δεσποινίδα Πλέντερλιθ να τηλεφωνήσουν στο διαμέρισμα του Τσαρλς και από εκεί τους λένε για τη σύλληψη του Γιούστας. Τότε ο Πουαρό της λέει τα πραγματικά του συμπεράσματα. Από ενδείξεις σχετικά με το χαμένο στυπόχαρτο, ο Πουαρό συμπεραίνει ότι η κυρία Άλεν είχε γράψει ένα γράμμα λίγο πριν πεθάνει, το οποίο, αν αυτοκτονούσε, θα ήταν ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Υποθέτει ότι η δεσποινίς Πλέντερλιθ επέστρεψε στο σπίτι, βρήκε τη φίλη της νεκρή, οδηγημένη να αυτοκτονήσει από τις ενέργειες του εκβιαστή της και η Πλέντερλιθ ήταν αποφασισμένη να τον εκδικηθεί: δεν ήταν ένας φόνος που έγινε για να μοιάζει με αυτοκτονία, αλλά μια αυτοκτονία που τροποπιήθηκε για να μοιάζει με φόνο, παγιδεύοντας έτσι τον εκβιαστή. Δηλ. η δεσποινίς Πλέντερλιθ έβαλε το όπλο στο δεξί χέρι της κυρίας Άλεν, παρόλο που ήταν αριστερόχειρας, και ο σκοπός του ταξιδιού της στο Γουέντγουορθ ήταν να κρύψει εκεί τα μπαστούνια του γκολφ της νεκρής κυρίας -αριστερόχειρης, με τον χαρτοφύλακα- θα ήταν μια παραπλάνηση για να βγάλει την αστυνομία από τα ίχνη. Πεπεισμένη από τον Πουαρό ότι ο ταγματάρχης Γιούστας θα φυλακιστεί για τα άλλα εγκλήματά του, δέχεται να πει την αλήθεια και να σώσει τον άνδρα από την αγχόνη.

2. The Incredible Theft (Απίστευτη Κλοπή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σπιτικό πάρτι βρίσκεται σε εξέλιξη στο σπίτι του λόρδου Μέιφηλντ, ενός ανερχόμενου πολιτικού και εκατομμυριούχου, του οποίου τα πλούτη προήλθαν από την ικανότητά του ως μηχανικού. Μαζί του είναι ο στρατάρχης αεροπορίας σερ Τζορτζ Κάρινγκτον, η σύζυγός του λαίδη Ιουλία και ο γιος τους Ρέτζι, η δις Βάντερλυν, η οποία είναι μια όμορφη μελαχρινή Αμερικανίδα, και η κα Μακάτα, υποψήφια βουλευτής. Ο κύριος Κάρλαϊλ, ο γραμματέας του λόρδου Μέιφηλντ, τους συνοδεύει για το δείπνο. Ο λόγος για το πάρτι στο σπίτι γίνεται προφανής, όταν όλοι φεύγουν από το τραπέζι, εκτός από τον λόρδο Μέιφηλντ και τον σερ Τζορτζ, που θέλουν να συζητήσουν τα σχέδια για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο θα έδινε στη Βρετανία υπεροχή στον αέρα. Συζητούν για την κα Βάντερλυν, που εμπλέκεται με κατασκοπεία. Ο λόρδος Μέιφηλντ την κάλεσε να την δελεάσει με κάτι μεγάλο –τα σχέδια για το νέο μαχητικό– για να την παγιδεύσει μια για πάντα.

Όλοι οι επισκέπτες αποσύρονται για ύπνο εκτός από τον λόρδο Μέιφηλντ και τον σερ Τζορτζ. Ο κύριος Κάρλαϊλ πηγαίνει να πάρει τα σχέδια για το μαχητικό από το χρηματοκιβώτιο, για να τα πάει στο γραφείο, αλλά πέφτει επάνω στην κα Βάντερλυν, που θέλει να ανακτήσει την τσάντα της. Οι δύο άνδρες περπατούν κατά μήκος της βεράντας, όταν ο λόρδος Μέιφηλντ ξαφνιάζεται από μια σιλουέτα, που φεύγει από το γραφείο μέσω του γαλλικού παραθύρου, αν και ο σερ Τζορτζ δεν βλέπει τίποτε. Όταν μπαίνουν για στη μελέτη, ο κύριος Κάρλαϊλ έχει τα χαρτιά έξω, αλλά ο λόρδος Mέιφηλντ βλέπει αμέσως ότι τα σχέδια του ίδιου του μαχητικού έχουν φύγει. Ο Κάρλαϊλ είναι ανένδοτος: ήταν στο χρηματοκιβώτιο και τα έβαλε στο τραπέζι. Αποσπάστηκε όταν άκουσε μια γυναικεία κραυγή στο διάδρομο και έτρεξε έξω για να βρει τη Λεονί, την υπηρέτρια της Βάντερλυν, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε δει ένα φάντασμα. Εκτός από αυτή την περίπτωση, ο Κάρλαϊλ δεν είχε φύγει από το γραφείο. Ο σερ Τζορτζ προτείνει να κληθεί αμέσως ο Ηρακλής Πουαρό.

Ο Πουαρό φτάνει στη μέση της νύχτας. Του λένε τη σειρά των γεγονότων και τις υποψίες τους για την κα Βάντερλυν. Ερευνώντας το γρασίδι γύρω από τη βεράντα, ο Πουαρό επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ίχνη, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος στο σπίτι διέπραξε την κλοπή και τα σχέδια είναι ακόμα εκεί. Αμφισβητεί κάθε άτομο με τη σειρά του. Καταλαβαίνει ότι η Λεονί δεν είδε φάντασμα, αλλά ούρλιαξε, επειδή ο Ρέτζι την πλησίασε κρυφά για να της πάρει ένα φιλί. Ο Πουαρό προτείνει στον λόρδο Μέιφηλντ να λήξει το πάρτι για να φύγουν οι καλεσμένοι από το σπίτι. Το επόμενο πρωί οι καλεσμένοι αρχίζουν να φεύγουν. Η λαίδη Τζούλια πιστεύει ότι ο γιος της Ρέτζι έκλεψε τα σχέδια, μιας και του λείπουν πολύ τα χρήματα και δεν ήταν στο δωμάτιό του για ένα διάστημα το προηγούμενο βράδυ. Υπόσχεται στον Πουαρό ότι θα επιστραφούν εντός δώδεκα ωρών, αρκεί να μην ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ο Πουαρό συμφωνεί σε αυτό και όλοι φεύγουν.

Ο Πουαρό λέει στον λόρδο Μέιφηλντ για την προσφορά της λαίδης Τζούλια, αλλά ότι κάνει λάθος, καθώς δεν γνωρίζει ότι ο γιος της ήταν απασχολημένος με τη Λεονί εκείνη τη στιγμή. Ο Πουαρό εξηγεί ότι η κα Μακάτα ακούστηκε να ροχαλίζει στο δωμάτιό της, η δίδα Βάντερλυν ακούστηκε να φωνάζει τη Λεονίι από τον επάνω όροφο και ο σερ Τζορτζ ήταν με τον λόρδο Μέιφηλντ στη βεράντα. Όλοι ερευνήθηκαν εκτός από τον Κάρλαϊλ και τον λόρδο Μέιφηλντ. Καθώς ο Κάρλαϊλ έχει πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να κάνει ίχνη κατά τον ελεύθερο χρόνο του, έχει μείνει μόνο ο λόρδος Μέιφηλντ. Ο Πουαρό δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο λόρδος Μέιφηλντ έβαλε τα σχέδια στην τσέπη του. Το κίνητρό του συνδέεται με μια άρνηση που είχε δοθεί μερικά χρόνια νωρίτερα στο να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με μια εμπόλεμη ξένη δύναμη. Καθώς όντως συμμετείχε σε τέτοιες δραστηριότητες, πρέπει τώρα να εκβιάστηκε να παραδώσει τα σχέδια μέσω της δίδας Βάντερλυν. Η Πουαρό δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα σχέδια έχουν αλλοιωθεί διακριτικά, ώστε να καταστήσουν το σχέδιο ανεφάρμοστο. Ο λόρδος Μέιφηλντ ομολογεί την εξαπάτηση, αλλά επιμένει ότι το κίνητρό του, δηλ. το να αποτρέψει τη Βρετανία να οδηγηθεί στην επερχόμενη παγκόσμια κρίση, είναι αγνό.

3. Dead Man's Mirror (Στάχτη στα μάτια)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο σερ Γκέρβας Σεβένιξ-Γκορ γράφει στον Ηρακλή Πουαρό για να τον καλέσει χωρίς τελετές στον προγονικό πόργο Σεβένιξ-Γκορ, ο Πουαρό αρχικά διστάζει να πάει. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που τον ελκύει και έτσι προλαβαίνει το τρένο που ήθελε ο σερ Γκέρβας. Κατά την άφιξή του στο σπίτι του Σέβενιξ-Γκορ, ο Πουαρό συναντά τη σύζυγό του Βάντα, μια εκκεντρική που πιστεύει ότι είναι μετενσάρκωση μιας Αιγύπτιας, της υιοθετημένης κόρης του Ρουθ και του εξαδέλφου της Χιούγκο, και της δίδας Λίνγκαρντ, γραμματέα που βοηθά τον σερ Γκέρβας να ερευνήσει την ιστορία της οικογένειας. Είναι σαφές ότι κανείς δεν περίμενε τον Πουαρό και για πρώτη φορά λείπει ο ίδιος ο σερ Γκέρβας, ο οποίος είναι πάντα ακριβής. Ο Πουαρό και οι καλεσμένοι του πηγαίνουν στο γραφείο του και τον βρίσκουν νεκρό, προφανώς έχοντας αυτός αυτοπυροβοληθεί. Ωστόσο, ο Πουαρό δεν πείθεται και σύντομα αρχίζει να αποδεικνύει ότι ο σερ Γκέρβας δολοφονήθηκε, εξαιτίας διαφόρων ύποπτων παραγόντων που περιβάλλουν το συμβάν, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε έναν καθρέφτη, στην οποία πιστεύεται ότι η σφαίρα χτύπησε.

Αποκαλύπτεται ότι πριν φτάσει ο Πουαρό, όλοι οι καλεσμένοι και η οικογένεια ντύνονταν για δείπνο και αφού άκουσαν το γκονγκ του δείπνου, ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Κανείς δεν υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, πιστεύοντας ότι έσκασε λάστιχο αυτοκινήτου ή σερβιρίστηκε σαμπάνια. Καθώς ο Σεβενίξ-Γκορ δεν ήταν δημοφιλής άνθρωπος, υπάρχουν πολλοί ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένης της κόρης και του ανιψιού του. Αποκαλύπτεται ότι ο Χιούγκο είναι αρραβωνιασμένος με τη Σούζαν (άλλη μια καλεσμένη στο σπίτι) και η Ρουθ έχει ήδη παντρευτεί τον Λέικ (τον πράκτορα του Σεβερίξ-Γκορ) κρυφά.

Στο τέλος ο Πουαρό συγκεντρώνει όλους στο γραφείο. Αποκαλύπτει ότι ο Σέβενιξ-Γκορ σκόπευε να εξαιρέσει από την κληρονομία τη Ρουθ, εάν δεν παντρευόταν τον Χιούγκο Τρεντ. Ωστόσο ήταν πολύ αργά, καθώς ήταν ήδη παντρεμένη με τον Λέικ. Ο Πουαρό κατηγορεί τη Ρουθ ότι σκότωσε τον Σέβενιξ-Γκορ, αλλά η δις Λίνγκαρντ ομολογεί τη δολοφονία. Είναι η πραγματική μητέρα της Ρουθ και σκότωσε τον Σέβενιξ-Γκοτ για να τον αποτρέψει από το αφαιρέσει από την κληρονομία την κόρη της.

Η σφαίρα που σκότωσε τον Σέβενιξ-Γκορ χτύπησε το γκονγκ (καθώς η πόρτα στο γραφείο ήταν ανοιχτή), γεγονός που έκανε τη Σούζαν να σκεφτεί ότι άκουσε το πρώτο γκονγκ (το δείπνο συνήθως σερβιρόταν αφού ο μπάτλερ χτυπούσε το γκονγκ δεύτερη φορά). Η μις Λίνγκαρντ ήταν αυτή που έσπασε τον καθρέφτη και έκανε την όλη υπόθεση να μοιάζει με αυτοκτονία. Φύσηξε μια χάρτινη σακούλα για να προσποιηθεί έναν πυροβολισμό. Ο Πουαρό προσποιήθηκε ότι κατηγόρησε τη Ρουθ, επειδή υποψιαζόταν ότι η δις Λίνγκαρντ θα έσωζε την κόρη της και θα ομολογούσε, και δεν είχε στοιχεία εναντίον της δεσποινίδας Λίνγκαρντ. Αφού φύγουν όλοι, η δεσποινίς Λίνγκαρντ ζητά από τον Πουαρό να μην πει στη Ρουθ ότι είναι η πραγματική της μητέρα. Ο Πουαρό συμφωνεί, καθώς η δεσποινίς Λίνγκαρντ είναι ανίατα άρρωστη και δεν αποκαλύπτει τίποτε στη Ρουθ, που αναρωτιέται γιατί η μις Λίνγκαρντ διέπραξε τον φόνο.

4. Triangle at Rhodes (Φονικό στη Ρόδο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιθυμώντας ήρεμες διακοπές απαλλαγμένες από εγκλήματα, ο Πουαρό πηγαίνει στη Ρόδο κατά τη χαμηλή περίοδο του Οκτωβρίου, όπου υπάρχουν λίγοι επισκέπτες. Εκτός από τη νεαρή Πάμελα Λάιαλ και τη Σάρα Μπλέικ, υπάρχει η Βάλενταϊν Τσάντρυ, μια συνειδητά όμορφη γυναίκα, που φαίνεται να λιποθυμά κάτω από την προσοχή του Ντούγκλας Γκολντ. Αυτό γίνεται εις βάρος της συζύγου του, Mάρτζορι, μιας ήπια ελκυστικής γυναίκας, και του συζύγου τής Βάλενταϊν, Tόνυ Τσάντρυ. Αυτό είναι το «τρίγωνο» που όλοι παρατηρούν και γίνεται μάλλον παράλογο, με τους δύο άντρες να διεκδικούν την εύνοια της Βάλενταϊν. Αυτή φαίνεται να χαίρεται την προσοχή.

Η Mάρτζορυ Γκολντ σύντομα κερδίζει τη συμπάθεια πολλών από τους επισκέπτες τού ξενοδοχείου, καθώς ο σύζυγός της βρίσκεται συχνά στην παρέα της Βάλενταϊν, ομολογεί στον Πουαρό τις δικές της αμφιβολίες για την Βάλενταϊν. Ο Πουαρό, ωστόσο, την προειδοποιεί να φύγει από το νησί, αν εκτιμά τη ζωή της. Το γεγονός έρχεται στο επίκεντρο ένα βράδυ, ξεκινώντας όταν ο Γκολντ και ο Τσάντρυ έχουν μια δυνατή διαμάχη. Η Βάλενταϊν και η Μάρτζορυ επιστρέφουν από μια διαδρομή και η πρώτη δηλητηριάζεται από το κοκτέιλ, που της είχε δώσει ο άντρας της.

Αμέσως υπάρχει υποψία για τον Γκολντ, καθώς η στροφανθίνη που σκότωσε τη Βάλενταϊν βρίσκεται στην τσέπη του μπουφάν του. Ωστόσο ο Πουαρό είχε παρατηρήσει, ότι ο Τσάντρυ το έβαλε στην τσέπη του Γκολντ, όταν η προσοχή όλων ήταν στην ετοιμοθάνατη σύζυγο εκείνου. Ο Πουαρό δίνει αυτές τις πληροφορίες στην αστυνομία και επισημαίνει στην Πάμελα Λάιαλ, ότι εστίαζε σε λάθος τρίγωνο. Το πραγματικό τρίγωνο ήταν μεταξύ Ντάγκλας, Μάρτζορυ και Τσάντρυ. Ο Τσάντρυ και η Μάρτζορυ είχαν σχέση και ο Τσάντρυ, αν και βαριεστημένος με τη γυναίκα του, ήθελε την περιουσία της, συνωμότησε με τη Μάρτζορυ για να τη σκοτώσει. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Τσάντρυ και η Μάρτζορυ αποφάσισαν να σκοτώσουν τη Βάλενταϊν και να εξασφαλίσουν ότι ο Ντάγκλας θα κατηγορηθεί για τη δολοφονία. Επίσης, η προειδοποίηση του Πουαρό προς τη Mάρτζορυ Γκολντ δεν ήταν επειδή φοβόταν ότι ήταν θύμα που κινδύνευε να δολοφονηθεί, αλλά το αντίθετο. Την προειδοποιούσε ότι θα συλληφθεί, θα δικαστεί και θα καταδικαστεί ως ένας από τους ενόχους και θα απαγχονιστεί για φόνο.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1-903047-77-3. ISBN-10 1-903047-77-3.
  2. The Observer, 14 March 1937, p. 6.
  3. Cooper, John; Pyke, BA (1994), Detective Fiction – the collector's guide (2nd έκδοση), Scholar Press, σελ. 82, 86, ISBN 0-85967-991-8 .
  4. American Tribute to Agatha Christie, Insight BB, http://home.insightbb.com/~jsmarcum/agatha35.htm 
  5. https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=156841&return_url
  6. https://www.politeianet.gr/books/christie-agatha-ermeias-o-kathreftis-tou-pethamenou-92142

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]