Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοκράτορας Ταϊτζού των Σονγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτοκράτορας Ταϊτζού των Σονγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
赵匡胤 (Απλοποιημένα Κινεζικά) και 趙匡胤 (Παραδοσιακά Κινεζικά)
Γέννηση21  Μαρτίου 927
Later Tang dynasty
Θάνατος14  Νοεμβρίου 976[1]
Κάιφενγκ
Αιτία θανάτουνόσος
Τόπος ταφήςΓκόνγκι και Yongchang Mausoleum
Χώρα πολιτογράφησηςΔυναστεία Σονγκ[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιοικητής
ηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑυτοκράτειρα Ξιαοχουί[2]
Empress Wang[2]
Σονγκ[2]
ΤέκναΤζάο Ντεξιού[2]
Τζάο Ντετζάο[2]
Τζάο Ντελιν[2]
Zhao Defang[2]
Τζάο Σι[2]
Zhao Shi[2]
Τζάο Σι[2]
πριγκίπισσα Τσενγκουό
πριγκίπισσα Γιόνγκουο
πριγκίπισσα Σεν Γκουο
ΓονείςΤζάο Χονγκγιν[2] και Empress Dowager Du[2]
ΑδέλφιαPrincess Yanguo Zhang
Princess Chenguo Zhang
Zhao Kuangji
Emperor Taizong of Song
Zhao Tingmei
Zhao Kuangzan
ΟικογένειαHouse of Zhao
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακινέζοι αυτοκράτορες (960–976, Δυναστεία Σονγκ)
αυτοκράτορας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο αυτοκράτορας Ταϊτζού των Song (21 Μαρτίου 927 [3] - 14 Νοεμβρίου 976), [4] προσωπικό όνομα Τζάο Κουάνγκγιν, ευγενική ονομασία Γιουανλάνγκ, ήταν ο ιδρυτής και πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Σονγκ στην Κίνα. Βασίλευσε από το 960 μέχρι το θάνατό του το 976. Στο παρελθόν ένας διακεκριμένος στρατηγός της δυναστείας του μεταγενέστερου Τζόου, ο αυτοκράτορας Ταϊτζού ήρθε στην εξουσία μετά τη διεξαγωγή πραξικοπήματος και ανάγκασε τον αυτοκράτορα Γκονγκ, τον τελευταίο αργότερα κυβερνήτη του Τζόου, να παραιτηθεί από το θρόνο του.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο αυτοκράτορας Ταϊτζού κατέκτησε τις πολιτείες του Νότιου Τανγκ, Μεταγενέστερου Σου, Νότιου Χαν και Τζινγκναν, επανενώνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της Εσωτερικής Κίνας και τερματίζοντας αποτελεσματικά την ταραχώδη περίοδο των Πέντε Δυναστειών και των Δέκα Βασιλείων . Για να ενισχύσει τον έλεγχό του, μείωσε τη δύναμη των στρατηγών του στρατού και βασίστηκε σε πολιτικούς αξιωματούχους στη διοίκηση. Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδερφός του, ο Τζάο Κουάνγκγι (αυτοκράτορας Ταιτζόνγκ).

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Λουογιάνγκ από τον διοικητή Τζάο Χονγκγίν, ο Τζάο Κουανγκγίν μεγάλωσε με εξαιρετική ικανότητα στην τοξοβολία . Κάποτε, ιππεύοντας ένα ανήμερο άλογο χωρίς χαλινάρι, χτύπησε το μέτωπό του στον τοίχο πάνω από την πύλη της πόλης και έπεσε, αλλά σηκώθηκε πίσω και κυνήγησεε το άλογο, υποτάσσοντάς το, τελικά, χωρίς ταρυματισμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 940, παντρεύτηκε την Λαίδη Χε, μετά από ετοιμασίες του πατέρα του. [5] Αφού περιπλανήθηκε για λίγα χρόνια, το 949 [6] προσχώρησε στο στρατό του Γκούο Γουέι, ενός jiedushi (στρατιωτικού κυβερνήτη) της δυναστείας των Μεταγενέστερων Χαν, και βοήθησε τον Γκούο να καταστρέψει την εξέγερση του Λι Σοουτζέν. [3]

Καριέρα υπό το Μεταγενέστερο Τζόου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 951, ο Γκούο Γουέι επαναστάτησε και δημιούργησε τη Μεταγενέστερη Δυναστεία Τζόου . Λόγω των λαμπρών δεξιοτήτων μάχης του, ο Τζάο Κουάνγκγιν προήχθη σε διοικητή της φρουράς του παλατιού. Ο Τσάι Ρονγκ (Αυτοκράτορας Σιτζόνγκ του Μεταγενέστερου Τζόου) συναντούσε συχνά τον Γκούο Γουέι και παρατήρησε τις δυνατότητες του Τζάο Κουανγκίν. Υπό την ηγεσία του, ο Τζάο Κουανγκίν έγινε διοικητής των μονάδων ιππικού. Κάτω από τον Τσάι Ρονγκ, είχε αρχίσει η άνοδος του Τζάο Κουανγκίν στην εξουσία.

Η καριέρα του Τζάο Κουανγκίν ξεκίνησε στη Μάχη του Γκαοπίνγκ, ενάντια στη συμμαχία των δυναστειών του Βόρειου Χαν και του Λιάο .

Αυτή η αντιπαλότητα ξεκίνησε όταν ο Τσάι Ρονγκ ανέβηκε στο θρόνο και ο Λιου Τσονγκ αποφάσισε να συνεργαστεί με τη δυναστεία Λιάο. Στην αρχική αντιπαράθεση, η δεξιά πλευρά του στρατού, με επικεφαλής τον Φαν Αϊνένγκ (樊愛能) και τον Χε Χούι (何徽), ηττήθηκε. Κοιτάζοντας την κατάσταση, Τζάο Κουανγκίν και ο Τζανγκ Γιόνγκντε (張永德) οδήγησε 4.000 ελίτ στρατεύματα του παλατιού για να αντιμετωπίσει τον στρατό του Λιάο. Η προτροπή του Τζάο Κουανγκίν για πίστη στον αυτοκράτορα γρήγορα ενίσχυσε το ηθικό. Οι ολιγάριθμες δυνάμεις απέκρουαν τον μεγαλύτερο στρατό του Λιάο μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις. Στο τέλος, η επιτυχημένη αντεπίθεση απώθησε το Βόρειο Χαν πίσω στο Ταϊγιουάν .

Η νίκη ανέβασε τον Τζάο Κουανγκίν στη θέση του μεγάλου διοικητή των φρουρών του ανακτόρου, καθώς ανέλαβε και την αναδιοργάνωση και εκπαίδευσή τους. Το πιο σημαντικό, ανέπτυξε σχέσεις με άλλους στρατηγούς και αξιωματούχους που σχετίζονταν με τον Αρχηγό του Παλατιού, συμπεριλαμβανομένων των Σι Σόουσιν, Γουαάνγ Σέντζι (王審琦), Γιανγκ Γκουάνγκγι (楊光義), Γουάνγκ Τζενγκτζόνγκ (王政忠), Λίου Τσίνγκγι (劉慶義), Λιου Σούτζονγκ (劉守忠), Λίου Γιανράνγκ (劉延讓), Μι Σιν (米信), Τιαν Τσόνγκτζιν (田重進 ), Παν Μέι, ο αδερφός τουΤζάο Κουανγκίν, Σεν Γιλούν (沈義倫), Λου Σουτσίνγκ, Τζάο Που (趙普), Τσου Τζαοφού (楚楚昭輔). Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Τζάο Κουανγκίν έλεγχε πλήρως τους φρουρούς των ανακτόρων και μάλιστα ανέπτυξε μια ομάδα υπαλλήλων υπό αυτόν με τους ανθρώπους που αναφέρονται παραπάνω.

Σύντομα, προήχθη σε τζίε-ντου-σι (jiedushi: στρατιωτικός κυβερνήτης), ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής εξουσίας υπό τον Chai Rong. Παρ 'όλα αυτά, είχε ακόμα δύο αντιπάλους - τον Τζανγκ Γιόνγκντε (γαμπρός του Γκούο Γουέι ) και τον Λι Τσονγκτζίν (ανιψιός του Γκούο Γουέι). Το 959, μετά από παγίδα στημένη από τον Τζάο Κουανγκίν, ο Τζάνγκ Γιόνγκντε υποβιβάστηκε. Μετά το θάνατο του Τσάι Ρονγκ, ο θρόνος του Μεταγενέστερου Τζόου αφέθηκε στον επτάχρονο γιο του Γκουο Ζονγκσούν και ο δεύτερος αντίπαλός του, Λι Τσονγκτζίν, σύντομα βρέθηκε να στερείται πολιτικής υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο Τζάο Κουανγκίν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να μεταφέρει τον Λι Τσονγκτζίν στο νομό Γιάνγκ ως jiedushi.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]