Αυτοκινητόδρομος Μ4 (Ρωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή του Μ4 στον χάρτη της Ρωσίας (ο Μ4 είναι με κόκκινο)
Ο Αυτοκινητόδρομος "Ντον" στα νοτιοανατολικά του Βορόνεζ, Νοέμβριος 2008

Ο Ομοσπονδιακός Αυτοκινητόδρομος M-4 "Ντον" (ρωσικά: Федеральная автомобильная дорога M4, Φεντεράλναϊα αβτομομπίλανγια νταρόγκα Μ4) είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας, μείζονος σημασίας για τη Ρωσία. Συνδέει τη Μόσχα, το Βορόνεζ, το Ροστόφ επί του Ντον και το Κράσνονταρ. Το συνολικό μήκος του αυτοκινητοδρόμου φτάνει τα 1.517 χιλιόμετρα. Ο αυτοκινητόδρομος δημιουργήθηκε το 1966.

Ο αυτοκινητόδρομος ξεκινά στην περιφερειακή οδό της Μόσχας (με το όνομα Αυτοκινητόδρομος Κασίρα) και κινείται με κατεύθυνση προς τα νότια, περνώντας δυτικά του Βίντνογιε, ανατολικά του Ντομοντέντοβο, δυτικά της Κασίρα και του Στούπινο, όπου ξεκινάει και ο Αυτοκινητόδρομος της Κασπίας ο οποίος κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Ο αυτοκινητόδρομος Ντον συνεχίζει στην περιφέρεια Τούλα δυτικά του Βένεφ, μέσω των πόλεων Μπογκοροντίτσκ και Γιεφρέμοφ. Ύστερα περνά στην περιφέρεια Λίπετσκ, περνώντας από τις πόλεις Γιέλετς και Ζαντόνσκ, ενώ ύστερα περνά την περιφέρεια Βορόνεζ προσπερνώντας τις πόλεις Βορόνεζ και Μπογκουτσάρ. Αφού περάσει τον ποταμό Ντον κοντά στο Ροστόφ, ο δρόμος συνεχίζει νοτιότερα φτάνοντας στο Κρασνοντάρ, αλλά τελειώνει στο Νοβοροσίσκ.

Ο αυτοκινητόδρομος Ντον, ο οποίος αναβαθμίστηκε, πεπλατύνθηκε και μετετράπη σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στις δεκαετίες του 2000 και 2010, αποτελεί αρτηρία που συνδέει τη Μόσχα με τη Νότια Ρωσία. Στους καλοκαιρινούς μήνες, ο δρόμος υποφέρει από μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία προκαλείται από τους καλοκαιρινούς εκδρομείς που ταξιδεύουν σε θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας όπως το Σότσι, καθώς και από νταλίκες που μεταφέρουν φρούτα από τις νότιες επαρχίες προς τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ρωσίας.

Ο M-4 είναι προς το παρών η μόνη ρωσική εθνική οδός ταχείας κυκλοφορίας. Ο δρόμος καλύπτεται εν μέρει από σταθμούς διοδίων.

Το τμήμα Μόσχας-Κρασνοντάρ αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής οδού Ε115. Το τμήμα Μόσχας-Κασίρα αποτελεί μέρος του Ασιατικού Αυτοκινητοδρόμου 8, ενώ το τμήμα στο Ροστόφ επί του Ντον αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε50. Το τμήμα Ντζούμπγκα-Νοβοροσίσκ αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε97 και το τμήμα Κρασνοντάρ-Ντζούμπγκα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε592.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]