Αυστηρά προστατευόμενη περιοχή Ρίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ρίτσα είναι μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή στην επαρχία Γουντάουτα της Αμπχαζίας.[1] Ο κύριος στόχος ύπαρξής της είναι η προστασία της λίμνης Ρίτσα και της χλωρίδας και της πανίδας στη γύρω ορεινή περιοχή.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 20ο αιώνα, έλεγχος αυτής της περιοχής άλλαζε συχνά. Το 1930, η ΕΣΣΔ ίδρυσε την προστατευόμενη περιοχή Ριτσίνσκι. Όταν η Γεωργία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, το έδαφος της περιοχής διευρύνθηκε και καθιερώθηκε το σύγχρονο αυστηρά προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο Ρίτσα. Με το ξέσπασμα της σύγκρουσης Αμπχαζίας – Γεωργίας και τον πόλεμο που ακολούθησε, τον ντε φάκτο έλεγχο της περιοχής έχει επί του παρόντος η κυβέρνηση της Αμπχαζίας, η οποία δημιούργησε εδώ το Εθνικό Πάρκο Ριτσίνσκι το 1996.[3][4]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίμνη Μικρή Ρίτσα

Η αυστηρά προστατευόμενη περιοχή Ρίτσα βρίσκεται στο ορεινό τμήμα της Αμπχαζίας, στη νότια πλαγιά της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου, καλύπτοντας το έδαφος από το φαράγγι του ποταμού Γκέγκι έως το φαράγγι του ποταμού Πστσίτσα. Η έντονη διαφοροποίηση του ανάγλυφου από 100 μ. έως 3.256 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (Όρος Αγκέστα) δημιουργεί ένα πλούσιο φάσμα οικολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη πολλών φυτών και οικοτόπων.[1] Το μεγαλύτερο, το ωραιότερο και το γνωστότερο από αυτά είναι η λίμνη Ρίτσα. Και άλλες λίμνες όμως - Μικρή Ρίτσα, Γαλάζια Λίμνη - δεν είναι λιγότερο γραφικές και όμορφες. Εδώ υπάρχουν επίσης αρκετοί καταρράκτες, ο γνωστότερος από τους οποίους είναι ο καταρράκτης Γκέγκσκι, που έχει ύψος περίπου 55 μέτρα.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προστατευόμενο περιοχή δάσος ευξεινοκολχικών φυλλοβόλων έχει πολλά αειθαλή δέντρα του είδους Buxus colchica, δείγματα της Ελάτης της νορτμάνειου (Abies nordmanniana), που υπερβαίνουν σε ύψος πάνω τα 70 μέτρα (πάνω από 230 πόδια) καθώς και δείγματα ιτάμου (Taxus baccata).[5] Υπάρχει επίσης ποικιλία σπάνιων ενδημικών ειδών, όπως τα Lilium kesselringianum,[3] Primula farinosa[6] και άλλα, όπως είναι η ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή καμπανούλα (Campanula).

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλαστικά εκπροσωπούνται από το καυκάσιο κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus maral), το αγριοκάτσικο δυτικού Καυκάσου (Capra caucasica), τη ρουπικάπρα, το ελάφι Capreolus, το αγριογούρουνο, την αγριόγατα του Καυκάσου (Felis silvestris caucasica) και το ευρωπαϊκό κουνέλι.

Πολύ πλούσιος είναι ο τοπικός πληθυσμός των πτηνών - με περισσότερα από 273 είδη, 71 από τα οποία είναι σπάνια. Περίπου 100 είδη πτηνών φωλιάζουν εδώ και άλλα περνούν μέσα από το πάρκο μέσω της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας. Εδώ μπορεί κανείς να δει τον χρυσαετό (Aquila chrysaetos), το όρνιο (Gyps fulvus), τον μαυρόγυπα (Aegypius monachus), τον κότσυφα (Turdus merula), τον καλόγερο (Parus major), το είδος Tetraogallus caucasicus, τον χρυσοβσιλίσκο (Regulus regulus) και τον κοινό απίνο (Fringilla coelebs solomkoi).

Υπάρχει επίσης ένα σπάνιο είδος βατράχου: ο βάτραχος Pelodytes caucasicus ), ο φρύνος του Καυκάσου (Bufo verrucosissimus) και η πιο συνηθισμένη οχιά του Καυκάσου (Vipera kaznakovi).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]