Αυλή Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°7′13″N 25°18′25″E / 35.12028°N 25.30694°E / 35.12028; 25.30694

Αυλή
Αυλή is located in Greece
Αυλή
Αυλή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΜινώα Πεδιάδος
Δημοτική ΕνότηταΑρκαλοχωρίου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο300
Πληθυσμός686 (2022)

Η Αυλή είναι χωριό της κοινότητας Κασάνου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Ανήκε στην επαρχία Πεδιάδος του νομού Ηρακλείου. Έχει συνολικά 259 κατοίκους (2011). Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα και από το Αρκαλοχώρι μόνο 3. Είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο και στα ανατολικά βρίσκεται ο Αυλιώτικος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την πηγή Μιγκιλίσι, 800 μέτρα από την Αυλή. Από την πηγή αυτή υδρευόταν η αρχαία Είνατος, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα αρχαίου υδραγωγείου που έχει ανακαλυφθεί. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Αυλιώτικος ποταμός έσφυζε από ζωή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώσπου ο μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων περιόρισε τη λειτουργία του μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή με την πτώση των βροχών.

Στις 2 Φεβρουαρίου πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός, που είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Κυρίου. Υπάρχει επίσης ο ναός της Αγίας Πελαγίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Υπήρχε 2/Θ Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταργηθεί.

Στο χωριό λειτουργεί Αγροτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, η συμβολή των οποίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των εθίμων και της ζωντάνιας ενός χωριού που αντιστέκεται σθεναρά στην ερήμωση της υπαίθρου παρ' όλη την υπάρχουσα οικονομική κρίση.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιερός ναός της Υπαπαντής στην Αυλή Ηρακλείου.

Η ονομασία προέρχεται πιθανότατα από την αυλή κάποιου τοπάρχη. Η λέξη συναντάται στην Ιλιάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρχαιότατη. Αν θεωρήσουμε ότι τα ερείπια στην κορυφή του λόφου ταυτίζονται με τη λέξη τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε την ιστορία του χωριού σ’ αυτά.

Το χωριό αναφέρεται σε συμβόλαιο του 1271, στη φράση "in casali Auli". Στον Καστροφύλακα αναφέρεται ως Avli (K94), με 109 κατοίκους το 1583. Σε άλλους καταλόγους αναφέρεται με την ονομασία Avgli, που αντιπροσωπεύει την κρητική προφορά της λέξης. Ο Σταυράκης (Στατιστική 66) σχετίζει το χωριό με την αρχαια πόλη Αυλή που αναφέρει ο Βυζάντιος.

Στα πρόσφατα χρόνια ανακαλύφθηκε στη θέση Μιγκιλίσι μεγάλος σκαραβαίος με ιερογλυφικά σύμβολα που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν όστρακα και ερείπια από κτήρια που χρονολογούνται από τη Δεύτερη Υστερομινωική Περίοδο (Κρητικά Χρονικά, ΙΑ΄, 339).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]