Αυγούστα Σοφία Φρειδερίκη της Έσσης-Κάσσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυγούστα-Σοφία-Φρειδερίκη της Έσσης-Κάσσελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Auguste von Hessen-Kassel (Γερμανικά)
Γέννηση30  Οκτωβρίου 1823[1]
Κοπεγχάγη
Θάνατος17  Ιουλίου 1889
Τόπος ταφήςSkamby Church
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςCarl von Blixen-Finecke (από 1854)[2]
ΤέκναGustaf von Blixen-Finecke[3]
Vilhelm Carl Anna Otto Gunnar Axel Baron von Blixen-Finecke[3]
ΓονείςΓουλιέλμος της Έσσης-Κάσσελ[3] και Καρλότα της Δανίας[3]
ΑδέλφιαΛουίζα της Έσσης-Κάσσελ
Μαρία Λουίζα Καρλόττα της Έσσης-Κάσσελ
Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Έσσης
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα και Σχετικά πολυμέσα

Η Αυγούστα Σοφία Φρειδερίκη (γερμ. Auguste Sophie Friederike von Hessen-Kassel, 30 Οκτωβρίου 1823 - 17 Ιουλίου 1889) από τον Οίκο της Έσσης ήταν κόρη του Πρίγκιπα της Έσσης-Κάσσελ και με τον γάμο της έγινε βαρόνη του Μπλίξεν-Φίνεκε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυγούστα Σοφία Φρειδερίκη Μαρία Καρολίνα Ιουλία γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και ήταν η τρίτη κόρη του Γουλιέλμου της Έσσης-Κάσσελ-Ρούμπενχαϊμ (1787 - 1867) και της Καρλόττας (1789 - 1864), κόρης του Φρειδερίκου, Διαδόχου της Δανίας (1753 -1805). Ήταν έτσι εκ πατρός ανιψιά του Χριστιανού Η΄ της Δανίας. Αδέλφια της ήταν η Μαρία Λουίζα, σύζυγος του Φρειδερίκου Αυγούστου του Άνχαλτ-Ντέσαου, η Λουίζα, σύζυγος του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, και ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ της Έσσης-Κάσσελ. Ο Φειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ είχε διαδεχθεί τον 2ο εξάδελφό του Φρειδερίκο Γουλιέλμο Α΄, τελευταίο εκλέκτορα του κύριου κλάδου Έσσης-Κάσσελ, ο οποίος κλάδος εξέλιπε.

Η αδελφή της Λουίζα ήταν μητέρα του Φρειδερίκου Η΄ της Δανίας, της Αλεξάνδρας, συζύγου του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας, της Δάγμαρ, συζύγου του Αλεξάνδρου Γ΄ της Ρωσίας, κ.ά.

Ο πατέρας της Γουλιέλμος, που ήταν ένας μικρός πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ, είχε μετακομίσει στη Δανία πριν από τον γάμο του με την Καρλόττα, και έτσι η Αυγούστα και τα αδέλφια της μεγάλωσαν στη δανική βασιλική Αυλή· η οικογένειά της έγινε μία από τις κορυφαίες οικογένειες στη δανική κοινωνία. [4] Η οικογένεια έγινε ακόμη πιο σημαντική, όταν έγινε σαφές ότι ο κύριος κλάδος του δανικού βασιλικού Οίκου των Ολδεμβούργων θα εξέλιπε. Η Αυγούστα και τα αδέλφια της ήταν από τους στενότερους συγγενείς του Χριστιανού Η΄ και έτσι είχαν ισχυρή αξίωση για τον θρόνο. Λόγω διαφόρων περιστάσεων ήταν ο κουνιάδος της Χριστιανός, που έγινε τελικά βασιλιάς της Δανίας όταν ο κύριος κλάδος εξέλιπε το 1863.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυγούστα παντρεύτηκε τον Δανό πολιτικό και τον Δανο-Σουηδό ευγενή Καρλ Φρέντερικ, Βαρόνο του Μπλίξεν-Φίνεκε, το 1854. Αυτός κατείχε την οικογενειακή έδρα, το Κάστρο Nέσμπυχολμ στη Σουηδία και το Μέγαρο Ντάλουντ στο Φύνεν· υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Δανίας το 1859-1860. Ο γάμος παρήγαγε δύο γιους. Η οικογένεια της Αυγούστας είδε με λύπη τη σχέση αυτή, επειδή ο Κάρολος ήταν νυμφευμένος με δύο παιδιά, και όταν ερωτεύτηκε την Αυγούστα, διαζεύχθηκε, για να τη νυμφευτεί. Επίσης ήταν αρκετά χαμηλότερου βαθμού ευγενής από ό,τι η Αυγούστα και αργότερα οι πολιτικές του απόψεις απείχαν πολύ από τις απόψεις της οικογένειάς της. Έγινε επίσης στενός σύμμαχος της Λουίζα Ράσμουσεν, Κόμισσας Ντάνερ, της μοργανατικής συζύγου του Φρειδερίκου Ζ΄ της Δανίας (γιου του Χριστιανού Η΄ και τελευταίου του κύριου κλάδου των Όλντενμπουργκ), η οποία δεν άρεσε στα άλλα μέλη της δανικής βασιλικής οικογένειας. Η Αυγούστα και ο Κάρολος είχαν έναν πολύ χαρούμενο γάμο παρά τα εμπόδια, και ήταν γνωστοί για τη φιλοξενία και τον πλούσιο τρόπο ζωής τους. Ως αφιέρωμα στην Αυγούστα, ο Κάρολος έθεσε ως μότο στον θυρεό του το "Per Angusta ad Augusta", το οποίο στα λατινικά σημαίνει "μέσω στενοτήτων (δυσκολιών) προς τις τιμές". [5]

Τα τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυγούστα έμεινε χήρα το 1873. Έζησε για πολλά χρόνια στη "Βίλα Αυγούστα" στην πόλη Χέλσινγκερ βόρεια της Κοπενχάγης. Ζούσε ιδιωτικά στη βίλα, αλλά την επισκέπτοντο συχνά η βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξανδρου Γ΄ της Ρωσίας, όταν αυτός έμενε στο ανάκτορο Φρέντενσμποργκ. Η Αυγούστα πεβίωσε στο Ανάκτορο Aμάλιενμποργκ το 1889. [6]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1854 τον Καρλ Φρέντερικ, Βαρόνο του Μπλίξεν-Φίνεκε, Κύριο του Νέσμπυχολμ και Ντάλουντ, Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας. Είχε τέκνα:

  • Βίλεμ Καρλ Φέρντιναντ Κρίστιαν Φρέντρικ Χίλντα Ρούντολφ Γκούσταφ (1857 - 1909).
  • Βίλεμ Καρλ Άννα Όττο Γκούνναρ Άξελ (1863 - 1942).

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10892.htm#i108912.
  2. p10892.htm#i108912. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. http://img.kb.dk/iti/30/pdf/iti_30_0517.pdf
  5. Prinsessen og Baronen - Et Kærlighedsdrama (In Danish). Gitte Kjær og Torben Thim på Centrifolia Editors 2011.
  6. Dansk Biografisk Lexikon, First edition by C.F Bricka, http://runeberg.org/dbl/ (in Danish).