Ατλάντικ Σίτι (ταινία, 1980)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ατλάντικ Σίτι
Atlantic City
ΣκηνοθεσίαΛουί Μαλ
ΠαραγωγήΝτενίς Χερού
ΣενάριοΤζον Γκουέαρ
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ
Σούζαν Σαράντον
Κέιτ Ριντ
Μισέλ Πικολί
ΜουσικήΜισέλ ΛεΓκραντ
ΦωτογραφίαRichard Ciupka
ΜοντάζΣυζάν Μπαρόν[1]
ΕνδυματολόγοςFrançois Barbeau
Εταιρεία παραγωγήςFrance 3
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 9/3/1980
Κυκλοφορία1980
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΚαναδάς[1], Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γαλλία
ΓλώσσαAγγλικά

Το Ατλάντικ Σίτι (αγγλ. Atlantic City) είναι δραματική γκανγκστερική ταινία καναδογαλλικής παραγωγής του 1980 σε σκηνοθεσία Λουί Μαλ και με πρωταγωνιστές τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Σούζαν Σαράντον. Η ταινία είναι μια από τις λίγες που βρέθηκαν υποψήφιες στις 5 σημαντικότερες κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α Ανδρικού και Α' Γυναικείου Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου) χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από την ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς.

Το 2003 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[2]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λου Πάσκαλ (Μπαρτ Λάνκαστερ) είναι ένας ηλικιωμένος μικροαπατεώνας και πρώην γκάνγκστερ πιστεύει ότι στο παρελθόν ήταν μεγάλος εγκληματίας. Τα χρόνια όμως έχουν περάσει και είναι αναγκασμένος να μένει σε ένα άθλιο μικρό διαμέρισμα στο Ατλάντικ Σίτι και να φροντίζει την ιδιότροπη Γκρέις (Κέιτ Ριντ). Μόνη του παρηγοριά είναι το να παρακολουθεί από το παράθυρο τη γειτόνισσά του Σάλλυ (Σούζαν Σαράντον), όταν εκείνη επιστρέφει από τη δουλειά της σε μαγαζί με θαλασσινά και προσπαθεί να αποβάλει τη μυρωδιά του ψαριού αλείφοντας τον εαυτό της με χυμό λεμονιού. Κάποια στιγμή ο σύζυγος της Γκρέις, Ντέιβ (Ρόμπερτ Τζόι), έρχεται στο Ατλάντικ Σίτι με σκοπό να πουλήσει ποσότητα κοκαΐνης που έχει κλέψει από τη μαφία. Ο Ντέιβ γνωρίζεται με τον Λου και τον πείθει να μεταφέρει εκείνος την κοκαΐνη στους πελάτες του. Ο Λου τα καταφέρνει, αλλά η μαφία βρίσκει τον Ντέιβ και τον σκοτώνει. Οι γκάνγκστερ είναι αποφασισμένοι να βρουν που έχει κρύψει ο Ντέιβ την κοκαΐνη και η ζωή της Σάλλυ βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Ατλάντικ Σίτι αποτελεί καναδο-γαλλική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε στην Αμερική. Μια Καναδο-γαλλική εταιρία παρείχε στο γάλλο σκηνοθέτη Λουί Μαλ τον προϋπολογισμό για να κάνει μια ταινία μέχρι το τέλος του 1979, αλλά ο Μαλ δεν έβρισκε το κατάλληλο σενάριο. Η Σούζαν Σαράντον που είχε σχέση με τον Μαλ εκείνη την περίοδο του σύστησε τον καλό της φίλο Τζον Γκουέαρ, ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει στην καλυτέρευση ενός σεναρίου που ξεχώριζε από τα άλλα. Ο Γκουέαρ έγραψε από την αρχή το σενάριο και είχε την ιδέα να το τοποθετήσει στο Ατλάντικ Σίτι. Η Σάραντον επρόκειτο να αναλάβει το ρόλο της Σάλλυ, ενώ ο Μαλ θέλησε να συναντηθεί με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ για να του αναθέσει το ρόλο του Λου. Όταν ο Μαλ διαπίστωσε ότι ο Μίτσαμ είχε κάνει λίφτιγκ, ανέθεσε το ρόλο στον Μπαρτ Λάνκαστερ. Για το ρόλο της Γκρέις ο Μαλ σκεφτόταν την Κιμ Στάνλεϊ, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη εκείνη την περίοδο και τη θέση της πήρε η βετεράνος Καναδή ηθοποιός Κέιτ Ριντ. Ο Μισέλ ΛεΓκραντ συνέθεσε μουσικό θέμα για την ταινία το οποίο ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει. Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 1980 και η ταινία προβλήθηκε αρχικά σε Γαλλία και Καναδά. Το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη ατμοσφαιρική γκαγκστερική περιπέτεια που πραγματευόταν θέματα πάντα επίκαιρα, όπως τη μελαγχολία του γήρατος, την ομορφιά και τη ματαιοδοξία της νίοτης κλπ.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας από κοινού με την ταινία του Τζον Κασσαβέτη Γκλόρια (Gloria, 1980). Το 1981 προβλήθηκε στις Η.Π.Α. και ο Μπαρτ Λάνκαστερ απέσπασε τις καλύτερες κριτικές της καριέρας του σαρώνοντας το ένα βραβείο μετά το άλλο. Η ακαδημία τίμησε την ταινία με 5 υποψηφιότητες, που όμως δεν απέφεραν καμιά νίκη. Στην κατηγορία Καλύτερη ταινία ηττήθηκε από την ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots Of Fire, 1981), ο Λούι Μαλ έχασε το όσκαρ σκηνοθεσίας από τον Γουόρεν Μπίτι για την ταινία "Οι Κόκκινοι" (Reds, 1981) και ο Μπαρτ Λάνκαστερ ηττήθηκε από τον Χένρι Φόντα (στον οποίο η ακαδημία όφειλε χρόνια το αγαλματίδιο) για την ταινία Στη Χρυσή Λίμνη (On Golden Pond, 1981) και η Σούζαν Σαράντον έχασε από την Κάθριν Χέπμπορν που απέσπασε το τέταρτό της όσκαρ επίσης για τη Χρυσή Λίμνη".

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Ντενίς Χερού και Τζον Κέμενι
  • Σκηνοθεσίας - Λουί Μαλ
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Μπαρτ Λάνκαστερ
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Σούζαν Σαράντον
  • Πρωτότυπου Σεναρίου - Τζον Γκουέαρ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γαλλικά) CineTV.
  2. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]