Ατενούλφος Α΄ της Γκαέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ατενούλφος Α΄ της Γκαέτα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος2  Φεβρουαρίου 1062
Γκαέτα
ΕθνικότηταΛομβαρδοί
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο της Γκαέτα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία της Γκαέτα
ΤέκναΑτενούλφος Β΄ της Γκαέτα

Ο Ατενούλφος Α΄ (πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1062) ήταν Λομβαρδός Κόμης του Ακουίνο και Δούκας της Γκαέτα.

Ο Ατενούλφος παντρεύτηκε τη Μαρία, κόρη του Πανδόλφου Δ΄ της Κάπουα, ο αδερφός του Λάντο παντρεύτηκε μια άλλη κόρη του Πανδούλφου[1]. Μετά τον θάνατο του Ράινουλφ Ντρένγκοτ τον Ιούνιο του 1045, ο ξάδερφος του Ασκλετίνο τον αντικατέστησε στην Αβέρσα, αλλά οι κάτοικοι της Γκαέτα εξέλεξαν τον Ατενούλφο ως δούκα τους. Ο Γκουαϊμάρ Δ΄ του Σαλέρνο, παρενέβη εκ μέρους του Άσκλετίνου, νίκησε τον Ατενούλφο σε μάχη και τον πήρε αιχμάλωτο[2]. Ωστόσο, ο Πανδούλφος, ο φυσικός σύμμαχος του Ατενούλφ, επιτέθηκε στα εδάφη της μονής του Μόντε Κασσίνο με τον Λάντο. Ο Λάντο συνέλαβε τον ηγούμενο Ρίτσερ και σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του ηγούμενου και τη βοήθειά του στην καταπολέμηση του Πανδάλφου, ο Ατενούλφος απελευθερώθηκε και του ξαναδώθηκε η θέση του δούκα στη Γκαετα.

Το Φθινόπωρο του 1058, πέθανε ο μεγαλύτερος γιος του Ατενούλφου, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με μια κόρη του Ριχάρδου Α΄ της Κάπουα. Ωστόσο, ο Ριχάρδος ζήτησε το morgengab, κάτι σαν προίκα στην χήρα κόρη του, αλλά ο Ατενούλφος αρνήθηκε και κατά συνέπεια ο Ριχάρδος πολιόρκησε και πήρε το Ακουίνο. Ωστόσο, ο Ντεσιτέριος του Μπενεβέντο, ο νέος ηγούμενος του Μόντε κασσίνο, έπεισε τον Ριχάρδο να ζητήσει μόνο 400 σόγους από τον δούκα και να του επιστρέψει το Ακουίνο.

Ο Ατενούλφος πέθανε το 1062 και τον διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος του, ο Ατενούλφος Β΄. Ο Aquino κυβερνήθηκε και από τους τέσσερις γιους του: Ατενούλφος, Λάντο, Πανδόλφος και Λανδούλφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amatus of Montecassino, II.41, p 83.
  2. Leo of Ostia, II, 74.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Julius Norwich, The Normans in the South 1016-1130. Longmans, London, 1967.
  • Chalandon, Ferdinand, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicilie, Paris, 1907.