Αταξική Δρομολόγηση Δικτυακών Περιοχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο όρος CIDR, ακρωνύμιο των λέξεων Classless Inter Domain Routing, δηλαδή "Αταξική Δρομολόγηση δικτυακών Περιοχών" προσδιορίζει μια νέα (1993) τεχνική δρομολόγησης πακέτων από/προς δίκτυα διαφορετικών περιοχών που αντικατέστησε την "Ταξική Δρομολόγηση" στο Διαδίκτυο και αφορά την κατανομή IP διευθύνσεων στην Κοινότητα του Διαδικτύου.

Για να μετακινηθεί ένα πακέτο πληροφορίας από ένα δίκτυο προς ένα άλλο χρειάζεται μια διεύθυνση που αντιστοιχεί στο σύστημα παραλήπτη και μία διεύθυνση για το σύστημα που το αποστέλλει. Οι διαχειριστές των δικτύων αιτούνται από τους οργανισμούς RIPE, ARIN, APNIC κλπ. υποβάλλοντας ένα σχέδιο διευθυνσιοδότησης του δικτύου τους.

Η όρος "τάξη" (class) επίσης αναφέρεται και ως "τύπος". Ο όρος CIDR σχετίζεται επίσης με νέο τύπο διευθύνσεων για τα πακέτα που δεν ανήκουν πλέον σε μία από τις τρεις τάξεις (δηλ. τύπους) class A, class B, class C. Η εξάντληση των διευθύνσεων τύπου Β (δίκτυα χωρητικότητας μέχρι 256 χ 256 συστημάτων) και τύπου C (μέχρι 256 συστήματα) οδήγησε στην κατάργηση των "τάξεων" για να βελτιωθεί η χρήση των διευθύνσεων, καθώς ο τρόπος παραχώρησης ήταν μάλλον χαλαρός, δηλαδή ένας οργανισμός με τρέχουσες ανάγκες και μελλοντικές σαφώς μικρότερες των 64.000 συστημάτων εύκολα αποκτούσε διευθύνσεις τύπου B.

Το κάθε δίκτυο πλέον λαμβάνει τόση ποσότητα διευθύνσεων όση πραγματικά χρειάζεται.