Ασύρματο USB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εγκεκριμένο λογότυπο του ασύρματου USB

Το ασύρματο USB είναι ένα μικρής εμβέλειας, υψηλού εύρους ζώνης ασύρματο πρωτόκολλο επικοινωνίας με ραδιοκύματα που δημιουργήθηκε από το Wireless USB Promoter Group, το οποίο σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τη διαθεσιμότητα των γενικών τεχνολογιών που βασίζονται στο USB. Γενικά, το IPv6 ήταν το κλειδί αυτής της τεχνολογίας. Συντηρείται από τη WiMedia Alliance και (από το 2009) η τρέχουσα αναθεώρηση είναι 1.0, η οποία εγκρίθηκε το 2005.[1] Tο ασύρματο USB έχει μερικές φορές τη συντομογραφία "WUSB", αν και το USB Implementers Forum αποθαρρύνει αυτή την πρακτική και αντίθετα προτιμά να αποκαλούν την τεχνολογία Certified Wireless USB για να το ξεχωρίζει από τα ανταγωνιστικά UWB πρότυπα.

Το ασύρματο USB βασίστηκε στην (ανενεργή πλέον) πλατφόρμα της WiMedia Alliance Ultra-WideBand (UWB) κοινή πλατφόρμα με ραδιοκύματα, η οποία είναι ικανή να στέλνει 480 Mbit/s σε αποστάσεις έως και 3 μέτρα και 110 Mbit/s έως και 10 μέτρα. Ήταν σχεδιασμένη για να λειτουργήσει στο φάσμα συχνότητας 3.1-10.6 GHz , αν και τοπικές ρυθμιστικές πολιτικές ενδέχεται να περιορίζουν το νόμιμο εύρος λειτουργίας σε ορισμένες χώρες.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σκεπτικό για αυτή την προδιαγραφή είναι η συντριπτική επιτυχία του USB ως βάση για περιφερειακά οπουδήποτε βρίσκονται: λόγοι που αναφέρονται περιλαμβάνουν την εξαιρετική ευκολία χρήσης και το χαμηλό κόστος, το οποίο επιτρέπει την ύπαρξη μιας πανταχού παρούσας αμφίδρομης, γρήγορης θύρας αρχιτεκτονικής. Ο ορισμός του Ultra-WideBand (UWB) ταιριάζει πολύ καλά με τις δυνατότητες και ταχύτητες μεταφοράς USB (1, 5 και 12 Mbit/s έως και 480 Mbit/s για το USB 2.0) και δίνει τη δυνατότητα για μια φυσική ασύρματη επέκταση του USB σε σύντομο χρονικό φάσμα (3 μέτρα, έως και 10 στο μειωμένο συντελεστή 110 Mbit/s). Ακόμα, δεν υπάρχει καμία φυσική θύρα για να τροφοδοτήσει τις περιφερειακές μονάδες, και η απουσία καλωδίων σημαίνει ότι ορισμένες ιδιότητες που συνήθως θεωρούνται δεδομένες σε USB συστήματα πρέπει να επιτευχθούν με άλλα μέσα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]