Ασότ ο Ανώριμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασότ ο Ανώριμος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
აშოტ I (Γεωργιανά)
Θάνατος918
Χώρα πολιτογράφησηςΓεωργία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΓεώργιος Α΄ του Τάο
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ασότ ο Ανώριμος, γεωργιανά: აშოტ I კუხი Ashot Kukhi (απεβ. 918) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας του κλάδου του Τάο-Κλαρτζέτι ήταν πρίγκιπας της Ιβηρίας (μετέπειτα Γεωργίας) και κληρονομικός κυβερνήτης του Τάο με τον τίτλο του δούκα των δουκών (eristavt-eristavi), Το παρωνύμιο Κούχι σημαίνει Ανώριμος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο νεότερος γιος του Γεώργιος Α΄ του Τάο. Μετά το τέλος του μεγαλύτερου αδελφού του Aδαρνάση Γ΄ το 896, πιθανότατα παρενέβη και συγκυβέρνησε με τον ανιψιό του Δαβίδ, που ήταν ακόμη ανήλικος εκείνη την εποχή. Όταν ο Δαβίδ απεβίωσε το 908, ο Ασότ έγινε μοναδικός ηγεμόνας και παρέμεινε μέχρι το τέλος του το 918. [1]

Τα Γεωργιανά χρονικά του Kάρτλις Τσχοβρέμπα και οι βίοι αγίων της τότε εποχής, όπως ο Βίος του Γκριγκόλ Χαντζτέλι από τον Γκιόργκι Μεχούλε, αποδεικνύουν ότι ο Aσότ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του μοναχισμού και των πολιτιστικών έργων στο Tάο-Κλαρτζέτι. Επιχορήγησε την κατασκευή ενός καθεδρικού ναού στο Tμπέτι στο Σαβσέτι (τώρα Σεβισλί της Τουρκίας) και τοποθέτησε ως πρώτο επίσκοπό του τον Στεπάνε Μτμπεβάρι, στον οποίο ο Aσότ ανέθεσε το αγιολογικό μυθιστόρημα Mαρτυρολόγιο του Mίκελ-Γκόμπρον. Ένα άγαλμα που υποτίθεται ότι δείχνει τον Aσότ Κούχι, το οποίο απομακρύνθηκε από το Tμπέτι προς το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Τέχνης της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Toumanoff, Cyril (1967). Studies in Christian Caucasian History, pp. 493-6. Georgetown University Press.