Αστυνομία Σιδηροδρόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων είναι ειδική υπηρεσία που ασκεί αστυνομικά καθήκοντα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, του σιδηροδρομικού δικτύου και εξαρτημάτων αυτού, (σιδηροδρομικών σταθμών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και επί των πάσης φύσεως υλικών του), καθώς και των διακινουμένων δι΄ αυτών προσώπων - επιβατών και φορτίων.
Η Αστυνομία αυτή αποτελείται από ειδικά πρόσωπα εκ του προσωπικού των σιδηροδρόμων, που ορίζονται κατόπιν πρότασης των διοικήσεών τους, από το Υπουργείο Συγκοινωνιών ή Μεταφορών οι οποίοι και καλούνται "αστυνομικοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων".

Η ίδρυσης αυτής της Αστυνομίας στην Ελλάδα ανάγεται από Βασιλείας Γεωργίου του Α' και συγκεκριμένα από τις διατάξεις των νόμων ΑΡΟΒ'/1884 και ΓΡΟ'/1906, "Περί ασφαλείας των σιδηροδρόμων". Σύμφωνα με σχετικά άρθρα αυτών όι επιφορτισμένοι υπάλληλοι με αστυνομικά καθήκοντα των σιδηροδρόμων έχουν το δικαίωμα της σύλληψης παντός παραβάτη των σιδηροδρομικών διατάξεων, ή κάθε αυτουργό "επ΄ αυτοφώρω", τον οποίον θα πρέπει στη συνέχεια να παραδώσουν στη πλησιέστερη ανακριτική αρχή, συντάσσοντας περί αυτού σχετική έκθεση. Η δικαιοδοσία των υπαλλήλων αυτών εκτείνεται επί πάσης σιδηροδρομικής γραμμής εφ' όλου του μήκους της και της κατά πλάτος περίφραξης ή νοουμένης αυτής και των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών και των σηράγγων.

Οι διάφορες αστυνομικές Αρχές του κράτους γενικής δικαιοδοσίας υποχρεώνονται να συνδράμουν τους αστυνομικούς αυτούς υπαλλήλους στο έργο τους. Οι παραπάνω αρχικοί νόμοι επεκτάθηκαν και σε όλα τους μετέπειτα σιδηροδρόμους, όπως ΕΗΣ, ΣΠΑΠ, ΣΕΚ καθώς και τους τροχιοδρόμους (Τραμ).

  • Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων δεν ασκείται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη, όπου παρουσιάζουν διαφορές είτε με γενικότερη αρμοδιότητα επί των μεταφορών, είτε και διατηρώντας αυτόνομες υπηρεσίες με οργανική αυτοτέλεια.
  • Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων συγκαταλέγεται στις λεγόμενες εξαιρετικές αστυνομικές αρχές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κ. Γαρδίκας "Αστυνομική"
  • Κ. Μ. Σταμάτης "Αστυνομικό Δίκαιο"