Αστυνομία Σιδηροδρόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων είναι ειδική υπηρεσία που ασκεί αστυνομικά καθήκοντα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, του σιδηροδρομικού δικτύου και εξαρτημάτων αυτού, (σιδηροδρομικών σταθμών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και επί των πάσης φύσεως υλικών του), καθώς και των διακινουμένων δι΄ αυτών προσώπων - επιβατών και φορτίων.
Η Αστυνομία αυτή αποτελείται από ειδικά πρόσωπα εκ του προσωπικού των σιδηροδρόμων, που ορίζονται κατόπιν πρότασης των διοικήσεών τους, από το Υπουργείο Συγκοινωνιών ή Μεταφορών οι οποίοι και καλούνται "αστυνομικοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων".

Η ίδρυσης αυτής της Αστυνομίας στην Ελλάδα ανάγεται από Βασιλείας Γεωργίου του Α' και συγκεκριμένα από τις διατάξεις των νόμων ΑΡΟΒ'/1884 και ΓΡΟ'/1906, "Περί ασφαλείας των σιδηροδρόμων". Σύμφωνα με σχετικά άρθρα αυτών όι επιφορτισμένοι υπάλληλοι με αστυνομικά καθήκοντα των σιδηροδρόμων έχουν το δικαίωμα της σύλληψης παντός παραβάτη των σιδηροδρομικών διατάξεων, ή κάθε αυτουργό "επ΄ αυτοφώρω", τον οποίον θα πρέπει στη συνέχεια να παραδώσουν στη πλησιέστερη ανακριτική αρχή, συντάσσοντας περί αυτού σχετική έκθεση. Η δικαιοδοσία των υπαλλήλων αυτών εκτείνεται επί πάσης σιδηροδρομικής γραμμής εφ' όλου του μήκους της και της κατά πλάτος περίφραξης ή νοουμένης αυτής και των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών και των σηράγγων.

Οι διάφορες αστυνομικές Αρχές του κράτους γενικής δικαιοδοσίας υποχρεώνονται να συνδράμουν τους αστυνομικούς αυτούς υπαλλήλους στο έργο τους. Οι παραπάνω αρχικοί νόμοι επεκτάθηκαν και σε όλα τους μετέπειτα σιδηροδρόμους, όπως ΕΗΣ, ΣΠΑΠ, ΣΕΚ καθώς και τους τροχιοδρόμους (Τραμ).

  • Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων δεν ασκείται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη, όπου παρουσιάζουν διαφορές είτε με γενικότερη αρμοδιότητα επί των μεταφορών, είτε και διατηρώντας αυτόνομες υπηρεσίες με οργανική αυτοτέλεια.
  • Η Αστυνομία Σιδηροδρόμων συγκαταλέγεται στις λεγόμενες εξαιρετικές αστυνομικές αρχές.

Βραζιλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομοσπονδιακή αστυνομία σιδηροδρόμου της Βραζιλίας δημιουργήθηκε το 1852 με διάταγμα του αυτοκράτορα Πέτρο Β΄ της Βραζιλίας, καθιστώντας την την παλαιότερη αστυνομική υπηρεσία στη Βραζιλία. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις στη Γερουσία της Βραζιλίας για επανενεργοποίηση αυτής της αστυνομικής υπηρεσίας, καθώς θεωρείται σημαντική για την εθνική ασφάλεια.

Καναδάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καναδικοί σιδηρόδρομοι, όπως εκείνοι των Ηνωμένων Πολιτειών, βοήθησαν στην οικοδόμηση εθνών και έφεραν σε λειτουργία νέες αστυνομικές υπηρεσίες. Χρόνια πριν από τη Συνομοσπονδία , οι αστυνομικοί σιδηροδρόμων είχαν πλήρη αστυνομική εξουσία εντός 1 ⁄ 4 μιλίων (400 μ.) Από την ιδιοκτησία και τα οχήματα της εταιρείας. Ο Καναδικός Ειρηνικός Σιδηρόδρομος βασίστηκε αρχικά στην Αστυνομία Dominion , και αργότερα στη βορειοδυτική αστυνομία κατά την κατασκευή του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου , αλλά μέχρι τα 1880 αργότερα χρησιμοποιούσαν τη δική τους αστυνομία.

Ο μεγάλος αριθμός ναυτικών που προσλήφθηκαν για την κατασκευή σιδηροδρόμων έφερε προβλήματα ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές εταιρείες. Το 1900, το CPR ίδρυσε το Τμήμα Ειδικών Υπηρεσιών του. Συνεργάστηκε στενά με τη δημοτική, ομοσπονδιακή και επαρχιακή αστυνομία και έδωσε εντολή για την πρόληψη και τη διερεύνηση παραβιάσεων, κλοπής, βανδαλισμού και σαμποτάζ καθώς και αστυνομικών απεργιών. Η ειδική υπηρεσία CPR ήταν επίσης υπεύθυνη για τη στενή φύλαξη των Κινέζων εργαζομένων, οι οποίοι θεωρήθηκαν «κρατούμενοι» και ουσιαστικά αντιμετωπίστηκαν ως κρατούμενοι βάσει του Κινέζικου Νόμου Μετανάστευσης του 1885. Η Ειδική Υπηρεσία διαλύθηκε το 1904, μετά από σκάνδαλο που αφορούσε τις επιχειρηματικές πρακτικές ενός πράκτορα του Τμήματος Εργασίας CPR στο Μόντρεαλ, αλλά αναστήθηκε το 1913 ως Τμήμα Ερευνών του σιδηροδρόμου.[1]

Η Καναδική Αστυνομική Υπηρεσία του Ειρηνικού, η Καναδική Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία και η Αστυνομική Υπηρεσία VIA Rail Canada είναι oι μόνες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των σιδηροδρόμων της αστυνομίας που δραστηριοποιούνται στον Καναδά. Οι αστυνομικοί για τους σιδηροδρόμους ορκίζονται ομοσπονδιακά βάσει του νόμου περί ασφάλειας των σιδηροδρόμων .[2]Αυτή η πράξη επιτρέπει σε ανώτερο δικαστήριο (ομοσπονδιακό) δικαστή να διορίσει ένα άτομο ως αστυνομικό αστυνομικό. Αυτοί οι αξιωματικοί απασχολούνται από τον σιδηρόδρομο και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη σιδηροδρομική υποδομή του Καναδά, με πρωταρχική έμφαση στη μείωση των θανάτων και των τραυματισμών σε όλο το δίκτυο επιχειρήσεων κάθε σιδηροδρόμου. Αυτοί οι αξιωματικοί συνήθως εργάζονται σε έρευνες που αφορούν εγκληματικές και επαρχιακές παραβιάσεις, όπως η επιβολή της κυκλοφορίας και οι έρευνες ατυχημάτων και εργάζονται για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τους κινδύνους των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από εφησυχασμό.

Αυτοί οι αστυνομικοί διορίζονται επίσης ή ορκίζονται σε επαρχιακό επίπεδο για να παρέχουν επιπλέον αστυνομικές εξουσίες, καθώς σχετίζονται με το συμφέρον κάθε επαρχίας. Η πρωταρχική δικαιοδοτική αστυνομία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για όλες τις αρχές επιβολής του νόμου στη δικαιοδοσία τους, και λόγω μειωμένου εργατικού δυναμικού και κάλυψης, η σιδηροδρομική αστυνομία θεωρείται δευτερεύουσα υπηρεσία αντίδρασης. Συχνά, η πρωταρχική δικαιοδοτική αστυνομία απαιτείται να ασχολείται με θέματα που συμβαίνουν σε ή σε σχέση με την ιδιοκτησία σιδηροδρόμων. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του συμβάντος, η αστυνομία των σιδηροδρόμων μπορεί να αναλάβει δικαιοδοσία, αν και λόγω του μειωμένου αριθμού και των ικανοτήτων τους, ενδέχεται να απαιτήσει από την τοπική αστυνομία να αναλάβει τον έλεγχο ενός συμβάντος και να ενεργήσει ως υποστηρικτικός ρόλος. Η σιδηροδρομική αστυνομία υποστηρίζει επίσης την τοπική αστυνομία σε περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον σιδηρόδρομο.

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διοικητικό όργανο σχεδόν όλων των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων - το κινεζικό Υπουργείο Σιδηροδρόμων , το οποίο ήταν επίσης ιδιοκτήτης ενός μεγάλου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας - λειτούργησε μια τεράστια αστυνομική δύναμη που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας σε μεγάλους σιδηροδρομικούς κόμβους και σταθμούς και έξω κατά μήκος των σιδηροδρόμων . Η δικαιοδοσία τους επεκτείνεται στο όριο της ιδιοκτησίας MoR, αλλά περιστασιακά η δικαιοδοσία επικαλύπτεται με τις τοπικές δυνάμεις, σε περίπτωση που ήταν αδίκημα που συνέβη εντός της εγκατάστασης MoR,[3] ή σχετίζεται με λειτουργίες MoR.[4]

Η σιδηροδρομική αστυνομία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μπορεί να θεωρηθεί ως η μόνη αστική αστυνομική δύναμη υπό τη διοίκηση ενός οργανισμού κεντρικής κυβέρνησης, πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας. Τα υποκαταστήματά της διανέμονται παράλληλα με τα σιδηροδρομικά γραφεία του Υπουργείου Υγείας, και για μια χρονική περίοδο, θεωρήθηκε θυγατρική της, καθώς το "γραφείο σιδηροδρόμων" είναι μια οντότητα μικτής φύσης: ως κυβερνητικός οργανισμός καθώς και ως εταιρεία. Κατά συνέπεια, κάποια αστυνομική υπηρεσία σιδηροδρόμων θα καλύψει διάφορες περιοχές επιχειρήσεων σε επαρχιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, η αστυνομική δύναμη του σιδηροδρόμου του Τιεντσίν σε επίπεδο διαίρεσης θα απαντήσει στο νομαρχιακό γραφείο αστυνομίας σιδηροδρόμου του Πεκίνου, παρά το γεγονός ότι η τακτική αστυνομική δύναμη τους Τιεντσίν αποτελεί εγγύηση για την ισοδυναμία του στο Πεκίνο. Ενώ εποπτεύεται από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας[5], η δύναμη χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου, συχνά επικρίθηκε για την προστασία του εταιρικού συμφέροντος βάσει του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεδομένου ότι είναι διαδεδομένο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ότι η τοπική αστυνομική δύναμη στρατολογήθηκε ως ιδιωτικός στρατός ατόμων, τέτοια κριτική αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τη διαμάχη μεταξύ τοπικής και κεντρικής κυβέρνησης σε κάποιο επίπεδο.

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερμανική Σιδηροδρομική Αστυνομία ήταν η σιδηροδρομική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας. Είχε την ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και επίσης για την αποτροπή κατασκοπείας και σαμποτάζ των σιδηροδρομικών αγαθών. Δεν υπαγόταν στο Κεντρικό Γραφείο της Αστυνομίας Σιδηροδρόμου, αλλά μόνο στους Γερμανικούς Κρατικούς Σιδηρόδρομους.

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προστασία των Ινδικών Σιδηροδρόμων πραγματοποιείται από τη Δύναμη Προστασίας Σιδηροδρόμων και την Αστυνομία της Κυβέρνησης Σιδηροδρόμων. Η Αποστολή της Σιδηροδρομικής Προστασίας Δύναμης περιλαμβάνει την προστασία και προστασία των επιβατών σιδηροδρόμων, της περιοχής επιβατών και των σιδηροδρομικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ασφάλειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ταξιδιού κοινού στους Ινδικούς Σιδηρόδρομους.

Ινδονησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Polsuska (Ινδονησιακά: Pol isi Khu sus K ereta A pi ή Railroad Special Police) είναι μια μονάδα επιβολής του νόμου υπό την αιγίδα της ινδονησιακής σιδηροδρομικής εταιρείας. Η Polsuska στο ρόλο της ως ειδικής σιδηροδρομικής αστυνομίας έχει καθήκον να: επιβάλλει κυρώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία και να εφαρμόζει την ασφάλεια, την πρόληψη του εγκλήματος και να αποτρέπει ενέργειες μη δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ινδονησιακών σιδηροδρόμων ως εταίρος της εθνικής αστυνομίας . Η Polsuska έχει τις ευθύνες που σχετίζονται με το νόμο και την τάξη, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών και των χρηστών τρένων.[6] Οι αξιωματικοί της Polsuska φορούν μαύρο ως στολή τους και φορούν πορτοκαλί μπερέ τραβηγμένα προς τα αριστερά. Η Polsuska εκπαιδεύεται από την Εθνική Αστυνομία της Ινδονησίας, αλλά δεν αποτελεί μέρος της . Η Polsuska είναι υπό τη διοίκηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Ασφάλειας της Ινδονησίας.

Οι Commuter Lines που εξυπηρετούν τη Μεγάλη Τζακάρτα διατηρούν τη δική τους δύναμη ασφαλείας που χαρακτηρίζονται ως φρουροί ασφαλείας, η στολή τους είναι σκούρο μπλε και φοράει λευκά κράνη και είναι γνωστή ως (Petugas Keamanan Dalam / PKD) . Αυτά δεν αποτελούν μέρος της Polsuska.

Κάθε σιδηροδρομικός σταθμός στην Ινδονησία διαθέτει επίσης αρκετούς φρουρούς ασφαλείας για να βοηθήσει την Polsuska στον τομέα του νόμου και της τάξης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας. Κατά τις περιόδους αιχμής, όπως τις τελευταίες μέρες του Ραμαζανιού και άλλες εθνικές αργίες, το Polsuska μπορεί να επικουρείται από μέλη του στρατού και της αστυνομίας για να παρέχει πρόσθετη παρουσία ασφαλείας στους σιδηροδρόμους της Ινδονησίας .

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστυνόμευση των ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων (Ferrovie dello Stato Ιtaliano) πραγματοποιείται από την Polizia Ferroviaria (Αστυνομία Σιδηροδρόμων της Ιταλίας) , ένα τμήμα της εθνικής αστυνομικής δύναμης της Ιταλίας που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών .

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Μεταφορών MVD προστατεύει το σιδηροδρομικό σύστημα στη Ρωσία . Η αστυνομία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι υπεύθυνη για την προστασία των σιδηροδρόμων, τον έλεγχο της ποιότητας των τρένων και τη διατήρηση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στη Ρωσική Ομοσπονδία.[7]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών προστατεύει το σιδηροδρομικό σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της εθνικοποίησης των σιδηροδρόμων το 1948. Πριν από αυτό, μεμονωμένοι σιδηρόδρομοι είχαν τις δικές τους αστυνομικές δυνάμεις.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της αστυνομίας των σιδηροδρόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται από τις αρχές της Εθνικής Υπηρεσίας Ντετέκτιβ Πίνκερτον . Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων ήταν ανεπαρκής για την αστυνομία των σιδηροδρομικών γραμμών που απλώνονταν στα τεράστια σύνορα.

Διασχίζοντας περιοχές που απέχουν πολύ από τα προστατευτικά μέτρα που διατίθενται σε κατοικημένα κέντρα άφησαν σιδηροδρομικές γραμμές και τους επιβάτες και τα εμπορεύματά τους ευάλωτα στην ληστεία. Μέσω της επιχείρησης ντετέκτιβ του, ο Άλαν Πίνκερτον συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μακ Κλίλαν, τον πρόεδρο του Σιδηροδρόμου του Οχάιο και του Μισισσιπή και του Κεντρικού Σιδηροδρόμου του Ιλινόι, καθώς και τον δικηγόρο του, Αβραάμ Λίνκολν. Με την ενθάρρυνση του Λίνκολν, ο Πίνκερτον άρχισε να παρέχει ντετέκτιβ για το σιδηρόδρομο.

Οι σιδηροδρομικές συμβάσεις στη συνέχεια ήταν το στήριγμα του Πίνκερτον έως ότου οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανέπτυξαν σταδιακά τις δικές τους αστυνομικές υπηρεσίες τα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.[8][9]Μετά την ίδρυση της Αδελφότητας Μηχανολόγων Μηχανικών το 1863, το γραφείο ντετέκτιβ Πίνκερτον και οι νέες αστυνομικές υπηρεσίες σιδηροδρόμου έγιναν καθοριστικές για τη συντριβή των απεργιών των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.[10]

Μια άλλη σημαντική ανησυχία ήταν η δυσφορία των εργαζομένων, ιδίως του αγωγού επιβατών, ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη εξουσία και ελευθερία στα τρένα επιβατών και εισπράττει τέλη εισιτηρίων. Ο Πίνκερτον ξεκίνησε αυτή τη δουλειά για το South Michigan Line το 1854, και την 1η Φεβρουαρίου 1855, δημιούργησε τη βορειοδυτική αστυνομική υπηρεσία με 10.000 $ που δόθηκαν για τον σκοπό από έξι ανήσυχους μεσοδυτικoύς σιδηρόδρομους.[11]

Δικαιοδοσία και αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι αστυνομικοί του σιδηροδρόμου είναι πιστοποιημένοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου και ενδέχεται να έχουν πλήρη αρμοδιότητα αστυνομίας και σύλληψης. Ο διορισμός, η ανάθεση και η ρύθμιση της σιδηροδρομικής αστυνομίας σύμφωνα με το άρθρο 1704 του νόμου περί ελέγχου εγκλήματος των ΗΠΑ του 1990, προβλέπει ότι: "Ένας αστυνομικός σιδηροδρόμου που έχει πιστοποιηθεί ή ανατεθεί ως αστυνομικός σύμφωνα με τους νόμους οποιουδήποτε κράτους, σύμφωνα με με τους κανονισμούς που εκδίδονται από τον Υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, να εξουσιοδοτούνται να επιβάλλουν τους νόμους οποιασδήποτε άλλης πολιτείας στην οποία ο σιδηροδρομικός μεταφορέας διαθέτει ιδιοκτησία."

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ενότητα 1704 αναφέρει επίσης ότι αυτή η αστυνομική αρχή είναι «στο βαθμό της εξουσίας ενός αστυνομικού που έχει πιστοποιηθεί ή ανατεθεί σύμφωνα με τους νόμους αυτής της δικαιοδοσίας». Ενώ οι αστυνομικοί του σιδηροδρόμου ενδέχεται να έχουν γενική αρχή αξιωματικού ειρήνης σε ορισμένες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, περιορίζονται στην ιδιοκτησία του σιδηροδρόμου σε άλλες πολιτείες.

Το καθεστώς των αστυνομικών των σιδηροδρόμων ποικίλλει ανάλογα με το κράτος, δεδομένου ότι ανατίθενται από τον κυβερνήτη του κράτους στο οποίο διαμένουν και / ή εργάζονται και μπορεί να έχουν τόσο κρατικές εξουσίες σύλληψης όσο και ορισμένες διακρατικές δυνάμεις σύλληψης, όπως επιτρέπεται από τον νόμο 49 USC 28101 . Αν η σιδηροδρομική αστυνομία επιβάλλει κυρίως νόμους πάνω ή κοντά στο σιδηροδρομικό δεξιά του δρόμου , οι αστυνομικοί τους μπορούν να επιβάλλουν άλλους νόμους και κάνουν συλλήψεις ανοικτά της ιδιοκτησίας του σιδηροδρόμου, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία εργάζονται.

Ανάλογα με το κράτος ή τη δικαιοδοσία, οι αστυνομικοί των σιδηροδρόμων μπορούν να θεωρηθούν πιστοποιημένοι αστυνομικοί, αναπληρωτές αξιωματικοί ειρήνης ή ειδικοί πράκτορες της εταιρείας. Στη Βιρτζίνια, για παράδειγμα, οποιοσδήποτε σιδηρόδρομος μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Circuit Court οποιασδήποτε κομητείας όπου λειτουργεί για να επιτρέψει στον Πρόεδρο του σιδηροδρόμου να διορίσει μέλη της αστυνομικής του δύναμης.

Μερικά από τα εγκλήματα που διεξάγει η σιδηροδρομική αστυνομία περιλαμβάνουν καταπάτηση στο δεξιό δρόμο του σιδηρόδρομου, επιθέσεις εναντίον επιβατών, τρομοκρατικές απειλές που στοχεύουν τον σιδηρόδρομο, εμπρησμό , επισήμανση γκράφιτι σε τροχαίο υλικό ή κτίρια σιδηροδρόμου , βανδαλισμούς σήματος, παραλαβή , εισιτήρια απάτης , ληστεία και κλοπή προσωπικών αντικειμένων, αποσκευών ή φορτίου . Άλλα περιστατικά που ερευνά η αστυνομία σιδηροδρόμου περιλαμβάνουν εκτροχιασμούς, συγκρούσεις αμαξοστοιχίας / οχήματος, τροχαία ατυχήματα στα δεξιά και απελευθερώσεις επικίνδυνων υλικών.

Κοινή ομάδα τρομοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες σιδηροδρομικές αστυνομικές υπηρεσίες συμμετέχουν στην Κοινή Ομάδα Τρομοκρατίας FBI.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marquis, Greg (1993). Policing Canada's Century: A History of the Canadian Association of Chiefs of PoliceΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Toronto: University of Toronto Press. σελίδες 134–135. ISBN 978-0-8020-5020-5. 
  2. «Railway Safety Act (R.S.C., 1985, c. 32 (4th Supp.))». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021. 
  3. «重慶鐵路公安摧毀一特大制販假車票團夥» [The Railroad Police from Chongqing Cracked an Underworld of Ticket Fraudulent]. Xinhua News Agency. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2007. 
  4. «长铁警方77小时破特大杀人碎尸案» [Changsha Railroad Police Solved Dismemberment Case in 77 hrs]. China National Radio. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2011. 
  5. «留公安去法院检察院 铁老大改制低调推进» [Railroad Justice System Reformed in Low Profile]. New Century Magazine. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2011. 
  6. http://www.hukumonline.com/klinik/detail/lt55fb77dd06a10/dasar-hukum--tugas--fungsi--dan-peran-polisi-khusus-kereta-api-polsuska
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021. 
  8. «Railroad Police History». Carrizo Gorge Railway Police. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2007. 
  9. «Saving Mr. Lincoln, 1861-1865». Central Intelligence Agency. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2007. [νεκρός σύνδεσμος]
  10. Pinkerton, Allen (1878). Strikers, Communists, Tramps and Detectives. New York: G.W. Carleton & Co. σελίδες 96. 
  11. Morn, Frank (1982). The Eye that Never Sleeps: A History of the Pinkerton National Detective Agency. Bloomington, Indiana: Indiana University Press. σελίδες 25. ISBN 978-0-253-32086-5. 
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2021. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Railroad police της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).