Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστέριος ο Καππαδόκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστέριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση270 (περίπου)[1]
Καππαδοκία
Θάνατος341 (περίπου)[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
θεολόγος

Ο Αστέριος ο Καππαδόκης ή ο Σοφιστής ήταν εκκλησιαστικός συγγραφέας, ρήτορας και λόγιος του 4ου αιώνα που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό. Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αστέριος ο Καππαδόκης υπήρξε μαθητής του ιδρυτή της Αντιοχειανης σχολής Λουκιανού, που μαρτύρησε το 312. Κατά τους διωγμούς του Μαξιμιανού 303-304] θυσίασε στα είδωλα για να σώσει τη ζωή του, αλλά αργότερα μετανόησε και επέστρεψε στην Εκκλησία με τη βοήθεια του Λουκιανού. Ως μαθητής του Λουκιανού αναδείχτηκε σε υποστηρικτή του και της διδασκαλίας του Αρειανισμού, αλλά η έκπτωσή του από τον χριστιανισμό δεν του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει κληρικός. Κήρυξε όμως τις αντιλήψεις του περιοδεύοντας σε πολλές επισκοπές του Πόντου και της Συρίας. Έγραψε πραγματεία υπέρ της διδασκαλίας του Άρειου, όπως και εναντίον των θεολογικών θέσεων του Μάρκελλου Αγκύρας, με τον τίτλο Συνταγμάτιον. Άκμασε μετά την οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας περίπου το έτος 330.

Ο αρειονόφρονας και εκκλησιαστικός ιστορικός Φιλοστόργιος τον κατηγορεί ότι παραμόρφωνε τη θεολογία του διδασκάλου του Λουκιανού γιατί ήταν πιθανότητα, μετριοπαθής αρειανόφρονας.[2] Ο Ιερώνυμος αναφέρει ότι έγραψε υπομνήματα στην προς τους Ρωμαίους Επιστολή, στα Ευαγγελία, στους Ψαλμούς, καθώς και άλλα συγγράμματα.[3] Ο Ρίτσαρντ υποστήριξε την ταύτιση αποσπασμάτων από τις Σειρές στους Ψαλμούς του Αστέριου με ψευδεπίγραφες ομιλίες Ιωάννου του Χρυσόστομου.[4]

Ο Αστέριος εκτελέστηκε με ξίφος γύρω στο 341. Αν και με τη δράση του βοήθησε στην ακτινοβολία του Αρειανισμού[εκκρεμεί παραπομπή], η Ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 7 Αυγούστου.

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 118504770. Ανακτήθηκε στις 19  Δεκεμβρίου 2023.
  2. Εκκλησιαστική Ιστορία Β' 15 εκδ.J. Bidez, σ.25
  3. De viris illustribus, 94
  4. Asterii Sophistae, Commentariorum in Psalmos quae supersunt, Μ. Richard (Osliae 1956)