Ασσούβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ασσούβα (Χεττιτικά)
Πήρε το όνομα απόΑσία
Ίδρυση1400 π.Χ.
ΤύποςΣυνομοσπονδία
Μέλη22 κράτη

Η Ασσούβα ήταν μια συνομοσπονδία 22 αρχαίων κρατών της δυτικής Ανατολίας που σχηματίστηκε γύρω στο 1400 π.Χ. για να αντιταχθεί στην Χεττιτική Αυτοκρατορία, από την οποία ηττήθηκαν επί Τουδαλίγια Α'. Το κράτος που διαδέχτηκε την Ασσούβα στην ίδια περιοχή ονομάστηκε Αρζάβα από τους Χετταίους. Έχει προταθεί πως το όνομα Ασσούβα μπορεί να συνδέεται με το αρχαιοελληνικό τοπωνύμιο Ἀσία.[1]

Οι σύγχρονοι μελετητές συχνά τοποθετούσαν την Ασσούβα μόνο στη βορειοδυτική γωνία της Ανατολίας, μια περιοχή βόρεια ή βορειοδυτικά της μελλοντικής Αρζάβας. Αυτή η υπόθεση καθιστά την συμπερίληψη της Καρίας και της Λυκίας στην Ασσούβα προβληματική, δεδομένου ότι αυτές βρίσκονται στην νοτιοδυτική Ανατολία. Η συμπερίληψη αυτών των κρατών θα σήμαινε πως η Ασσούβα περιελάμβανε περιοχές βόρεια και νότια της Αρζάβας. Ωστόσο, η συνομοσπονδιακή ένωση της Ασσούβας μπορεί να περιελάμβανε κράτη σε δύο ή περισσότερες γεωγραφικά ξεχωριστές περιοχές που δεν είχαν κοινά χερσαία σύνορα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνομοσπονδία αναφέρεται μόνο αποσπασματικά σε σωζόμενες επιγραφές. Δεδομένου ότι ο Τουδαλίγιας Δ΄ αντιμετώπισε αναστάτωση στα σύνορά του γύρω στο 1250 / 1200 π.Χ., οι εξεγέρσεις της Ασσούβας είχαν χρονολογηθεί στην εποχή του Τουδαλίγια Δ΄. Οι πιο σύγχρονες απόψεις χρονολογούν την Ασσούβα νωρίτερα στην εποχή ενός παλαιότερου Τουδαλίγια, νωρίτερα από τον Σουπιλουλιούμα Α΄ και συνεπώς νωρίτερα από το 1350 π.Χ.

Αποσπάσματα από Χεττιτικές επιγραφές αφήνουν να εννοηθεί πως η αντι-Χεττιτική εξέγερση της Ασσούβας είχε έναν βαθμό υποστήριξης από τους Μυκηναίους (Αχαιούς, Χεττιτικά: Ahhiyawa).[2] Έχει υποτεθεί πως τα θρυλικά γεγονότα που διαδραματίζονται πριν και κατά την διάρκεια της Ιλιάδας του Ομήρου αντλούν την έμπνευσή τους από τις επιδρομές Μυκηναίων στρατιωτών που συμμετείχαν στην εξέγερση.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. H. T. Bossert, 1946, Asia, vol.?, pp. ?, Istanbul.
  2. Castleden, Rodney (2005). The Mycenaeans. Routledge. σελίδες 202–203. ISBN 9781134227822. It was political instability of this kind, not just in Assuwa but all along the Aegean coast, that the Mycenaeans were able to exploit. One fragmentary letter mentions Assuwa and Ahhiyawa together, implying that the rebellion of Assuwa may have been supported by the Mycenaeans. Another (ambiguous) letter says ‘the king of Ahhiyawa withdrew or retreated’ or someone ‘relied on the king of Ahhiyawa’, so the Mycenaean king was either leading his army in Anatolia or supporting rebellion from afar. 
  3. Cline, Eric H. 1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed. σελίδες 40–41.