Ασκληπιόδοτος (ύπατος το 423)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ασκληπιόδοτος (πρόξενος))
Φλάβιος Ασκληπιόδοτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Κόμης των θείων θησαυρών

Ο Φλάβιος Ασκληπιοδοτος ή Ασκληπιάδης ήταν βυζαντινός, στρατιωτικός και πολιτικός, του 5ου αιώνα.

Ο Ασκληπιόδοτος ήταν ο αδελφός του σοφιστή Λεόντιου, και θείος της Αθηναϊς, η οποία το 421 παντρεύτηκε τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄ παίρνοντας το όνομα Αιλία Ευδοκία. Η Ευδοκία ευνόησε την οικογένειά της, ασκώντας την επιρροή της στον άντρα της για να προωθήσει την καριέρα του Ασκληπιόδορου.

Το 422, ο Ασκληπιόδοτος διορίσθηκε Κόμης των θείων θησαυρών, ενώ μεταξύ 14 Φεβρουαρίου 423 (έτος κατά το οποίο έγινε η Ευδκία Αυγούστα) έως την 1η Φεβρουαρίου 425 ήταν Ύπαρχος της Ανατολής και ύπατος το 423[1]. Εκτοπίστηκε επειδή κατηγορήθηκε στον Θεοδόσιο από τον Συμεών Στυλίτη για ενθάρρυνση ειδωλολατρών και Εβραίων και υπονόμευση Χριστιανών[1], μια κατηγορία που ενισχύεται αναμφίβολα από το γεγονός ότι η οικογένειά του ήταν ειδωλολατρική, αν και η Αθηναϊς έπρεπε να μεταστραφεί σε Χριστιανή πριν από το γάμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Asclepiodotus 1», PLRE I, p. 160.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jones, Arnold Hugh Martin, John Robert Martindale, John Morris, "Asclepiodotus 1", The Prosopography of the Later Roman Empire, volume 1, Cambridge University Press, 1992, ISBN 0-521-07233-6, p. 160.