Ασία του Ειρηνικού ωκεανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εικόνα της υδρογείου που δείχνει τον γενικό ορισμό της Ειρηνικής Ασίας. Το σκούρο πράσινο αναφέρεται στις χώρες του πυρήνα της Ειρηνικής Ασίας, ενώ το ανοιχτό πράσινο αναφέρεται στις περιοχές που μπορεί να περιλαμβάνονται.

Ως Ασία του Ειρηνικού ωκεανού αναφέρεται το σύνολο των χωρών που βρίσκονται κοντά στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και περιλαμβάνει την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Αυστραλία και την Ωκεανία.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος μπορεί να περιλαμβάνει τμήματα της Ρωσίας (στο Βόρειο Ειρηνικό) και χώρες της Αμερικής που βρίσκονται στις ακτές του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Χιλή, τη Ρωσία, το Μεξικό, το Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναλλακτικά, ο όρος μερικές φορές περιλαμβάνει όλη την Ασία και την Αυστραλασία, καθώς και τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού (Ειρηνική Ασία και Αυστραλιανή ήπειρος) — για παράδειγμα, όταν διαιρείται ο κόσμος σε μεγάλες περιοχές για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. Αμερική/ΛΑΚ, ΕΜΑΑ και Ασία του Ειρηνικού).[1] Η Δυτική και η Κεντρική Ασία δεν περιλαμβάνονται σχεδόν ποτέ.

Ο όρος έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε θέματα που αφορούσαν στο εμπόριο, τα οικονομικά και την πολιτική. Παρά την ετερογένεια των οικονομιών των περιοχών, τα περισσότερα μεμονωμένα έθνη εντός της ζώνης είναι αναδυόμενες αγορές που γνωρίζουν ταχεία ανάπτυξη.[2]

Χώρες που περιλαμβάνονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανατολική Ασία

Βόρεια Ασία

Νότια Ασια

Νοτιοανατολική Ασία

Κεντρική Ασία

Δυτική Ασία

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλασία

Μελανησία

Μικρονησία

Πολυνησία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Member Economies - Asia-Pacific Economic Cooperation. Apec.org. Retrieved on 2014-04-12.
  2. See for example Pan, Hui, επιμ. (October 2004). «Vonage and Cisco to sell phone equipment». VoIP Monthly Newsletter (Information Gatekeepers Inc) 2 (10): 3. https://books.google.com/books?id=ZAb52_IQIIMC. Ανακτήθηκε στις 2011-12-15. «APEJ (Asia-Pacific Excluding Japan) and EEMEA (Eastern Europe, Middle East, and Africa) will grow their combined share of this figure from 17 percent to 22 percent during the same period, as North America's share adjusts from 53 percent to 46 percent.». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]