Ας Σουγουαΰντα (επαρχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ας Σουγουαΰντα
السويداء
Το αμφιθέατρο της Ας Σουγουαΰντα


Χώρα: Συρία
Κυβερνείο: Ας Σουγουαΰντα
Πρωτεύουσα: Ας Σουγουαΰντα
Πληθυσμός (2004): 180.907 κάτ.
Ζώνη ώρας: EET (UTC+2)

Η Ας Σουγουαΰντα (αραβικά: السويداء) είναι μια επαρχία της Συρίας. Ανήκει στο Κυβερνείο Ας Σουγουαΰντα. Έχει πληθυσμό 180.907 κατοίκων (2004). Η Πρωτύουσα της επαρχίας είναι η Ας Σουγουαΰντα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία Ας Σουγουαΰντα βρίσκεται κεντρικά του κυβερνείου και νοτιοδυτικά της Συρίας. Συνορεύει στα βόρεια με την επαρχία Σάμπα, στα νότια με την επαρχία Σαλχάντ, στα δυτικά με την επαρχία Ίζρα, στα νοτιοδυτικά με την επαρχία Νταράα και στα ανατολικά με την επαρχία Ντούμα.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία Ας Σουγουαΰντα είχε, σύμφωνα με την απογραφή του 2004, 180.907 κατοίκους, από τους οποίους οι 73.641 ζουν στην πρωτεύουσα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της επαρχίας είναι Δρούζοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη της Ας Σουγουαΰντα βρέθηκε από τους Ναβαταίους με το όνομα Σουάδα. Κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο ήταν γνωστή ως Διονύσιας από τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Το όνομα Διονύσιας αντικατέστησε το Σουάδα το 14 μ.Χ. Η Διονύσιας ήταν μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας Αράμπια Πατραέα (Arabia Petraea). Το όνομα Διονύσιας χρησιμοποιείτο κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Αργότερα, ονομάστηκε Σουέιδα από τον Γουίλλιαμ Χένρυ Γουόντιγκτον (William Henry Waddington).


Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες πόλεις της επαρχίας είναι:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]