Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακαριώτατος
Στέφανος
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων
Από1999
ΠροκάτοχοςΜιχαήλ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Μαΐου 1955 (1955-05-01) (69 ετών)
Ντομπρούσεβο, Σ.Δ.Μακεδονίας, Σ.Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας
ΕθνικότηταΣλαβομακεδόνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος (κοσμικό όνομα Στόγιαν Βελιανόφσκι, σλαβομακεδονικά: Стојан Вељановски‎‎, γεν. 1 Μαΐου 1955, Ντομπρούσεβο, Σ.Δ.Μακεδονίας, Σ.Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας) είναι Σλαβομακεδόνας Ορθόδοξος κληρικός και προκαθήμενος της Εκκλησίας Αχρίδος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1955, στο χωριό Ντομπρούσεβο, του Δήμου Μόγκιλα στη Σ.Δ.Μακεδονίας της Σ.Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, σήμερα Βόρεια Μακεδονία.

Το 1969 γράφτηκε στο Μακεδονικό Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Κλήμεντος της Οχρίδας, στο Ντράτσεβο, από όπου αποφοίτησε το 1974. Την ίδια χρονιά συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, αποφοιτώντας το 1979. Με την επιστροφή του, η Ιερά Σύνοδος της τότε σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» τον όρισε καθηγητή στη Θεολογική Σχολή των Σκοπίων. Το 1980 έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας, που ειδικεύεται στις οικουμενικές-πατερικές και ελληνοβυζαντινές σπουδές. Το 1982 πήρε το μεταπτυχιακό του από αυτό το ινστιτούτο. Επιστρέφοντας, έγινε λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Κλήμεντος της Οχρίδας των Σκοπίων.

Έλαβε τους μοναστικούς όρκους του στο Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ στην Οχρίδα στις 3 Ιουλίου 1986 και στις 12 Ιουλίου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ζλέτοβο και Στρώμνιτσα. Λίγο αργότερα ενθρονίστηκε Επίσκοπος Bregalnica και Στιπ. Τα επόμενα χρόνια, ο Επίσκοπος Στέφανος υπηρέτησε ως κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής των Σκοπίων, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ως αρχισυντάκτης της επίσημης εφημερίδας της εκκλησίας «Εκκλησιαστική Ζωή» (Црковен живот) και ως γενικός γραμματέας της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μακεδονίας».

Στην Οχρίδα, στις 9 και στις 10 Οκτωβρίου 1999, η Κληρικολαϊκή Συνέλευση τον εξέλεξε επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας». Αντιδρώντας στις ενστάσεις ότι ο επίσκοπος Στέφανος ήταν μόλις 44 ετών όταν εξελέγη, ο πρωτοδιάκονος Σλάβε Προϊκόφσκι είπε ότι η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία πίστευε στην πνευματική και ηθική ωριμότητα του Στέφανου. Ο Προϊκόφσκι πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μέλλον της Εκκλησίας δεν εξαρτάται μόνο από τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, καθώς, ως επικεφαλής της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας», ήταν απλώς πρώτος μεταξύ ίσων.

Στις 16 Μαΐου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος έγινε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος που αναγνωρίστηκε κανονικά μετά τον Δοσίθεο Β', λόγω της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αποδεχθεί το κανονικό καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας[1]. Είχε προηγηθεί, μία εβδομάδα πριν, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχτεί «σε ευχαριστιακή κοινωνία την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της», με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, «αποκλείουσα τον όρον "Μακεδονική" και οιοδήτι άλλο παράγωγο της λέξεως "Μακεδονία"[2]».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]